Disse hjelper deg gratis

Det er haier der ute som vil tjene penger på dine problemer. Styr unna dem.

 Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om dine økonomiske problemer har hopet seg opp, kan det hende du vil søke hjelp for å løse dem. Det finnes en lang rekke rådgivere der ute, men en del av dem er først og fremst ute etter å hjelpe seg selv. I Danmark krever nå Forbrugerrådet at det skal innføres en sertifiseringsordning for å kunne kalle seg "økonomisk rådgiver".

Snylter på gjeldsofre

Noen kommersielle gjeldsrådgivere leter etter ofre som ikke egentlig har høy gjeld, men som har feil sammensetning av gjelden sin: De som har for store kortsiktige forbrukslån og kredittkortgjeld, men der boligen er verdt mer enn den samlede gjelden.

I disse situasjonene er det naturlig å søke å utvide boliglånet og betale all kredittkortgjeld helt ned med det økte boliglånet. Det er ikke uvanlig med en kredittkortrente på 20%, mens du idag kan få boliglån helt ned på under 4%.

LES OGSÅ: Søk hjelp raskt

Billigere gjeldsbetjening, men likevel for dyr

De kommersielle gjeldsrådgiverne har kontakt med en bank eller en finansieringsinstitusjon og skaffer deg et nytt og større boliglån. Din kredittkortgjeld og dine forbrukslån blir innfridd. Dine månedlige betalinger faller, og livet blir litt lettere. Men poenget er at det nye boliglånet er for dyrt.

Det kan hende den finansieringen gjeldsrådgiveren skaffer løper med 3-4-5% høyere rente enn du burde ha betalt. I stedet for å betale for mye for forbrukslånene dine, betaler du nå for mye for all din gjeld.

Kaster ut ekte gjeldsofre

Det er bare disse kundene de kommersielle rådgiverne vil ha - altså de som har ledig sikkerhet i bolig eller kausjonister. For eksempel skriver Gjeldsmegling på sine nettsider at de bare hjelper folk som "Kunne stille sikkerhet i fast eiendom og/eller gjennom kausjonister".

Gjeldsmegling er et søsterselskap av Bank2 som vil være långiver om de finner at de kan "hjelpe" deg. Gjeldsofferalliansen betegner begge selskapenes virksomhet som "bondefangeri".

Det er ikke uvanlig at det beregnes et gebyr på 40.000 - 50.000 kroner, skriver alliansen. I tillegg vil renten på boliglånet kunne ligge på det dobbelte av vanlige markedsvilkår.

En dårlig deal?
  Før Etter Alternativt
Problemgjeld 300.000          
Rente 24%          
Betaling   6.000        
Boliggjeld 1.200.000   1.550.000   1.500.000  
Rente 4,05%   7%   4,2%  
Betaling   7.340   12.058   9.250
Sum   13.340   12.058   9.250
LETTELSE       718   3.910

Månedsbeløp Vi forutsetter at boligen har en låneverdi på to millioner kroner. Med 1,2 mill kroner i boliglån, får du rente innenfor 60%. Når du legger til 300.000 i lån, stiger renten.


Ikke bruk dem som formidler lån!

Vi vil sterkt anbefale den som har økonomiske problemer å styre unna alle økonomiske rådgivere som formidler lån. Disse er i virkeligheten selgere av finansielle produkter og siler sine kunder nøye. De mange som har reelle, langsiktige økonomiske problemer blir kastet ut. De øvrige blir påført relle, langsiktige økonomiske problemer av "rådgiverne".

KALULATOR: Har du krav på en gjeldsordning?

Prøv disse rådgiverne

1. Gjeldskrisetelefonen Når problemene blir akutte og vanskelige, vil du kanskje snakke med noen som har vært gjennom det samme før deg. Da kan du ringe Gjeldskrisetelefonen, 22 20 19 99. I tillegg til praktiske, akutte råd, vil de som betjener telefonen kunne fortelle deg hvor du bør henvende deg videre. Tjenesten er gratis.

Gjeldskrisetelefonen drives av Gjeldsofferalliansen, hvis nettsted blant annet inneholder en svarteliste over gjeldsrådgivere du ikke bør gå til.

2. Sosialkontoret/NAV Alle kommunale sosialkontorer (eller NAV, som er i ferd med å overta) tilbyr gjeldsrådgivning. Det kan være ulik ventetid, men økonomiske problemer har også gjerne vart lenge, så man kan tåle å vente et par uker.

NAVs økonomirådgivere er trent til å hjelpe gjeldsofre. De vil kunne gi råd om hva du selv kan gjøre og de kan noen ganger også forhandle med kreditorer på dine vegne. Rådgivningen er gratis og mange av de kommunale rådgiverne har bred og lang erfaring og gode forutsetninger for å kunne hjelpe deg.

3. Namsmannen De som har store gjeldsproblemer har en tendens til å komme i kontakt med namsmannen i forbindelse med utpanting eller varsel om tvangssalg. Namsmennene yter også gjeldsrådgivning, særlig for folk med langvarige og alvorlige gjeldsproblemer som kan nødvendiggjøre en gjeldsordning etter gjeldsordningsloven.

4. Jussbuss og andre frivillige De fleste gjeldsproblemer inneholder ikke vanskelige juridiske problemstillinger. Men for å avverge en akutt krise, en utpanting eller et tvangssalg, kan en jurist yte god hjelp. Jusstudentene i Oslo har JussBuss, men studentene i de øvrige universitetsbyene har lignende ordninger. Det finnes også en ordning der advokater gir en halv times gratis rådgivning uten noen vilkår og det finnes ordninger med fri rettshjelp for spesielle grupper. En oversikt finnes på sidene til Jussportalen.

5. Fri rettshjelp Har du lav inntekt, kan du søke om fri rettshjelp. Du tar da kontakt med en hvilken som helst advokat og betaler vanligvis en egenandel på 870 kroner. For dette får du minst fire timers rådgivning.

Fri retthjelp er nok særlig aktuelt der kreditorer krever tvangssalg av bil og bolig og andre rettslige tiltak mot deg. Det er en ordning som finansieres av staten.