Disse har dårlige tenner

Unge gutter må skjerpe seg.

Er du også blant dem som bruker mange unnskyldninger for ikke å bruke tanntråd? Se de vanligste unnskyldningene nederst i artikkelen og tips til hva du kan gjøre Foto: Colourbox.com
Er du også blant dem som bruker mange unnskyldninger for ikke å bruke tanntråd? Se de vanligste unnskyldningene nederst i artikkelen og tips til hva du kan gjøre Foto: Colourbox.comVis mer

Det er ikke alle som sørger for å få seg tenner for livet - som er problemfrie og som gir et vakkert smil. Og det gjelder særlig svenske 19-åringer.

De må bli flinkere med tannhygienen sin, ifølge en ny studie, som viser at syv av åtte unge svensker har dårlige tenner. Det øker risikoen for tannproblemer senere i livet, kommer det fram i studien som er gjort ved Sahlgrenska akademin ved Göteborgs universitet.

Derfor avslører munnen din deg

Nederst i artikkelen: De vanligste unnskyldningene for ikke å bruke tanntråd.

Tenner som kan løsne

400 unge tilfeldig utvalgte menn fikk sjekket tennene sine i studien.

- I gjennomsnitt hadde mennene plakk (bakteriebelegg red.anm.) på halvparten av alle tannoverflatene – noe som er alt for mye. Syv av åtte hadde mer plakk enn det som anses som akseptabelt, sier doktorand Jessica Skoog Ericsson, ifølge forskningsnettstedet Alphagalileo.

Tannkjøttbetennelse ble også betraktet som et vanlig problem, som kommer av dårlig tannhygiene. I alvorlige tilefeller kan tilstanden gjøre at tennene løsner, og den gir i noen tilfeller smerte og ubehag, hemmer tygging og fører eventuelt til tap av tenner, ifølge Norsk helseinformatikk.

Hvordan er det med tennene til nordmenn? Les lengre ned!

DinSide tester tannkrem som skal gi hvitere tenner. Funker de?

Pusser ikke tennene

Studien viser videre at flesteparten av de unge pusser tennene sine minst to ganger om dagen (76 prosent). Bare fire prosent bruker tanntråd daglig, og like mange dropper å pusse tennene sine på enkelte dager.

- Det kan jo være noen som er mindre ærlig enn de gir uttrykk for, og som sier de pusser tennene sine oftere enn de gjør. Men andre studier viser at unge vanligvis pusser tennene sine regelmessig, sier lektor Kajsa Henning Abrahamsson, og legger til at det ikke fant noen sosioøkonimske forskjeller.

Så hva er da årsaken til de dårlige tennene?

Husk, dyre tannbørster gir ikke renere tenner

Pusser feil og droppe tanntråd

- Unge får nok dårlige tenner fordi de ikke pusser dem riktig eller ikke bruker tanntråd, sier hun. Og hele én av fem dropper tannlegen, ifølge norsk studie.

Selv om mennene kom dårligere ut av studien enn kvinnene, var det ikke store forskjeller. Tannhygienen til unge menn er bare så vidt verre enn kvinnenes, ifølge studien.

- Det er beklagelig at så mange unge har dårlige tenner tatt i betraktning at man har investert mye i informasjon og forebyggende tiltak. Nå må tannleger se på seg selv og finne ut hvorfor vi ikke når gjennom til denne gruppen, avslutter Henning Abrahamsson.

Ikke bare rosenrødt her hjemme

Informasjonssjef i Den norske tannlegeforening, Morten H. Rolstad, synes studien tyder på at tannhelsetjenesten har klart å opprettholde folks vaner med tanke på frekvens av tannpuss, men han tror også at mange slurver med tannpussen.

- Det er faktisk ganske krevende å skulle pusse tennene helt rene for plakk. De færreste makter dette, enten på grunn av feil pusseteknikk, fordi pussen går for fort unna, fordi de ikke pusser alle tannflatene eller fordi tannbørsten er slitt, sier han til DinSide Helse.

Slik velger du riktig tannkrem

- Manglende eller feil bruk av tanntråd eller tannstikker medvirker selvsagt også til at plakket får dannes og vokse i fred og ro og utøve sin potensielle skadevirkning både på tannen og tannfestet, legger han til.

Andelen 18-åringer som aldri har hatt hull i tennene har økt betydelig siden midten av 1980-tallet. I 1985 var kun 1 av 100 kariesfrie, mens andelen var økt til 16 prosent i 2008, ifølge Rolstad. Men alt er selvsagt ikke rosenrødt her heller, blant annet rapporteres det fra Forsvaret at omkring 10 prosent av rekruttene har relativt mye hull og at det årlig må dimitteres 10-12 rekrutter på grunn av dårlig tannhelse.

Dette bør du vite om hull i tennene

Ta tanntråd – ingen unnskyldninger!

- Det er viktigere å ta tanntråd enn å pusse tenner når det kommer til å unngå å miste tenner og tannkjøttsykdom. Hvis du var forlatt på en øde øy, og en båt kom og ga deg bare en ting, burde du velge tanntråd, sier professor i odontologi Samuel B. Low ved University of Florida, ifølge WebMD.

Han hører mange unnskyldninger om hvorfor man ikke tar tanntråd. I tabellen ser du noen av de vanligste unnskyldningene, og råd for hva du kan gjøre:

Ingen flere unnskyldninger (Kom i gang med å bruke tanntråd)
  
Unnskyldning 1: Maten jeg spiser setter seg ikke mellom tennene. Jeg trenger ikke bruk tanntråd.Å ta tanntråd handler ikke bare om å fjerne matrester, men også om å fjerne bakteriebelegg (plakk), som på sikt kan forårsake hull i tennene, tannkjøttsykdom, dårlig ånde og felling av tenner.
Unnskyldning 2: Jeg vet ikke hvordan jeg bruker tanntråd.Det er ikke så lett å bruke tanntråd, men trening gjør mester. Slik gjør du: Ta et stykke tanntråd og tvinn mesteparten av tråden rundt dine to pekefingre, slik at det blir en avstand på mellom 5 og 10 cm. Tomlene styrer tråden forsiktig ned i tannmellomrommet. Gjør små bevegelser med tanntråden frem og tilbake, for da renses først den ene overflaten og så den andre. Man kan også rense mellom tannen og tannkjøttranden ved å føre tanntråden ned i tannkjøttlommen. Hvis det gjør vondt, kan det tyde på at du gjør noe galt. Husk å bruke tanntråd mellom alle tennene.
Unnskyldning 3: Jeg er ikke koordinert nok, og får det ikke til.Det finnes mange alternativer, også for dem som har dårlig koordinasjon, har vonde hender, for store fingre eller som har amputasjoner. Andre forslag er å bruke en tanntrådholder eller bruke mellomromsstikkere av gummi.
Unnskyldning 4: Jeg har ikke tid til å ta tanntråd.Det tar litt tid å bruke tanntråd, men ikke mer enn tre til fem minutter. Selv et minutt med tanntråd kan være veldig effektivt. På samme måte som trening og kosthold, gjør det til en vane! Hvis du ikke orker å gjøre det om kvelden, gjør det om morgenen, eller ha en pakke liggende i bilen, så kan du ta tanntråd når du sitter fast i trafikken!
Unnskyldning 5: Det gjør vondt når jeg bruker tanntråd.Hvis det gjør vondt når du bruker tanntråd, eller du begynner å blø, kan det være tegn på tannkjøttsykdom. – Men ikke slutt å bruke tanntråd selv om du blør, for da gjør du det motsatte av det du burde. Pusser du tennene dine og bruker tanntråd daglig, burde smerten og blødningen stoppe innen en uke eller to. Hvis ikke, bør du gå til en tannlege, sier tannlege Mark S. Wolff.
Unnskyldning 6: Det er for trangt mellom tennen mine til å kunne bruke tanntråd.Hvis tanntråd uten voks ikke fungerer, kan du bruke tanntråd med voks. Synes du det likevel er vanskelig, kan du be tannlegen om råd.
Unnskyldning 7: Tanntråden fliser seg opp.Dette forårsakes i de fleste tilfeller av et hull i tannen eller lignende, som en ødelagt blombe. Snakk med tannlegen din.
Kilde: WebMD


Den svneske studien er publisert i Swedish Dental Journal (tidsskriftet finnes kun på trykk).