Badevakten er som en fotgjengerovergang: - En fotgjengerovergang skal sikre fotgjengerne, men det betyr ikke at man kan la være å se seg for. Foto: Colourbox.com
Badevakten er som en fotgjengerovergang: - En fotgjengerovergang skal sikre fotgjengerne, men det betyr ikke at man kan la være å se seg for. Foto: Colourbox.comVis mer

Disse gir falsk trygghet

Ikke overlatt ansvaret til badevaktene. Det er din jobb å følge med.

Barna leker i vannet, hopper opp og ned og kaster seg ut i bølgene. Du derimot, sitter godt lent tilbake i solstolen og nyter en god bok eller dagens avis. Du titter opp en sjelden gang for å se at alt står bra til med ungene - og betrygger deg med at det er andre som også følger med, nemlig badevakten.

Test deg her: Kan du redde barnet ditt?

Men der tar du feil. For selv om det er badevakter til stede, er deg som forelder, og kun deg, som har ansvaret for at barnet ditt ikke skal skade seg, eller i verste fall drukne.

Det sier danske Rådet for Sørre Badesikkerhed, med strak pekefinger, etter en episode tidligere i sommer hvor en gutt på åtte år ble funnet livløs i bunnen av et basseng.

…Selv om det var to badevakter til stede.

Les også: Fulle foreldre glemmer badende barn
Advarer mot feriefyll
1 av 5 tisser i bassenget

Tar de ansvaret på alvor?

Ifølge Berlingske var det andre som var i bassenget som oppdaget gutten.

Spørsmålet enkelte nå stiller seg er om personalet på offentlige bad tar sikkerhetsansvaret de har på alvor.

Formann i Rådet for Større Badesikkerhed, Michael Aller, synes at spørsmålet har feil utgangspunkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I stedet burde man spørre om hvor i alle verden foreldrene var da ulykken skjedde, sier Aller, som har jobbet med å få ned antall drukningsulykker siden 1983.

Husk å beskytte barnas øyne mot solen

Ifølge avisen Fyens Stiftstidende hører det danske Rådet jevnlig om episoder hvor badende barn har vært nære ved å komme i en ulykke, fordi foreldrene legger ansvaret på badevaktene.

Nå vil Aller sette i gang en ny kampanje for å få foreldrene til å åpne øynene.

Også badeleker kan være dødsfeller

Ikke slikke sol

Aller vil gjennom en kampanje forsøke å få foreldre til å hoppe i vannet og bade sammen med barna sine, i stedet for å sitte og slikke sol med øynene igjen.

- Foreldre tror at en badevakt kan holde styr på 100 barn på en gang. Det kan han ikke, og det skal han ikke. Derfor skal vi intensivere budskapet ved svømmehaller og offentlige bad om at det er foreldrenes ansvar at det ikke skjer noe med barnet deres, sier Aller, ifølge Berlingske.

Trygfonden, som finansierer badevaktordningen på danske strender, er enig i at en badevakt ikke kan ha ansvaret alene, og tegner assosiasjoner til en fotgjengerovergang.

- En fotgjengerovergang skal sikre fotgjengerne, men det betyr ikke at man kan la være å se seg for, sier René Højer fra Trygfonden.

Gutten som var nær ved å drukne ble holdt i kunstig koma ved Odense Universitetshospital. De siste meldingene fra dansk presse er at gutten har fått varig hjerneskade.