Disse fargestoffene er farlige

Det går mot forbud av fargestoffer i enkelte land. Men i Norge er de fortsatt tillatt.

Bakgrunnen for forbudet mot fargestoffer i 1978 var at de kunne utløse allergi og overfølsomhetsreaksjoner, og særlig hos barn.  Foto: Colourbox.com
Bakgrunnen for forbudet mot fargestoffer i 1978 var at de kunne utløse allergi og overfølsomhetsreaksjoner, og særlig hos barn. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bruken av fargestoffer i mat har lenge vært omstridt. Og mens noen matprodusenter i Storbritannia har sluttet å bruke visse fargestoffer og man jobber mot et forbud i Danmark, regnes de som trygge av EU, og er dermed tillatt å bruke også i norsk mat.

I 1978 ble enkelte fargestoffer regnet som ulovlige i Norge, men etter nye EU-direktiv i 2001 ble det tillatt å bruke dem igjen i norske matvarer.

I 2007 advarte imidlertid britiske næringsmiddelmyndigheter Food Safety Agency (FSA), sterkt mot bruken av fargestoffer, og varslet blant annet at de kunne bidra til hyperaktivitet hos barn.

Se listen over de aktuelle fargestoffene nederst i saken.

Les også:

Oppfordres til å fjerne fargestoffer

Advarselen har bakgrunn i en studie utført ved University of Southampton, der en gruppe 3- og 8-åringer ble gitt en drikke som blant annet besto av de omstridte fargestoffene i kombinasjon med konserveringsmiddelet natriumbenzoat.

Videre fulgte forskerne med på oppførselen til barna.

- Studien viser at inntak av enkelte fargestoffer som brukes i mat og drikke, kan ha en sammenheng med negative effekter i barns oppførsel, forteller Nathalie Golden i FSA, ifølge Forbrukerportalen.

Les mer: Giftstoffer funnet i plastflasker

Nå oppfordrer FSA matprodusenter til å fjerne fargestoffene fra produktene sine så fort som mulig.

Så langt har blant annet den britiske dagligvarekjeden Tesco, som også produserer egne matvarer, matprodusenten Heinz og restaurantkjeden McDonald's sagt seg villige til å unngå bruken av fargestoffene, melder Forbrukerportalen.

I Danmark har Forbrugerrådet også jobbet lenge med å forby bruken av de omstridte fargestoffene.

- Det er uakseptabelt

- Det er uakseptabelt at det er en risiko for atferdsendringer hos barn, samtidig som disse fargestoffene er helt unødvendige. Når man drøfter risikoen ved forskjellige tilsetningsstoffer bør man se dette i lyset av en potensiell gevinst, sier kampanjekoordinator Sofie Krogh Holm, som jobber med matpolitikk i det Forbrugerrådet.

Hun legger til at det ikke finnes noen gevinst i dette tilfellet. Fargestoffene som brukes i godter og brus er der hovedsakelig for å tiltrekke seg barns oppmerksomhet slik at de spiser mer av de usunne produktene, ifølge Krogh Holm.

Ufarlig med søtstoffer

Men det gjenstår å se om FSA og Forbrugerrådet vil få viljen sin, så lenge European Food Safety Authority (EFSA), som gir råd om matsikkerhet innen EU, har en litt annen tone og oppfatning.

De omstridte fargestoffene (Syntetiske fargestoffer, og spesielt azofargestoffer, er svært omstridt.)
Disse er azofargestoffer:
Tartrazin (E102)
Paraoransje (E110)
Azorubin (E122)
Nykoctin (E124)
Allurarød (E129)
Andre azofargestoffer er:
Briljantsvart BN (E151)
Brun FK (E154)
Brun HT (E155)
Disse er godkjent i svært få produkter:
Amarant (E123)
Rød 2G (E128)
Litolrubin BK (E180)
I tillegg regnes Kinolingult (E104) som en omstridt farge.
Kilde: Matportalen

Artikkelen fortsetter under tabellen.


Svakheter i studien

Selv om EFSA støtter funnene til den såkalte Southampton-studien, peker de likevel på flere svakheter ved studiens gjennomføring og sier det er et utfordrende vitenskapelig felt.

«(...)panelet konkluderer at funnene i studien ikke kan brukes som grunnlag for å forandre rådet om akseptabelt daglig inntak av de respektive fargestoffene eller natriumbenzoat», skriver EFSA på sine hjemmesider, ifølge Forbrukerportalen.

Advarer mot ekstremdrikk

På spørsmål om hvorfor EFSA ikke gjennomfører egne studier for å finne ut om fargestoffer er trygge eller ikke, svarer pressesjef Andrew Cutting at EFSA ikke utfører egne forskningsprosjekt, men at ekspertene deres vurderer all tilgjengelig vitenskapelig data.

De omstridte fargestoffene er tillatt i Norge, selv om de brukes lite.

Fargestoff funnet i noen produkter

Bakgrunnen for forbudet mot fargestoffer i 1978 var at de kunne utløse allergi og overfølsomhetsreaksjoner, og særlig hos barn. Det var derfor stor motstand da fargestoffene ble gjeninnført over 20 år senere.

- Fargestoffene blir lite brukt i norske produkter. Da EU-reglene ble innført, sa industrien selv at de ikke ønsket å bruke disse fargestoffene i sine matvarer, sier rådgiver i Mattilsynet Cécile Blom.

Ifølge Forbrukerportalen har de fleste produsentene holdt det de har lovet, selv om det omstridte fargestoffet Kinolingult (E104) fremdeles finnes i noen produkter – blant annet i noe smågodt og i saften Fun Light Tropical fra Stabburet.

Fet av søte drikker

Ifølge informasjonsleder i Stabburet, Inger Marie F. Ingdahl, forholder de seg til Mattilsynet, Vitenskapskomitéen for mattrygghet og EFSAs faglige vurderinger i denne sammenhengen.

Etter alt å dømme vil fargestoffene fortsatt være tillatt både i EU og Norge.

Svakt grunnlag

Ifølge Cecilé Blom er årsaken til at det ikke går mot et forbud av fargestoffene, fordi grunnlaget for å si at de gjør barn hyperaktive såpass svakt. Og overfølsomhetsreaksjonen er kun gjeldende for en liten del av befolkningen.

- Dermed vil det være mer effektivt å merke de aktuelle næringsmidlene, sier hun til Forbrukerportalen.

Hun tror dette vil føre til en utfasing av fargestoffet, da få produsenter ønsker å selge næringsmidlene sine med denne type merking.