Bruk av solarium gjør huden eldre. Se på forskjellen på bildet (illustrasjonsfoto)!  Foto: Cf-Wesenberg@kolonihaven.no
Bruk av solarium gjør huden eldre. Se på forskjellen på bildet (illustrasjonsfoto)! Foto: Cf-Wesenberg@kolonihaven.noVis mer

Disse er mer utsatt for hudkreft

Mange under 18 tar sol. De er ekstra utsatt for å få hudkreft.

At solarium kan være farlig er intet nytt, men det som er nytt er at jo mer UV-stråler man utsettes for før man er 18 år og jo flere ganger man blir solbrent, jo større er risikoen for å få hudkreft.

- Vi ønsker verken å skape frykt eller å vise pekefingeren. Men det er dessverre mange som ikke vet at det er så skadelig med disse strålene, forteller rådgiver Mona Stensrud i Kreftforeningen, til DinSide Helse.

Hun viser til en gjennomgang av 19 studier, der hovedkonklusjonen er at risikoen for å få føflekkreft øker med opp til hele 75 prosent hvis man begynner å bruke solarium i tenårene eller 20-årene.

Ande konklusjoner fra rapporten er at bruken av solarium i tenårene også kan ses i sammenheng med økt risiko for hudkrefttypen plateepitelkreft og at immunsystemet kan påvirkes. Det er ingen positive helseeffekter knyttet til å ta solarium, ifølge rapporten.

Nye tall viser at bruken av solarium blant unge i dag er høy.

Mange under 18

Av de som bruker solarium oppgir nærmere 80 prosent av jentene og over halvparten av guttene at de var under 18 år første gang de tok solarium. Det viser tall fra en ny undersøkelse TNS Gallup har gjort på 1251 ungdom i alderen 15-24 år, på oppdrag fra Kreftforeningen og Statens strålevern.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du tanoreksi?

Tall fra Kreftforeningen viser også at:

  • Hver fjerde jente er under 15 år første gang de tar solarium. 16 prosent av guttene.
  • 62 prosent av jenter oppgir at de har blitt røde i solarium (46 prosent av guttene).
  • 31 prosent av jenter og 18 prosent av gutter sier de soler seg fem ganger i uken eller oftere om sommeren, eller alltid.
  • Så lite som ett solariumsbesøk i måneden øker risikoen for den alvorlige føflekkreften 2-3 ganger.

Hårfarge har noe å si

Kreftforeningen forteller om at det er en klar sammenheng mellom hårfarge og føflekkreft.

- Forskning har vist at det er en klar sammenheng mellom hårfarge og faren for å utvikle ondartet føflekkreft. Kvinner med rødt hår har fire ganger høyere risiko for å få sykdommen enn de med mørkt, brunt eller svart hår. For de med blondt hår er risikoen dobbelt så stor, sier Stensrud.

I et solarium kan man få opptil fire ganger så stor dose med UVA-stråler som i naturlig sol, ifølge Kreftforeningen. Disse strålene går dypt ned i huden og påvirker elastisiteten. Det kan gjøre at man får rynker tidligere. Risikoen for pigmentflekker, føflekkreft og annen hudkreft øker ved mye soling og gjentatte ganger med solbrenthet, både fra naturlig sol og solarium.

Duger solkremen fra i fjor?

Solbrenthet er et tegn på at huden prøver å beskytte seg mot flere skader fra de sterke UV-strålene fra solen eller solariet.

Kreftforeningen ønsker at det bør innføres aldersgrense for de under 18 år, som ett av flere tiltak for å redusere antall tilfeller av hudkreft.

Sterke rør

Det antas at det finnes omkring 1.500-2.000 solstudioer i Norge, men bare 1.100 av disse er meldt inn til Statens strålevern.

Halvparten av solariene som ble målt i Strålevernets solariekontroll i 2008, var for sterke. Og 17 solarier hadde så ekstremt strålingsnivå at de ble stengt på stedet, på grunn av faren for akutt forbrenning.

Les også: Farlige solarierør

I Norge er føflekkreft den nest vanligste kreftformen blant kvinner i alderen 15 til 54 år og blant menn i alderen 30-54 år.

Det registreres årlig rundt 1200 nye tilfeller, og omtrent 250 dør av sykdommen, ifølge Kreftforeningen.

Det er mulig å bli frisk, men der er avhengig av at man kommer til behandling. Det er viktig å oppsøke lege med en gang man oppdager forandringer i huden.

MYTEFAKTA
Man blir ikke solbrent i solariumMan kan bli like solbrent i et solarium som i naturlig sol. Faktisk er solariumsstrålene oftest mye mer intens enn naturlig sol i Norge,
og rundt halvparten av unge som tar solarium sier de har solt seg
så de har blitt røde.
  
Det er lurt å forberede huden i et solarium før en solferieBruk av solarium som underlag gir falsk trygghet. Forskning har
vist at brunfargen man får i solariet ikke gir den samme beskyttelsen
som vanlig brunfarge gir. Dessuten blir mange solbrent i solarium. Solarium i tillegg til naturlig soling øker også den totale mengden UV-stråling man får over tid, noe som i seg selv øker risikoen for
hudkreft.
  
Jeg får vitamin D av å ta solariumDu får vitamin D i solarium. Du får imidlertid mindre av vitaminet
når du allerede er brun, fordi produksjonen når et metningspunkt.
Det anbefales derfor at man får vitamin D gjennom fornuftig soling i løpet at sommeren, ved å spise fet fisk og ta tran eller eventuelt
et vitamin D-tilskudd.
  
Jeg må bli solbrent før jeg blir brunNei. Når huden blir solbrent eller bare rød, er det et tegn på at
huden har tatt skade av UV-stålingen fra solen eller solariet. En langsom bruning uten å bli rød, er bedre. Jo flere solforbrenninger, desto større risiko for å utvikle hudkreft senere i livet.
  
Man får ikke hudkreft av å gå i solariumUV-stråler fra solarium og fra naturlig sol er den mest vanlige
årsaken til hudkreft. Undersøkelser viser at ett besøk i solarium i måneden eller mer, øker risikoen for føflekkreft.
  
Man vil alltid se sunn ut hvis man bruker solariumNei, man kan få skjoldete hud, pigmentflekker og tidligere rynker
av solariumsstrålene.
Kilde: Kreftforeningen