Disse er klare for digital postkasse

Men mange mangler fortsatt, og forvirringen er stor.

<b>DIGITAL BOT:</B> Noe gladmelding er det jo ikke akkurat, men nå kan du få fartsboten i din digitale postkasse. Foto: NTB SCANPIX
DIGITAL BOT: Noe gladmelding er det jo ikke akkurat, men nå kan du få fartsboten i din digitale postkasse. Foto: NTB SCANPIXVis mer

For vanlige folk kan overgangen til digital, offentlig postkasse se ut som et eneste stort rot.

For det første er det ikke så lett å skjønne forskjellen på vanlig e-post og såkalt «digitalpost», som myndighetene kaller det (digitalpost er bare enveis - fra myndighetene til deg, og skal være sikrere).

STUSSLIG: Bortsett fra velkomstmeldingen fra Posten, er det foreløpig ingen brev å se i vår digitale postkasse. Foto: DIGIPOST
STUSSLIG: Bortsett fra velkomstmeldingen fra Posten, er det foreløpig ingen brev å se i vår digitale postkasse. Foto: DIGIPOST Vis mer

For det andre finnes det to aktører: Digipost eller E-boks. Du kan godt ha begge, men du kan bare velge én av dem for å motta offentlig informasjon. Samtidig kan forsikringsselskaper, banker og andre som vil bruke digitalpost fritt velge hvilken aktør de vil samarbeide med.

LES OGSÅ: Har du ennå ikke skaffet deg digital postkasse?

Gidder ikke svare

Med andre ord kan du risikere at selv om du har registrert deg hos Digipost, må du ha E-boks i tillegg for å få post fra banken din.

Og selv om noen offentlige instanser er i gang (se liste nederst i artikkelen), er det slett ikke alle som er det. Mange har ikke utarbeidet en plan, slik de skal. Og flere har ifølge digi.no ikke giddet å svare engang.

Blant disse er NRK, Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet - alle institusjoner mange av oss både kjenner og forholder oss til.

LES OGSÅ: Nå kan staten kreve deg for penger via nettet

- Skjønner at mange ikke ser nytten

Både skattemyndigheter, helsevesen og kommunene glimrer med sitt fravær, og det er neppe noen grunn til å tro at alle skal kunne sende oss brev via digitalpost når fristen har utløpt.

- Jeg har stor forståelse for at mange ikke ser nytten av å ha en digital postkasse i dag, men dette håper vi endrer seg nå som stadig flere offentlige avsendere tar løsningen i bruk, sier seniorrådgiver Stig Hornnes i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) til Dinside.

TO Å VELGE I: E-boks er den andre av de to aktørene som myndighetene har valgt ut. Foto: E-BOKS
TO Å VELGE I: E-boks er den andre av de to aktørene som myndighetene har valgt ut. Foto: E-BOKS Vis mer

Han mener utfordringene for «alt på ett sted» først og fremst ligger i at mange offentlige virksomheter lenge har jobbet med egne systemer.

LES OGSÅ: E-boks klar for Norge

Skatt og helse har egne systemer

Skattemyndighetene har sitt Altinn, der det i dag finnes en meldingsboks som ligner de to digitalpost-løsningene som Difi arbeider for.

Helsevesenet har lenge jobbet med en felles løsning via helsenorge.no. Dermed er ikke helseforetakene rundt om i landet med.

- -Vi jobber sammen med Helsedirektoratet og Skatteetaten for å finne gode løsninger på dette. Målet vårt er at innbyggerne skal ha ett sted å forholde seg til digital post fra det offentlige, på samme måten som med den fysiske postkassen i dag, sier Hornnes.

LES OGSÅ: Bank ID på mobil - nå også med Digipost

Kan ikke bruke tvang

Regjeringen har ikke gitt Difi noen sanksjonsmuligheter overfor statlige virksomheter som ikke følger pålegget om å ta postkassen i bruk. For kommunene er det heller ikke gitt noe pålegg.

- Vi har et sterkt lokalstyre i Norge, og det foreligger ikke noe lovpålegg for en overgang til digital post fra kommunene. Men jeg vil tro de fleste har sterk egeninteresse av å gjøre det. Vi har tett dialog med kommunene slik at de også i løpet av høsten vil starte å sende digital post til e-Boks og Digipost, sier Hornnes.

Forenklet forelgg? Kast giroen!