Foto: Colourbox
Foto: ColourboxVis mer

Disse er barna slemme mot

Barn kan være grusomme mot hverandre. Og de er kresne på hvem som får unngjelde.

En ny studie ved universitetet i Kansas viser at barn er mer sympatisk innstilt til jevnaldrende med feil eller plager de anser som uforskyldte.

Eksempler på dette er astma, fattigdom eller uheldige fysiske trekk.

Overvektige barn mobbes

Overvektige barn får ikke samme sympati. Barna anser tilstanden som til dels selvforskyldt, og dermed er det etter deres logikk fritt fram for å bruke kallenavn, erte og mobbe.

Tykke barn mobbes

- Studien viser at hvis barn mener uønskede fysiske trekk på noen måte kan kontrolleres av den enkelte, så reagerer de oftere negativt overfor personer som har disse trekkene, sier Jennifer Livengood, en av forskerne bak studien, i en pressemelding.

Mange unge er tunge

Hvis barna selv ikke hadde egen erfaring med de såkalt uønskede trekkene, økte risikoen ytterligere for at de oppførte seg dårlig mot noen med disse trekkende.

Det kom også fram at gutter var verre mobbere enn jenter.

Barnet blir hva du spiser

«Skyld» i egen situasjon

I studien ble det blant annet gjennomført intervjuer med barn i tredje og sjette klasse. Barna skulle si hva de mente om ulike fiktive jevnaldrende elever; en fattig, en som var dårlig i gym, en overvektig, en aggressiv, en sjenert, en med astma og en med ADHD.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor mye veier barnet ditt?

Den overvektige eleven var den barna mente «fortjente» mest å bli mobbet, og den de innrømmet at de mest trolig selv ville være med på å mobbe. Den overvektige eleven var den barna mente selv hadde «størst skyld» i sin egen situasjon.