Disse er aller sintest

Sinne er mer vanlig blant de som er under 30, og hos dem som har barn i hus.

Publisert
Sist oppdatert

Er du under 30, har barn i hus, eller ikke så mye utdanning? Ifølge en amerikansk undersøkelse er det dermed sannsynlig at du er oftere sint enn de noe eldre, barnløse og høyt utdannede.

Live Science refererer til en studie utført av blant andre forsker Scott Schieman ved universitetet i Toronto. 1800 amerikanere ble stilt spørsmål om når og hvordan de føler sinne, for å få et sosialt portrett av sinne i USA. Både mild irritasjon, kjefting og mer utagerende sinne ble registrert.

Les også: Sinnatagger får hjerteproblemer
Les også: Tips for sinnatagger

Få det ut

Sinne er en normal, mennesklig følelse, og det å bite det i seg, kan være skadelig. En god krangel forlenger nemlig livet. De som uttrykker sitt sinne kan faktisk se ut til å leve lenger enn de som holder følelsene lukket inne.

Stressfaktorer

Schiemans studie viser flere nøkkelforbindelser til sinne. For det første, folk under 30 år opplevde sinne i alle former og styrker oftere enn de litt eldre. Sinne forsvinner med alderen. Forskeren mener at det er fordi unge er mer utsatt for stressfaktorene som trigger sinte følelser:

 • Tidspress
 • Økonomisk motgang
 • Personlige konflikter på jobben
 • Økonomisk motgang

  Tidspress fremkalt mest irritasjon, mens de som opplevde økonomisk motgang kunne rapportere om høyere nivåer av sinne.
  - Funnet er viktig i disse økonomiske nedgangstidene, sier Schieman.
  Økonomien så ut til å påvirke kvinner og unge voksne mer enn andre.

  Kvinner vs barn

  Å ha barn ble også assosiert med sinne og aggressiv oppførsel. Særlig hos kvinner, fant studien ut.

  - Det er opplagt mange gleder og fordeler ved å være foreldre, men andre aspekter ved å være oppdragere kan forårsake både irritasjon og sinne, sier Schieman.
  Tenk bare på å måtte disiplinere et uoppdragent barn, eller være en upopulær mamma som skrur av TV-spillet når nok er nok.

  Les også:Sinnatagger tar bedre avgjørelser
  Les også:Sinnatagger lever farlig

  Mindre selvkontroll

  De med lavere utdannelse rapporterte oftere at de følte sinne, og det var mindre sannsynlig at de ville reagere proaktivt i situasjoner som gjorde dem sinte. De snakket sjelden om det som gjorde dem sinte.

  - Det understreker kraften en god utdannelse har, sier Schieman. Utdannelse er blitt sett i sammenheng med følelsen av selvkontroll, som kan være en grunn til at de med mer utdannelse har en tendens til å takle sitt sinne mer proaktivt, sier forskeren til Live Science.

  Les også:Kronisk sinne gjør deg syk
  Les også:Sinte menn skader seg

  Schiemans funn vil kunne leses i et av kapitlene i boka International Handbook of Anger, som gis ut i januar 2010.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer