Disse butikkene tilbyr åpent kjøp

En rekke butikkjeder gir deg pengene tilbake om du skulle angre på kjøpet. Men ikke alle.

En rekke butikkjeder tilbyr i dag åpent kjøp, også kalt returrett og angrerett. Det betyr at du kan få pengene tilbake hvis du skulle angre på kjøpet. Foto: Per Ervland
En rekke butikkjeder tilbyr i dag åpent kjøp, også kalt returrett og angrerett. Det betyr at du kan få pengene tilbake hvis du skulle angre på kjøpet. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I "gamle dager" var det viktig å tenke seg skikkelig om før man kjøpte et produkt. Så snart produktet var betalt - så var det kundens eiendom - for alltid. Selv om ektefellen i etterkant høylydt skulle ytre at kjøpet ikke var spesielt gjennomtenkt.

I dag er det ikke lenger like risikabelt å gjøre et skikkelig bomkjøp. Skulle ektefellen slå seg fullstendig vrang, åpner nemlig i dag en rekke butikkjeder for at du kan komme luskende tilbake med halen mellom bena.

Har blitt vanlig

Denne servicen tilbys under en rekke ulike navn, deriblant "Åpent kjøp" og "Angrerett". Og innebærer at du som kunde i løpet av en gitt tidsperiode kan komme tilbake med produktet og få pengene tilbake.

Mens denne servicen for noen år siden var lite utbredt, tilbyr i dag et flertall av de store kjedene en eller annen form for åpent kjøp. DinSide vil i løpet av de nærmeste dagene gi deg oversikt over en lang rekke bransjer, og innleder i dag med tre av dem.

Elektronikk: 5 av 7 gir 30 dager

image: Disse butikkene tilbyr åpent kjøp


Vår undersøkelse viser at hele 5 av 7 kjeder i elektronikkbransjen tilbyr åpent kjøp - og at alle fem har valgt å legge seg på hele 30 dager. Blant disse er kjempene Elkjøp og Expert. Til vår overraskelse viser det seg også at Lefdal tilbyr 30 dager returrett. Dette til tross for at Lefdal ikke avslører dette på sine nettsider og ikke markedsfører denne servicen i sine kundeaviser. Da vi tok kontakt med ledelsen i Lefdal, ble vi imidlertid forsikret om at Lefdal ikke ønsker å være dårligere enn sine konkurrenter på noe område, og derfor har praktisert og fortsatt praktiserer 30 dager returrett. Også Siba og Computer City - som har samme eier - gir kundene frihet til å komme tilbake i hele 30 dager.

Men, skal du derimot handle på Elprice eller Hi-Fi klubben bør du tenke deg godt om på forhånd. Disse praktiserer nemlig ikke åpent kjøp i det hele tatt.

Fysiske butikker vs nettbutikker

Det er imidlertid viktig å understreke at vi her utelukkende tar for oss fysiske butikker. Fysiske butikker kan nemlig selv bestemme om de ønsker å tilby angrerett eller ikke. Internett-butikkene derimot, har intet valg. De må forholde seg til den norske Angrerett-loven, som påbyr 14 dager angrerett. Den som velger å handle i nettbutikkene til Elprice eller Hi-Fi klubben, vil derfor ha en større trygghet enn den som gjennomfører handelen i de fysiske butikkene.

Altmulig-butikkene: Full pott

Elkjøp er blant de norske kjedene som har markedsført sin returrett aller tyngst. Foto: elkjop.no
Elkjøp er blant de norske kjedene som har markedsført sin returrett aller tyngst. Foto: elkjop.no Vis mer


Også jernvare/altmulig-kjedene behandler sine kunder raust. Samtlige av de fem kjedene vi har plukket ut, tilbyr 30 dager åpent kjøp.

Sport: Store forskjeller

Hos sportskjedene derimot, er situasjonen langt mer blandet. Kun G-Sport tilbyr 30 dager returrett, mens Intersport og Sportshuset - som i likhet med G-Sport eies av Gresvig - nøyer seg med 14 dager. XXL tilbyr kun 10 dager returrett, men opplyser at kjeden i tillegg opererer med en såkalt "bytterett" som løper i 30 dager. Bytteretten gir imidlertid ikke pengene tilbake og åpner kun for å bytte varen i andre varer.

Kjeden Sport 1 opplyser ingenting om åpent kjøp på sine nettsider og da vi tok kontakt med kjeden viste det seg at den ikke har noen kjedepolicy på området. "Åpent kjøp er noe de enkelte Sport 1-butikkene selv regulerer og eventuelt tilbyr sine kunder", skriver Sport 1 i sitt svar til DinSide.

Bør behandles pent

Hva med deg? 1

Har du noen gang benyttet deg av en returrett-mulighet? (Avsluttet)
Ja(77%) 1563
Nei(22%) 445
Vet ikke(1%) 28
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I arbeidet med denne artikkel-serien, har vi lest mange ulike forklaringer på hvilke betingelser de ulike kjedene stiller for at returretten skal gjelde. Mange av fellesnevnerne er imidlertid relativt opplagte: De aller fleste krever at kvittering medbringes og at produktet leveres tilbake uskadet, i original forpakning og med alt tilbehør. Flertallet ber også om at merkelapper ikke er fjernet. For å være sikker, bør du spørre den aktuelle butikken hvilke regler som gjelder før du handler.

Gjelder ikke alle varer

G-Sport er den eneste sportskjeden som tilbyr 30 dager åpent kjøp. Foto: gsport.no
G-Sport er den eneste sportskjeden som tilbyr 30 dager åpent kjøp. Foto: gsport.no Vis mer


Vær også klar over at det for de fleste kjedenes vedkommende finnes produktgrupper som er unntatt fra angreretten. Blant disse er badetøy, undertøy, hygieneprodukter, mobiltelefoner, programvare, minnepinner, harddisker, dataspill, musikk og film. De fleste unntar også spesialbestilte varer og metervarer, mens noen aktører unntar salgsvarer. For å være sikker, bør du spørre den aktuelle butikken hvilke regler som gjelder før du handler.

Flere artikler på vei

Hva med deg? 2

Har du opplevd problemer når du har benyttet deg av angrerett? (Avsluttet)
Nei, aldri(51%) 616
Ja, men vanligvis går det bra(36%) 438
Ja, som regel(13%) 154
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Følg med, DinSide vil også se nærmere på hvordan en rekke andre bransjer forholder seg til åpent kjøp, deriblant kleskjedene, møbelkjedene, byggevarekjedene og bokhandlerkjedene.

Har vi glemt noen viktige og landsdekkene butikkjeder i denne artikkelen?
Send i tilfelle en epost til journalisten.

Har du opplevd problemer med å benytte åpent kjøp? Eller har du opplevd butikker som har gitt deg ekstraordinær service når du har benyttet deg av angreretten? Fortell andre DinSide-lesere i debatten under.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


Les også:

 • Fraktkostnader 3: Her slipper du fraktkostnadene
 • Fraktkostnader 2: Vanskelige å finne
 • Fraktkostnader 1: Enorme forskjeller
 • Har du rett til å åpne pakken?
 • CDon brøt Angrerettloven
 • Pixmania: Skurk eller engel?
 • Her finner du de billigste flat-TVene
 • De aller billigste PC-skjermene
 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!