Disse bør lage maten

La de sultne skolebarna stå for matlagingen. Da blir det mindre småspising.

Sett barna i sving på kjøkkenet når de kommer hjem fra skolen - da blir det mindre småspising.  Foto: Colourbox.com
Sett barna i sving på kjøkkenet når de kommer hjem fra skolen - da blir det mindre småspising. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

PC-en skrus av i en fei, du styrter ut av kontoret, rushtrafikken er i gang for lengst og du prøver å holde aggresjonen inne for deg selv, du svipper innom matbutikken og handler dagens middag, og klarer så vidt å være hjemme til klokken 17. Sånn er det hver dag.

Og hjemme sitter barna dine, som er i skolealder, som for lengst har gått løs på snacksskuffen, sultne som de er.

Dette er realiteten for mange: Sultne skolebarn som kommer hjem til et tomt hus, og tyr til småsnacks før middagen - som ofte er usunn. Og alle vet hva det betyr:

Ifølge Folkehelseinstituttet lider 15–20 prosent av norske barn i alderen 8–12 år av overvekt eller fedme. Det er flere årsaker til dette, men et usunt kosthold spiller blant annet en viktig rolle.

Frykter fedmepidemi i Norge

Hvorfor ikke løse dette på en enkel måte? La barna lage middagen selv, er oppfordringen til Opplysningskontorer for egg og hvitt kjøtt.

De beste kostholdsrådene
Super enkelt å spare kalorier
Dropp de dårlige matvanene

De vil lage maten

Tilbakemeldinger fra skoler og faglærere viser at barn og unge gjerne vil lage mat selv, ifølge en pressemelding som er skrevet på vegne av Opplysningskontoret.

På grunn av dette har Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt kommet opp med boken ”Kokeboka mi”, som deles ut til sjetteklassinger over hele landet. Den gis også ut gratis til alle som henvender seg til kontoret. I tillegg til boken som inneholder oppskrifter, følger det et undervisningsopplegg med leksjoner til faget mat og helse.

Og de garanterer både sunne og enkle oppskrifter.

Pass på kokebøker som eser ut

Sunt og enkelt

– Vi synes oppgaven med å få barn og unge til å bli glad i å lage mat av sunne norske råvarer er så viktig at dette er noe vi virkelig satser på nå. Oppskriftene i boka er enkle, og maten er sunn og næringsrik, sier direktør Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret.

Ifølge henne har boken ført til at flere barn får slippe til hjemme og får muligheten til å kokkelere på kjøkkenet.

Undersøkelser viser at norske familier spiser middag stadig senere på dagen. Det har sammenheng med at både mor og far som regel er i full jobb. Da kan det bli lenge for barna å vente på maten.

Småspiser du deg feit?

– Store barn kan gjerne lage enkle retter som omelett hvis de må vente lenge på middagen, sier Kringlebotn, og legger til at flere av rettene også passer for enslige – både unge og godt voksne.

Ernæringsfysiolog og forfatter Gunn Helene Arsky, synes det er flott om barn blir inspirert til å lage noe sunt etter skoletid.

Men omelett er ikke middag

- Da vil de ikke henfalle til oboy og melk, eller smugspise fra godterihyllen, sier hun, men presiserer at større middagsretter med kniver og varme ovner og gryter bør kanskje lages under voksenoppsyn.

- Omelett er absolutt fint å la ungene lage, men det er vel gjerne ikke en middag? Uansett – noe å spise som er sunt, etter skolen, er bare av det gode, sier hun.

Arsky har flere gode forslag til hva barna kan spise etter skoletid, som bare krever et par sekunders planlegging og et par minutters gjennomføring:

  • Frisk frukt og grønt som er spiseklare i kjøleskapet (vasket, evt skrelt, og ikke minst delt) sammen med en lettrømmedip eller vaniljekesam er enkelt for barna å hanskes med.
  • Det går også an å lage ferdige wraps om morgenen, pakke i gladpak og legge i kjøleskapet, for eksempel fylt med italiensk salat, slangeagurk og kokt skinke, eller med en karri-bagettsalat, eplebiter og ekstra kyllingkjøtt.
  • Man kan lage ferdig noen ostesmørbrød som bare er å poppe inn i mikroen eller i stekeovnen, for de litt eldre barna. Pass på at brødskivene ligger på noe som er mikro-/ovnsfast! Bruk grovt brød, litt myk margarin, litt ketchup, mye ren skinke, sunne urtekrydre og passe med ost, istedenfor at ungene styrer selv og tar masse ost og ketchup og ’glemmer’ skinken.
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer