Disse bør droppe fredagspilsen

Å drikke alkohol gjør pollenallergi verre. Men det er ikke selve alkoholen som er problemet.

Publisert
Sist oppdatert

Har du allerede begynt med snufsing, nysing og andre allergiplager denne sesongen?

Om du ikke har det, er det stor sannsynlighet for at symptomene ligger like rundt hjørnet, for i år spås det en kraftig pollensesong. Det er den kalde og snørike vinteren som har forsinket starten på pollensesongen, og det gjør den desto mer kraftig.

I dag er det omtrent 900.000 nordmenn som lider av pollenallergi, og er du blant disse bør du kanskje ta det rolig når det kommer til alkoholinntaket i tiden fremover.

Her er noen syke pollenfakta

Derfor blir det verre når du drikker

Studier viser at alkohol kan forverre symptomer som er knyttet til astma og høysnue, som nysing, kløing, hodepine og hosting, melder New York Times.

Det er ikke alkoholen i seg selv som er problemet.

For øl, vin og sprit inneholder histamin, som produseres under gjæringsprosessen. Histamin er også kjent som en av de kjemiske substansene som blir utløst i kroppen når man får en allergisk reaksjon. Histamin forårsaker en utvidelse av blodkarene i nesen, og væske lekker ut i omliggende vev (antihistaminer er medisiner som motvirker effekten av histamin).

Vin og øl inneholder også sulfitt, som tilsettes vin for å hemme veksten av bakterier og sopp. Sulfitt er også kjent for å kunne framprovosere allergisymptomer.

- Om lag fem prosent av astmatikere kan reagere på sulfitt. Som hovedregel er det mer sulfitt i hvitvin enn i rødvin, opplyser Matportalen.no.

Bli kvitt pollenplagene

Be om råd på Vinmonopolet

Norges Astma- og Allergifobund er også kjent med denne sammenhengen.

- Det er en kjent sak at alkohol kan forverre allergisymptomene. Men det løser seg ofte av seg selv, for mange blir så slappe og dårlige at de ikke har lyst på alkohol, forteller rådgiver Helle Stordrange Grøttum.

Hun har dette rådet til allergikere som likevel ønsker å kose seg med litt alkohol:

- På Vinmonopolet har de god greie vinens innhold. Be om å få en vin som har lavt histaminnivå, sier hun. Hun tipser også om å følge med på Pollenvarslingen.no, og planlegge ting ut i fra pollenvarselet.

Les også: Slik unngår du hodepine-vin

Vin verste synder

I en svensk studie fra 2005 med 12 000 testpersoner, fant forskerne at sammenliknet med befolkningen for øvrig, er det langt med sannsynlig at personer med astma, bronkitt og høysnue ville nyse, få rennende nese og problemer i de nedre luftveier etter å ha tatt en drink.

Rødvin og hvitvin er drikkene som trigger symptomene i størst grad, og av ukjent årsak er det dobbelt så mange kvinner som påvirkes av dette som menn.

Studien er publisert i tidsskriftet Respiratory Medicine.

Les også: Pollen kan gi matallergi

En annen studie som er publisert i tidsskriftet Clinical and Experimental Allergy i 2008, fant at personer som drikker mer enn to glass vin om dagen bortimot dobler risikoen for allergiske symptomer.

Dette skjedde til og med hos kvinner som ikke opplevde noen form for allergi i begynnelsen av studien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer