Disse blir utsatt for ID-tyveri

Én av 20 nordmenn er blitt utsatt for identitetstyveri, viser en undersøkelse utført av TNS Gallup.

<b>MEST UTSATT:</b> En undersøkelse fra NTS Gallup viser hvilke grupper som er mest utsatt for ID-tyveri. Foto: Colourbox.com
MEST UTSATT: En undersøkelse fra NTS Gallup viser hvilke grupper som er mest utsatt for ID-tyveri. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Identitetstyveri er intet nytt problem, men det er først nå det siste året at søkelyset har vært rettet mot denne typen kriminalitet. Det måtte kanskje ramme en kjendis eller et par rikspolitikere, før folk virkelig fikk øynene opp for problemet.

Selv om det stadig vekk er folk som blir rammet av denne typen kriminalitet, finnes det få studier som viser hvor omfattende problemet er. Det har Statens institutt for forbruksforskning (Sifo) forsøkt å gjøre noe med. I en fersk rapport samler de mye av det materialet som finnes om identitetstyveri i Norge og utvalgte andre land i verden, i et forsøk på å kartlegge problemet.

LES OGSÅ: Seks tegn på at du har blitt utsatt for ID-tyveri

I rapporten belyser de blant annet hvem som kan være mest utsatt for identitetstyveri i Norge. Her referer de til en undersøkelse uført av TNS Gallup for Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSis), som viser at 5,4 prosent av de spurte svarer at de har blitt utsatt for identitetstyveri.

Undersøkelsen viser også hvilke grupper som svarer de har blitt utsatt for ID-tyveri flest ganger. Et utdrag av resultatene ser du under.

Kjønn: 5,1 prosent av mennene sier de har blitt utsatt for ID-tyveri, mens 5,6 prosent av kvinnene svarer det samme.

Alder: Flere yngre enn eldre svarer at de har blitt utsatt. Sifo stiller seg overrasket over at ikke flere eldre enn yngre sier de har blitt rammet, og begrunner dette med at de eldre har jo hatt flere år på seg til å bli utsatt for denne typen kriminalitet. Under ser du hvor mange prosent i de forskjellige aldersgruppene som svarer at de er blitt utsatt for ID-tyveri:

image: Disse blir utsatt for ID-tyveri


Utdanning og jobb: Blant de spurte er det omtrent like mange med høyere utdanning som med lavere utdanning. Men blant de med høyere utdanning svarer 6,2 prosent at de har vært utsatt for ID-tyveri, mens for de med lavere utdanning er det tilsvarende tallet lavere, nemlig 4,5.

Blant de arbeidsledige svarer 4,2 prosent at de er blitt rammet, mens tallet er 6,2 for de yrkesaktive.

Bosted: Det er også noen geografiske forskjeller på hvor mange som blir utsatt for ID-tyveri. Under ser du en oversikt, sortert fra høyest til lavest andel utsatte:

Trøndelag og Nord-Norge: 6,8 prosent utsatt for identitetstyveri
Stor-Oslo: 6,7 prosent utsatt for identitetstyveri
Østlandet ellers: 4,8 prosent utsatt for identitetstyveri
Sør- og vestlandet: 3,5 prosent utsatt for identitetstyveri

image: Disse blir utsatt for ID-tyveri

Inntekt: Her viser undersøkelsen enkelte forskjeller på de forskjellige lønnsklassene. Personer med en inntekt mellom 150.000 til 299.000 kroner er oftest utsatt for identitetstyveri, mens personer med inntekt mellom 300.000 og 399.000 sjelden blir rammet.


Sifo nevner i rapporten at selv om undersøkelsen er basert på svar fra rundt 1000 personer, kan det tenkes at forskjellene ville kommet tydeligere frem, dersom flere personer var med i undersøkelsen.

Utrolig lett å svindle

Problemet med ID-tyveri er at det skal så veldig lite til før en kan bli rammet. Om feil personer får tak i personlig informasjon om deg, vil det ikke ta lang tid før de kan bruke denne informasjonen til å svindle deg.

Eksempelvis jobber hackere med å samle sammen den informasjonen du plotter inn på nettet, for å svindle deg eller stjele identiteten din.

- Hackere samler sammen enhver informasjon de kan finne av deg, det kan være alt fra adressen din til e-post eller fødselsnummer, sier sikkerhetssjef John Arild Johansen i Buypass.

Hackerne er flinke til å legge to og to sammen, og da kan du være ille ute.

- Jo mer informasjon de får, jo lettere er det for dem å utføre et sosialt manipuleringsforsøk på deg, som for eksempel ID-tyveri, sier Johansen til DinSide.

LES OGSÅ: - Dette er falsk trygghet

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!