Brødskorpene er ikke bare knasende gode - de kan også beskytte mot kreft. Foto: Mark Sykes/Science Photo Library
Brødskorpene er ikke bare knasende gode - de kan også beskytte mot kreft. Foto: Mark Sykes/Science Photo LibraryVis mer

Disse beskytter mot kreft

Spis opp skorpene – de er bra for deg!

Det å spise brødskorper er kanskje ingen mirakelkur mot alt, men mye tyder på at det er mer enn en smule sannhet i at skorper faktisk er bra for deg.

Ifølge Mail Online har forskere funnet ut at et kjemisk stoff som blir frigitt under stekeprosessen kan beskytte mot tarmkreft, da det forhindrer forandringer i kroppen som kan føre til kreftsvulster. Denne antioksidanten utvikler seg kun som et resultat av en kjemisk reaksjon under stekingen, og finnes i åtte ganger større konsentrasjon i skorpen enn i resten av brødet.

Les også: Ovnen som tenker selv

Dyreforsøk har vist at jevnlig inntak av det kjemiske stoffet, som bærer navnet pronyl-lysin, ser ut til å bremse utviklingen av forstadier til kreft i tarmen.

Ifølge forskerne er det for tidlig å si noe om hvor mye skorpe vi bør spise for å dra full nytte av den gunstige effekten, men det ser ut til at kroppen i hvert fall trenger en daglig dose av den sykdomsbekjempende antioksidanten for at den skal beskytte mot kreft.

Hvert år dør over 1500 nordmenn av tarmkreft, noe som gjør den til en av de vanligste kreftformene. Ni av ti svulster kan behandles med godt resultat hvis de oppdages tidlig, men ofte får ikke pasienten symptomer før sykdommen er i full gang. Varselstegnene man bør være obs på er blødninger, endringer i toalettvaner og magesmerter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lever du farlig på kjøkkenet?

Et sunt kosthold skal kunne beskytte mot sykdommen, og ekspertene anbefaler blant annet å spise mat med mye fiber, som for eksempel fullkornsbrød, for å redusere risikoen for tarmkreft. Men den nyeste studien, som ble publisert i The European Journal of Cancer Prevention, antyder altså at det kanskje er skorpene, og ikke kostfiberet, som gir den største helsegevinsten.

Skorpenes kreftbekjempende egenskaper ble for første gang oppdaget i 2002, da tyske forskere oppdaget at den kjemiske reaksjonen som forårsaker den harde, brune skorpen (også kjent som Maillard-reaksjonen) gjør at kraftige antioksidanter blir frigitt.

Nå har altså et forskerteam ved Annamalai University i India testet effekten av pronyl-lysin på rotter. Rottene fikk brød og ble deretter eksponert for et kjemisk stoff som man vet at kan forårsake endringer som kan føre til tarmkreft.

Forskerne fulgte så rottene nøye for å se om de utviklet forstadier til kreft, såkalte ACF-er (aberrante kryptfokuser). Resultatene av studien viste at en daglig dose brødskorper så ut til å minske utviklingen av ACF-er med opp til 72 prosent.

Les også: Dårlig kantine?

- Dette beviser at jevnlig eksponering for pronyl-lysin reduserer antall ACF-er markant, sier forskerne i en rapport.

Kilder: mailonline.co.uk, ssb.no, kreftforeningen.no