Disse behandlingene er en bløff

Såkalte mirakelkurer holder ikke det de lover.

Foto: colourbox.com
Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fem år gamle Abubakar Tariq Nadama døde i 2005 etter å ha gått gjennom chelatterapi, en alternativ, udokumentert behandling mot autisme.

Dette var, ifølge eksperter, resultatet av den største helsesvindelen i løpet av de siste fem årene, skriver magasinet Forbes.

Les også: - Styr unna disse metodene.

Utnytter redde pasienter

Også falske «mirakelbehandlinger» mot AIDS, diabetes og kreft har vært ute på markedet.

Les også: Den alternative jungelen

Svindlerne overbeviser redde pasienter om at de må droppe tradisjonelle behandlingsformer, og satse på deres alternative kurer. I enkelte tilfeller har sykdommen deretter få utvikle seg så lenge at den ikke lenger kan helbredes.

Dette skjedde på midten av 90-tallet med Julianne Charell. En kvinne i 60-årene som hadde så stor tro på kreftbehandlingen til den kontroversielle legen Nicholas Gonzales – som blant annet gikk ut på å bruke kaffe som klyster og spise opptil 150 vitaminpiller til dagen – at hun ble blind før hun innså at kreften hadde spredd seg.

I samarbeid med eksperter ved Federal Trade Commission, National Council Against Health Fraud og American Dietic Association har Forbes laget en liste over de alvorligste, farligste, tyngst markedsførte helsebedragene i nyere tid.

Her får du verstingene.

Les også: Retningslinjer for alternativ behandling.

1. Armbåndet «Q-Ray»

Dette produktet ble markedsført som et armbånd som kunne dempe smerter i muskel og skjelett, ved isjias, hodepiner og senebetennelse.

Ifølge produsentene ble «Q-Ray» ionisert gjennom en hemmelig prosess som ga armbåndet smertelindrende egenskaper.

Kundene ble også tilbudt en falsk 30 dagers garanti hvor de ble lovet pengene tilbake hvis de var misfornøyde.

Les også: Nettmedisin er risikosport.

2. Båndet «Biotape»

Ifølge inforeklamen produsentene la ut på TV kunne denne tapen, laget av polyesterfilm, «binde sammen de brutte kretsene som forårsaket smerte».

Ifølge produktets nettside gjør båndet dette ved å knytte sammen igjen «den brutte qi». I Kina er qi kjent som en rytmisk energi som strømmer gjennom og konstituerer ethvert levevesen. Qi var blant annet meget sentralt i den gamle, tradisjonelle kinesiske medisinen.

I 2007 gikk Federal Trade Commission til sak mot produsentene av «Biotape», som valgte å inngå et forlik hvor de utbetalte 2,5 millioner dollar til forbrukere som hadde kjøpt båndet.

Les også: Healingen var svinedyr.

3. Kosttilskuddet «Sea Silver»

Dette flytende kosttilskuddet inneholdt «phyto-silver» – et angivelig plantebasert sølvstoff som visstnok kunne helbrede 650 forskjellige sykdommer, inkludert kreft og diabetes.

Markedsførerne påsto videre at produktet kunne «rense vitale organer» og dermed forårsake massivt vekttap - uten endringer i kosthold eller fysisk aktivitetsnivå.

Les også: Vi tror på naturmidler.

4. Slankeproduktet «Zyladex Plus/Questral AC/Rapid Loss 245»

Det samme produktet ble solgt under hele fem forskjellige navn i USA. Kundene ble lovet en vektnedgang på mellom 7-8 kilo, uten å måtte bry seg om å spise sunt eller begynne å trene.

En av reklamene påsto til og med følgende: «Ikke engang hungersnød vil få deg til å bli lettere og strammere så raskt som dette».

Federal Trade Commission saksøkte personene bak produktet i februar 2008.

Les også: Bli slank med kanel.

5. Kavitasjonoperasjon

Flere «tannhelsesider» på nettet hevder at denne behandlingen kan kurere hodepine og nerveskader i ansiktet.

Kavitasjonoperasjon involverer skraping eller fjerning av deler av kjevebeinet for å bli kvitt giftige kavitasjoner – eller hull – som skal hindre blodflyten og «blokkere kroppens energiske meridianer», ifølge en av nettsidene.

Les også: Frykter alternativ medisin.

6. Slankemiddelet «Ephedra»

Selv om «Ephedra» har en marginal effekt kan produktet langt fra innfri det store vekttapet det lover.

I tillegg har middelet alvorlige bivirkninger som økt blodtrykk, hjerteproblemer og svimmelhet.

Den aktive ingrediensen i produktet er nemlig syntetisk efedrin, et stoff som det amerikanske Food and Drug Administration har regulert nøye i årevis.

Les også: Bli slank med kanel.

7. Kreftbehandlinger fra Nu-Gen Nutrition, Inc.

Dette selskapet har markedsført en serie ineffektive kreftbehandlinger til pasienter som desperat trenger en kur.

Behandlingene ble ofte tilbudt som et pakketilbud, inkludert en hovedkur (kalt «Cancell», «Cantron» eller «Entelev»), en elektrolyttdrikk og aprikosfrø.

«Cancell» ble opprinnelig utviklet i 1936 av en kjemiker som hevdet at oppskriften kom til ham i en drøm inspirert av Gud. Studier ved National Cancer Institute viste imidlertid at Cancell hadde ingen effekt mot kreft.

Les også: Hver tredje kreftpasient tar alternativ medisin.

8. Vidunderkuren «7-Day Miracle Cleanse»

TV-sjarlatan Paris DeAguero påsto at denne urtebaserte renselseskuren var en effektiv behandling mot AIDS, Alzheimer, diabetes, høyt blodtrykk og leddgikt, så vel som overvekt.

Han uttalte også at produktet ikke bare hadde hjulpet ham selv å bekjempe hudkreft, men at det også kunne motvirke brystkreft – slik at kvinnelige pasienter ikke måtte operere bort brystet.

Påstandene til DeAguero, som selv kalte seg for «the Health Man», var så opprørende at både han og flere av hans kollegaer fikk forbud mot å lage inforeklamer på TV eller i noen andre medier.

Les også: Ville du latt deg lege av disse?

9. Ozonterapi

I rekken av udokumenterte behandlingsopplegg finner vi også ozonterapi. Den involverer innførsel av «triatomic oxygen» i kropp og drikkevann for å få has på HIV, kreft og leddgikt – samtidig som blodet blir beriket, ifølge nettstedet.

Environmental Protection Agency betraker ozon nær jordoverflaten som et forurensende stoff som utgjør en betydelig helserisiko.

Les også: - Styr unna disse metodene.

10. Malerioterapi

Denne behandlingen blir anbefalt av ingen ringere enn doktor Henry Heimlich (kjent for Heimlich-manøveren).

Heimlich er fremdeles i live og har hevdet i årtier at det å med vilje infisere pasienter med malaria kan kurere en rekke sykdommer.

Behandlingen ble opprinnelig utformet mot borreliose (også kalt flåttsykdom eller Lymes sykdom). Når det viste seg at terapien ikke hadde noen effekt mot dette, mente Heimlich at den også kunne brukes mot AIDS – noe som høres særdeles rart ut, siden AIDS svekker pasientenes immunsystem.

Les også: Den alternative jungelen

11. Chelatterapi

Populariteten til denne behandlingen skyldes at flere tror autisme er forårsaket av kvikksølvbaserte konserveringsmidler som ble brukt i barnevaksiner opptil 2001.

Denne teorien har flere ganger blitt avkreftet av forskere ved Centers for Disease Control, likevel velger flere foreldre å ikke vaksinere ungene sine – noe som har utløst utbrudd av tidligere kontrollerte barnesykdommer enkelte steder i USA.

Det har også ført til at flere tyr til den alternative behandlingsformen chelatterapi, en metode som skal fjerne kvikksølvet fra kroppen. Behandlingen er både dyr og farlig, og det finnes ingen beviser for at den kan kurere autisme.

Les også: Retningslinjer for alternativ behandling.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer