Boliglånsrenta:

Disse bankene skrur opp boliglånsrenta

Men har de egentlig gode grunner til å gjøre dette?

SETTER OPP BOLIGLÅNSRENTENE: DNB, Nordea og Handelsbanken er blant bankene som velger å justere opp boliglånsrenta for noen av kundene. Foto: NTB Scanpix 
SETTER OPP BOLIGLÅNSRENTENE: DNB, Nordea og Handelsbanken er blant bankene som velger å justere opp boliglånsrenta for noen av kundene. Foto: NTB Scanpix  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det begynte med Nordea, som i slutten av september varslet om at de ville sette opp sine boliglånsrenter. Deretter fulgte DNB etter i begynnelsen av november, dermed får også flere av deres boliglånskunder en høyere rente etter nyttår.

Men hva med de andre bankene - følger de etter? Og er det riktig av storbankene å skru opp renta nå?

Slik begrunner bankene renteøkningen

Dinside har kontaktet Danske Bank, Handelsbanken og Skandiabanken for å høre om de følger etter Nordea og DNB.

Handelsbanken svarer at de den 16. november kunne informere mange av sine boliglånskunder om at boliglånsrenten vil settes opp med effekt fra januar.

- Bakgrunnen for økningen mange kunder får har sin bakgrunn i at finansieringskostnadene våre har vist en stigende trend i høst og at utlånsprisene generelt er på vei opp i markedet etter en lang periode med fallende renter og rekordlave nivåer, sier kommunikasjonsdirektør Lars N. Sæthre i Handelsbanken til Dinside.

Oppdatert: Dagen etter at denne artikkelen ble publisert, kan Danske Bank nå varsle om at de også setter opp rentene på grunn av endringer i markedssituasjonen. Økningen er på 0,15 prosentpoeng.

Nordeas begrunnelse for sin renteøkning i høst, er basert på utviklingen i pengemarkedsrenten. Pressesjef Christian Steffensen begrunner det med at at pengemarkedsrenten ikke har falt i takt med Norges Banks rentenedsettelser.

- I løpet av det siste halvåret har pengemarkedsrenten faktisk steget, slik at nivået nå er høyere enn i forkant av sentralbankens siste rentenedsettelse.

DNB viser til at «bunnen er nådd» for de historisk lave boliglånsrentene, og sier at både konkurransesituasjonen og prisen på penger i markedet spiller inn på våre vurderinger. Ifølge Even Westerveld i DNB ser bankene på utviklingen i pengemarkedsrenta når de fastsetter boliglånsrentene, og viser til følgende graf:

UTVIKLINGEN I NIBOR-RENTENE: Her ser man utviklingen i NIBOR-rentene, som er en samlebetegnelse på de norske pengemarkedsrentene, 
UTVIKLINGEN I NIBOR-RENTENE: Her ser man utviklingen i NIBOR-rentene, som er en samlebetegnelse på de norske pengemarkedsrentene,  Vis mer

- Ønsker å tjene mer på boliglånskundene

Til tross for bankenes begrunnelser mener verken Elisabeth Realfsen, daglig leder i Finansportalen, eller sjeføkonom Reid Krohn-Pettersen i Norsk Familieøkonomi, at bankene har grunner til å sette opp boliglånsrentene nå.

- Det er umulig å se tegn til at prisøkninger nå er nødvendige for å dekke inn økte innlånskostnader hos bankene. Innskuddsrentene har aldri vært lavere enn nå, og 3-måneders pengemarkedsrente ligger nå grovt 0,1 prosent lavere enn den gjorde ved årsskiftet, sier Realfsen.

- Jeg tolker det som skjer, som at bankene ønsker å tjene mer på boliglånskundene – verken mer eller mindre, legger Realfsen til.

Hun oppfordrer forbrukerne å hindre dem i det, ved å ta i bruk sin rett til å takke nei, og heller se etter andre alternativer.

Også Krohn-Pettersen anbefaler at man bytter bank. Han sier til Dinside at innlånskostnadene til bankene fortsatt lave, og selv om de lange rentene har kommet litt opp, burde det ikke være utslagsgivende for norsk boliglånsrente enda.

- Dagens innlånskostnader gir fortsatt rekordhøy netto rentemargin til bankene. Vi tror at bankene ved årsskiftet vil fortsette å levere veldig bra resultater, grunnet formidabel inntjening på boliglån, sier han til Dinside, som synes det er oppsiktsvekkende at DNB satte opp renten, for alle kunder, dagen etter presidentvalget i USA, da alle var opptatt av at Trump vant valget.

- Dermed gikk hele renteøkningen under radaren hos alle media, hevder Krohn-Pettersen.

- Syns du det er riktig av bankene å sette opp boliglånsrenta nå? Og har de gode argumenter for det, rent økonomisk?

- Nei, og nei. Bankenes inntjening på boliglånsrenten er fortsatt veldig høy, nesten rekordhøy. Jeg kan se at de frykter en litt høyere lang rente der fremme, men kan ikke se at det skal være nødvendig å prise inn det nå, legger han til.

LES OGSÅ:

Dette blir dyrere i 2017
Slik blir de nye sedlene