Diskosangen "Stain Alive" skal ifølge ny forskning hjelpe folk å holde rytmen mens de utfører hjertekompresjoner (Bildet er hentet fra musikkvideoen til Stayin' Alive).
Diskosangen "Stain Alive" skal ifølge ny forskning hjelpe folk å holde rytmen mens de utfører hjertekompresjoner (Bildet er hentet fra musikkvideoen til Stayin' Alive).Vis mer

Diskosangen som redder liv

Hjelper deg å holde rytmen når du trenger det mest...

Bee Gees regnet nok ikke med at hitten "Stayin' Alive" skulle kunne komme til å gjøre akkurat det; holde noen i livet.

Men ifølge Mail Online har en amerikansk lege funnet ut at den gamle discoslageren fra 1977, med sine 103 beats i minuttet, er perfekt å ha på hjernen dersom man må få i gang et hjerte som har stoppet.

Les også: Musikk mot smerte

Usikker på rytmen

- The American Heart Association anbefaler 100 brystkompresjoner i minuttet, langt flere enn det folk flest tror, sier lege David Matlock og legger til;
- Utføres hjerte-lunge-redning (HLR) på riktig måte kan det tredoble overlevelsesraten for de som rammes av hjerteinfarkt, men mange nøler med å sette i gang fordi de ikke er sikker på om de holder den rette rytmen.

Hans studie, utført med hjelp av 15 legestudenter, konkluderte med at "Stayin' Alive", kan hjelpe folk å holde den riktige rytmen.

Først fikk de 15 forsøkspersonene utføre hjertekompesjoner i takt med musikken. Fem uker senere ble de bedt om å gjøre samme prosedyre uten musikk, men mens de tenkte på sangen.

Den første gangen var det gjennomsnittlige antallet hjertekompresjoner 109 i minuttet, mens det økte til 113 den andre gangen.
- Sangen holdt energien oppe og motiverte dem til å holde riktig hastighet og rytme. Og det er det som er viktigst, sier Matlock.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kom i form med riktig låt

Fungerte etter sekunder

-Studiet viser at denne sangen hjalp folk som allerede vet hvordan HLR utføres. Resultatene er så lovende at jeg vil ta studiet et steg videre, ved å prøve denne metoden på pasienter og folk som ikke har opplæring i HLR, sier Matlock.

Etter råd fra en lege, tok The American Heart Association sangen i bruk under opplæringen av HLR-instruktører allerede for to år siden.

Talsperson ved University of Pennsylvannia, lege Vinay Nadkarni, sier at sangen har hatt en enorm betydning for de studentene som har hatt problemer med å holde rytmen under hjertekompresjoner.

- De som slet klarte å finne en perfekt rytme bare sekunder etter at vi begynte å spille sangen. Hvordan Bee Gees visste dette skjønner jeg ikke. Sannsynligvis gjorde de ikke det, men de klarte uansett å lage en rytme som er veldig fengende, populær, og som faktisk kan hjelpe oss å redde liv.

Den 28 år gamle legen Matthew Gilbert (28) var en av deltakerne på studiet til Matlock og var overrasket over at sangen fungerte så bra som den gjorde.

- Jeg var litt bekymret fordi jeg har tidligere blitt fortalt at jeg ikke eier rytme i kroppen, men etter at jeg var med på dette studiet har jeg flere ganger brukt sangen under hjertekompresjon på pasienter.

28-åringen er ikke en stor fan av diskomusikk, og skulle gjerne hatt en annen sang å støtte seg til.
- Jeg fikk høre at ”Another One Bites the Dust” også fungerer, men den er kanskje ikke så passende...