DinSides kjappisguide til forsikring

Er du godt nok forsikret? Hvilke forsikringer trenger du? Må du forsikre deg i det hele tatt? Forsikring er for mange både abstrakt og tungtfattelig, og forbindes med mye uvisshet og usikkerhet. Vi gir deg forsikringen inn med teskje.

Publisert
Sist oppdatert


Hva er en forsikring?

Vi begynner på begynnelsen: Forsikring defineres i bokmålsordboka som en økonomisk avtale som går ut på at en part overlater en risiko, for for eksempel brann, dødsfall, innbrudd, ulykker, til en annen mot å betale et statistisk utregnet vederlag.

Enkelt forklart betaler man en slump penger, såkalt premie, for å få økonomisk dekning om uhellet skulle være ute. Man deler ofte forsikring inn i enten personforsikring eller tingforsikring.

 • Her er listen over de nødvendigste forsikringene.
 • Sjekklisten før du tegner forsikring.
 • Her er noen av forsikringsfellene du bør unngå.
 • Hvem forsikrer?

  I vårt samfunn har vi egne institusjoner for denne typen beskyttelse; forsikringsselskaper. Gjensidge, Vesta og IF er tre store forsikringsselskaper i Norge, som tilbyr forsikring mot det meste. I tillegg finnes det nisjeselskaper som spesialiserer seg på en spesiell type forsikring, for eksempel reiseforsikring, eller eierskifteforsikring.

  Hvilke forsikringer trenger jeg?

  Den enkeltes forsikringsbehov vil gjerne være forskjellig, men i den grad det går an å generalisere, har vi satt opp et par gjengangere: Innboforsikring, uføreforsikring og reiseforsikring - i tillegg til gjeldsforsikring om du har lån, villaforsikring om du eier egen bolig og bilforsikring om du har bil eller andre motoriserte kjøretøy. Her finner du en utfyllende oversikt.

  Må jeg forsikre meg?

  I utgangspunktet er det å inngå avtale med et forsikringsselskap frivillig. Men det finnes unntak. Eier du et motordrevet kjøretøy, er ansvarsforsikring lovpålagt. For enkelte reiser, aktiviteter, boligformål eller kjøp er det en forutsetning at man har forsikring.

  Som hovedregel bør du forsikre deg uansett. Skulle det gå galt, er premien du betaler for sikkerheten så mange ganger lavere enn erstatningsbeløpet. Men valg av forsikringsselskap bestemmer du selvfølgelig helt selv.

  Hvilke forsikringer kan jeg droppe?

  Svaret på dette spørsmålet bør ikke bygge på magefølelse. Mye av poenget med forsikring, er at forsikringsselskapet overtar din økonomiske risiko - fordi man ikke vet hvor, når eller hvordan noe kan gå galt.

  Det finnes selvfølgelig unntak. For eksempel er avbestillingsforsikring noe forsikringsselskapene og turoperatørene tjener mer på enn kundene. Denne tilbys gjerne fra reiseselskapet idet du bestiller reisen, men sjekker du dine eksisterende forsikringsavtaler kan det godt hende du har en slik en fra før, for eksempel i reiseforsikringen din, eller innbakt i kredittkortet du betaler reisen med. Er du ung og ved god helse, tilsier statistikken at det er en hundredels sjanse for at du ikke kan stå opp av senga på reisedagen.

  Hvis vi følger todelinga av forsikringer, ting og person, er det mest å tjene på å ha flere personforsikringer. Blir du ufør mens du har to ulike uføreforsikringer i to ulike selskaper, må begge selskapene punge ut. Mister du det nye digitale speilreflekskamera i elva mens du har kameraforsikring hos to forsikringsaktører, kan du kun kreve erstatning i ett av selskapene. Det er denne typen dobbeltforsikring du bør unngå.


  Hva er dobbeltforsikring?

  Å betale forsikringspremie to ulike steder for samme sak (eller person, om det skulle være snakk om personforsikring), er å være dobbeltforsikret. Les mer om dobbeltforsikringer her.

  Hva gjør jeg om uhellet er ute og jeg ikke er forsikret?

  Kort sagt, du har et stort problem. Skulle husstanden og/eller eiendelene dine brenne ned, forsvinner alle dine verdier bokstavelig talt opp i flammer. Er det kroppen som får seg en støkk, vil gjenytelsene fra staten være langt fra vanlig arbeidsinntekt. Sosialkontorets minimumssatser er ikke noe å trakte etter. Som enslig kan man ikke vente mer enn en håndfull tusenlapper i måneden. Jo yngre du er når du faller ut, jo dårligere er betingelsene.

  Behøver eldre personforsikring?

  Forsikringsbehovet er generelt mindre for ekstra godt voksne, fordi forsørgeransvaret er borte og det framtidige inntektstapet er mye mindre enn hos den yngre garden. De fleste har også gjerne forsikringsordninger gjennom jobben, eller en fagorganisasjon. Det er i mange tilfeller god grunn til å satse på de kollektive forsikringene man kan få gjennom jobben, ettersom forholdet mellom pris og ytelse stort sett er svært god. For mange vil dette gi et tilstrekkelig supplement til folketrygdens ytelser og evt. tilleggspensjon. Det kan imidlertid være verdt å sjekke om du kan få en enda bedre, og billigere, privat forsikring.

  Er det noen ting jeg bør passe ekstra godt på?

  Forsikringer er ikke bare lett. Det er mange hensyn å ta på mange områder. For eksempel er det lett å undervurdere verdien av eiendelene - eller motsatt: Du betaler i dyre dommer for et beløp langt høyere enn det de er verdt. Trykk her for å lese mer om noen av de vanligste forsikringsfeilene.

  Jeg vil forsikre meg! Hva nå?

  Ta kontakt med et eller flere av forsikringsselskapene og be om tilbud på hele forsikringspakken din. For unge mennesker gjelder dette vanligvis innboforsikring, bil- eller motorsykkelforsikring, ulykkes- eller livsforsikring og reiseforsikring. Sett opp forsikringsbehovene på forhånd, slik at du synliggjør disse likt til de selskapene du kontakter. Da er du sikker på at tilbudene er basert på samme grunnlag. Bruk litt tid sammen med en eller flere rådgivere.

  Sjekk også hva de forskjellige forsikringssummene og utbetalingene selskapene tilbyr. Du tjener lite på lav forsikringspremie dersom utbetalingen er tilsvarende lav.

  Sjekklisten. Les denne før du tegner forsikring.
  Prut på forsikringen. Det kan lønne seg.

  Jeg ønsker å klage på forsikringsutbetalingen min. Hvem skal kontaktes?

  Forsikringsklagekontoret er et klageorgan opprettet etter avtale mellom FNH, Forbrukerrådet og Næringslivets Handelsorganisasjon . Ring 23 13 19 60.


  Eksterne lenker:
  Flere nyttige råd og vurderinger fra FNH finner du her
  Forsikringsråd for unge finner du her:
  SPAMA
  FNH

  Kilde: Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) v/Stein Haakonsen.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer