Din egen vaksineguide

Vil du unngå å ta med deg mer tilbake fra ferien enn planlagt? Her er de viktigste sykdommene du bør vaksinere deg mot.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.comVis mer

Diaré, stivkrampe, gulfeber, hepatitt A og B og denguefeber. Du må regne med å bli litt syk når du reiser utenlands på ferie, men noen sykdommer er farligere enn andre.

Enkelte av dem er det heldigvis mulig å vaksinere seg mot. Her kan du lese mer om noen av de vanligste:

Les også: Stikk deg før du stikker

Polio: Gir forskjellig grader av lammelse, og i verste fall død. Noen blir avhengige av respirator resten av livet. Den siste polioepidemien i Norge var på 1950-tallet da flere tusen ble rammet. Viruset spres fra tarm til munn, via mat eller vann.

Difteri: Gir en kraftig halsinfeksjon som kan føre til blokkering av luftveiene og i verste fall død. Overføringen av bakterien skjer via dråpesmitte og tett fysisk kontakt og øker i overbefolkede og fattige områder. Dødeligheten er i våre dager 5-10 prosent.

Stivkrampe: Skyldes en bakterie som finnes i både rike og fattige land. Symptomene er muskelkramper, og uvaksinerte kan få stivkrampe gjennom forurensede sår. Alt fra en liten rift til en motorsykkelulykke kan være en risiko. Selv med moderne intensivbehandling er dødeligheten cirka 50 prosent.

Hepatitt A: Overføres via et virus som utskilles i avføringen hos dem som har sykdommen. Viruset holder seg lenge i miljøet og smitter lett i land med dårlig mat- og vannhygiene. Sykdommen gir akutt feber, kvalme og magevondt, og hos voksne kan sykdommen være alvorlig. Symptomene kan vare i flere uker og det kan ta måneder å bli frisk.

Gulfeber: Viruset overføres av mygg som både stikker i dagslys og etter mørkets frembrudd. Som regel fører viruset til akutt sykdom som karakteriseres av to faser. Først får pasienten feber, muskelsmerter, hodepine, frysninger og kvalme. Rundt 15 prosent går videre til fase to etter noen dager, og halvparten av disse dør etter 10-14 dager.

Malaria: Er en akutt febersykdom som dukker opp tidligst ei uke etter smitte. Malariamyggen stikker vanligvis mellom solnedgang og soloppgang. Malaria er en vanlig og livstruende sykdom i mange tropiske og subtropiske områder. Nå har sykdommen begrenset utbredelse i over 100 land som blir besøkt av mer enn 125 millioner reisende hvert år. Opptil 30.000 blir syke etter at de har kommet hjem igjen.

Kilde: Verdens helseorganisasjon og Reiseklinikken