<b>Moro når det brukes: </b>Det er moro å seile seilbrett, men de fleste blir aldri brukt. Foto: Creative Commons
Moro når det brukes: Det er moro å seile seilbrett, men de fleste blir aldri brukt. Foto: Creative CommonsVis mer

Din dårligste investering

Er det seilbrettet, slalomskiene, båten eller hytta som er din dødeste kapital?

Til en viss grad er velstand og unyttige ting to sider av samme sak. Sølvtøy og dyre serviser brukes kanskje to ganger i året. Den dyre kunsten på veggene har vi for lengst sluttet å legge merke til. Men det får oss på et vis til å føle oss vel: Vi er verdt dette.

Det selges rundt 400.000 sykler i Norge hvert år. Siden det skal være rundt to millioner husstander, får alle husstander en ny sykkel hvert femte år.

Prøv "dårligste kjøp"-kalkulatoren

SSB sier at 4% av reisene i Norge foretas med sykkel. Men bare 34%% svarer at de har vært på dagstur med sykkel det siste året. Den samme statistikken peker mot at hver fjerde person kan ha brukt sykkelen siste uke.

Sykkelsalget tilsier at alle husstander har sykkel. Bruksstatistikken tyder på at over halvparten av syklene ikke har vært brukt det siste året.

Så garasjen er et godt sted å begynne å lete etter underutnyttet kapital.

Slalomski og seilbrett

I en annen SSB-undersøkelse svarer tjue prosent at de har kjørt alpint det siste året. Sportsbransjen sier til DinSide at det blir solgt ca. 400.000 par ski i året i Norge, hvorav rundt 100.000 alpinski.

Selv om levealderen for et par alpinski skulle være ti år, er salget likevel ikke høyt nok til å ustyre mer enn annenhver husstand med alpinski.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om det virkelig er riktig at 1/5 av befolkningen har vært i slalombakken, er dette kanskje likevel mindre død kapital enn sykkelen. Men igjen, kjør kalkulatoren, og se hva hver tur i bakken koster.

Det er ingen som vet hvor mange seilbrett det finnes i Norge, men det var tider da det hang et seilbrett under taket i annenhver garasje. På fjorden er de derimot sjeldent å se. Har du seilbrett? Se hva hver tur koster deg.

Espresso og brødbakemaskin

Et annet godt sted å leter etter unyttige investeringer, er på kjøkkenet. Hva kostet espressomaskinen? Når brukte du den sist? Og hva med brødbakemaskinen? Kjekt med nystekt brød hver morgen, ikke sant?

Tegnet på virkelig dannelse, er om du kommer fra et hjem med eller uten klavér. Men om det faktisk spilles på, er en helt annen sak.

"Dårligste kjøp"-kalkulatoren

Til en viss grad er unyttige ting et tegn på velstand