Dikke-dikk

Når du sier dikke-dikk til barnet og snakker "baby-språk", er dette viktig for at barnet lettere skal lære å snakke. Klare babyspråk-lyder er lettere å oppfatte enn vanlig voksen-snakk.

Dikke-dikk

Når du sier dikke-dikk til barnet og snakker baby-språk , er dette viktig for at barnet lettere skal lære å snakke. Klare babyspråk-lyder er lettere å oppfatte enn vanlig voksen-snakk.

Når en voksen snakker babyspråk høres det dumt ut for andre voksne. Men det er slett ikke dumt for barnet. Voksne i alle land legger om språket når de snakker til et lite barn, det ser ut til å være instinktivt. Mange lager klare vokallyder som det er lett for barnet å oppfatte.

Vokalene uttales ikke bare klarere, men også litt annerledes enn de lydene vi bruker i voksenspråket. Det har forskeren Bart de Boer ved Washington-universitetet i Seattle, USA, funnet ut. Han laget et dataprogram som analyserte voksnes babyspråk og fant at babyspråket var lettere for datamaskinen å oppfatte. Forskningen kan brukes i arbeidet med å få datamaskiner til å gjenkjenne ulike språk og lyder.

HH, mozon.no 17.12.2002.