Digital-TV på mini-budsjett

Hvor billig kan du komme deg unna overgangen til digital-TV? Her er våre lettleste fem punkter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv minimalistiske TV-tittere har fått med seg at ett eller annet med en boks skal skje denne høsten.

NB: Alle dere som har kabel-TV eller mottar TV via parabolantenne og satelitt kan slutte å lese nå. Dere blir ikke berørt av det vi skriver om, og kan bare fortsette å betale abonnementet, så er TV-høsten i boks.

Denne enkle veilederen er ment for antenne-folket, det vil si alle som aldri har opplevd behov for stort mer enn de landsdekkende kanalene; de som helst ser en god film, men er mottakelige for nyhetssendinger og litt til i ny og ne: Minimalist-titterne.

De enkleste digital-TV-løsningene kan være vanskelige å finne fram til. Foto: iStockphoto
De enkleste digital-TV-løsningene kan være vanskelige å finne fram til. Foto: iStockphoto Vis mer


Minimalist-titterne er ikke bare opptatt av å se lite TV, men også å bruke minst mulig penger - vi har derfor lagt vekt på å vise billigst mulig løsning på høstens og neste års tumulter. De med behov for utallige TV-valg døgnet rundt får mer enn nok veiledning andre steder.

Her er vår trinnvise veiledning til best mulig TV-økonomi for alle som er opptatt av å bruke lavest mulig andel av husholdningsbudsjettet over kringkastingsposten, men ennå ikke er klare for å bytte ut TVen med en PC.

1: For å ha TV, må du betale lisens

Den utskjelte TV-lisensen må alle som vil ha et TV-apparat fortsatt betale.

Fortsatt vil det være slik at TV-lisensen er knyttet opp mot det å ha et TV-apparat, uavhengig av hva du bruker det til eller hvilke kanaler du ser på.

For 2007 har Stortinget vedtatt at lisensen er kr. 2103,84 inklusive 8% mva, og lisensen til neste år vil trolig bli i samme størrelsesorden, justert for prisstigningen.

Uansett hvilket volum det er på TV-tittingen, må altså lisensen ses på som en fast utgift, og nådeløst uforanderlig, med Stortinget som drivkraft.

2: Skal du se noe på TVen, må du kjøpe boks

«I dag sendes analoge TV-signaler gjennom lufta til tv-antennen din fra TV-sendere som står på bakken, derav navnet bakkenettet. Fra høsten 2007 endres disse sendingene til å bli digitale. Bakkenettet blir digitalt.www.digitaltvinorge.no»


Det som blir spesielt de neste månedene, er at du kan komme til å oppleve at det ikke spiller et fnugg av en rolle om lisensen er aldri så mye betalt. Du vil likevel ikke kunne se en prikk på skjermen, med mindre du betaler et tilleggsbeløp for en boks ekstra, eller allerede har ordnet mottakerforholdene på annen måte.

I løpet av neste år og 2009, kan nemlig alle som i dag mottar TV-signaler via en antenne risikere å få helsvart skjerm i stua, med mindre de kjøper en boks i tillegg til å betale lisensen.

Årsaken: Det nye såkalte digitale bakkenettet skal erstatte dagens kringkastingsnett, som sender med analoge signaler.

«Du kan bruke din nåværende tv når du tar imot digital-tv, men du må ha en digital dekoder til hvert tv-apparat. Dekoderen gjør om det digitale signalet slik at tv-apparatet kan vise tv-programmene. www.digitaltvinorge.no»


Lurer du på forskjellen på analoge og digitale signaler, kan du bli klokere hvis du trykker her

Senderne av TV-signaler skal rett og slett begynne å snakke med et nytt språk. Mottakerne i de tusen hjem må være rustet med translatørutstyr når overgangen skjer.
Den trenger derfor en dekoder for å oversette budskapet fra senderne, slik at TVen din forstår.

Overgangen til nytt "språk" skal ikke skje fullstendig over natten - i en overgangstid vil sendernettet være to-språklig. Men så tidlig som mars 2008 vil for eksempel alle rogalendinger oppleve at sendernettet slutter å snakke analogt, og deretter går det slag i slag - fylkesvis.

Se når det analoge nettet stenges i ditt fylke.

3: Antennen din vil fortsatt virke - kanskje

Finn for all del ikke på å kaste den gode gamle antennen, selv om den kanskje har kommet i skyggen i den senere tid. De fleste vil nemlig fortsatt kunne bruke den til å ta imot signaler.

Antennen vil altså motta signalene som de digitale senderne sender, men du trenger en dekoder for å få oversatt signalene fra antennen til TV-apparatet.

- En antenne av typen folk bruker idag vil i utgangspunktet også kunne motta digitale signaler. Tommelfingerregelen er at får du inn TV 2 så får du sannsynligvis inn digital-TV via antenne, opplyser prosjektleder Karianne Hjørnevik i Medietilsynet.

Unntaket:
I visse tilfeller må du også bytte antenne. På nettsidene til Norges televisjon (NTV) kan du søke på postnummeret ditt for å finne ut om du kan få inn digital-TV via antenne.

Trykk her og sjekk.

Skulle du være blant de uheldige, er du i kapitalistenes vold. Da er det få veier utenom kabel- og satelitt-TV og andre større budsjettposter.

4: Boksen skal kunne kjøpes for 1500 kroner

Stortinget har bestemt at en enkel dekoder skal koste maksimalt 1.500 kroner. Dermed er budsjettspørsmålet løst for minimalisten, som vi forutsetter bare har én TV.

Hver TV trenger nemlig en dekoder, slik at hvis du ikke er ordentlig minimalist, må du ut med like mange ganger 1500 kroner som du har TVer.

- Du vil kunne kjøpe en slik standard dekoder hos din el-forhandler eller radio- og TV-forhandler, sier Hjørnevik. Skulle du angre på ditt minimumsvalg, vil disse standard-variantene også kunne ha muligheten til å sette inn kort, som vil gi mulighet til senere å abonnere på flere kanaler.

- Før du kjøper dekoderen bør du forsikre deg om at den er godkjent for den teknologiske plattformen du vil se TV på (antenne - ikke kabel eller satellitt - red anm.). Du bør også be om å få et telefonnummer hvor du kan få hjelp til å installere dekoderen, i tilfelle du synes det blir komplisert å installere den selv, råder hun.

5: Dette får du se

«Vil du se flere kanaler, må du skaffe deg et abonnement hos en operatør. Du trenger et programkort fra operatøren fordi programmene er kodet (krypterte). Kanalene er altså ikke tilgjengelige uten abonnement. www.digitaltvinorge.no»


Ønsker du å stanse pengestrømmen her, kan du gjøre det etter innkjøpet av en dekoder.

I så fall vil du fremover kunne motta alle NRKs tilbud, Åpen kanal og lokal-TV, som vil være "gratis" i det digitale bakkenettet - på sett og vis har du jo allerede finansiert dem med lisensen.

TV2 vil du også kunne motta uten abonnementsavgift ut året 2009. Skal du kunne se TV2, må du imidlertid ha et eget kort fra dag 1, og TV2 opplyser at kortet faktisk er gratis.

Hva det vil koste deg årlig å se TV2 etter 2009 er usikkert. Les mer her.