Digital fototrend

Hvert tredje solgte kamera i fjor var digitalt. Likevel utgjør digitale kameraer bare 10 prosent av "kameraparken" i Norge.

Fantasitall: Nordmenn tok hele 700.000 bilder hver dag i 2001. Til sammen knipset vi 260 millioner bilder i løpet av året.

Digital fototrend

Av de 731.000 kameraene vi kjøpte, var hele 486.000 engangskameraer - et overraskende høyt tall den dårlige bildekvaliteten tatt i betraktning.

Flest APS, men...

245.000 andre kameraer ble solgt. Ifølge tall fra Fotorådet fordelte disse seg slik:

 • 37 prosent APS-kameraer
 • 35 prosent digitale kameraer
 • 28 prosent vanlige 35 mm-kameraer

  APS-kameraer har solgt langt bedre i Norge enn i andre land, og var også den mest solgte kameratypen i fjor. Likevel taper APS mest på salgssøkningen av digitale kameraer.

  ..de digitale øker

  Nordmenn kjøpte nemlig 14 prosent flere digitale kameraer i fjor enn året før. Vi handlet også flere digitale videokameraer.

  For fotorelaterte produkter generelt var det ingen økning i salget. Filmbaserte kameraer og film solgte derimot dårligere enn tidligere.

  Salget av filmbaserte kameraer er likevel høyt her i landet. Det utgjør fortsatt 65 prosent av markedet.

  ..men langt igjen

  Digitale kameraer utgjør bare 10 prosent av alle kameraer i landet. Andelen vil antagelig øke ettersom digitale kameraer blir bedre og billigere.

  Likevel spår Fotorådet en renessanse for den gode, gamle filmen - 20 år etter at filmens død ble spådd for første gang.

  - Teknologiskifter tar ofte lengre tid enn mange tror. For folk flest spiller det liten rolle hvilken kameratype de bruker. Det viktigste er at de velger et godt kamera og at de virkelig bruker det, sier Knut Førsund, informasjonssjef i Fotorådet.