Diett kan erstatte statinene

Glem de dyre kolesterol-medisinene. Riktig diett kan ha like god effekt og gjøre deg sunnere samtidig.

Legemiddelindustrien har lenge hevdet at statiner er den eneste effektive behandlingen av for høyt kolesterol.

Men hva med å senke kolesterolet med riktig mat? Kanadiske forskere har nå vist hvordan riktig kosthold kan ha like god effekt på kolesterolet som de dyre medisinene.

Farlig kolesterol
Høye verdier av det "slemme" kolesterolet LDL kan bety en stor risiko for forskjellige hjerte-sykdommer.

Behandlingen av pasienter med høyt kolesterol går derfor ut på å senke nivåene av LDL og heller øke verdiene av det "snille" kolesterolet HDL.

Forskerne ved St. Michaels Hospital og Universitetet i Toronto innkalte 34 overvektige menn og kvinner for å teste effekten av piller og bedre kosthold.

De frivillige deltakerne ble delt inn i tre grupper som skulle prøve statin-behandling, fettfattig diett og en spesial-designet diett med kolesterolvennlige matvarer. Alle deltakerne prøvde hver behandlingsmetode i en måned og ble testet flere ganger underveis.

Testene viste at medisinene som forventet hadde en god effekt på kolesterolet. Den magre dietten var ikke like effektiv, mens den spesialtilpassede dietten ga like gode resultater som behandlingen med statiner.

Den kanadiske undersøkelsen er publisert i fagmagasinet American Journal of Clinical Nutrition.

Fiber og nøtter
Den kolesterol-reduserende dietten inneholder ingen store hemmeligheter. Mat med mye fiber, soyaprodukter, nøtter og grønnsaker er nøkkelen for den som vil redusere kolesterolet på naturlig vis.

Vegetabilske oljer som inneholder plante-steroler er også viktige. Margarin med kolesterol-reduserende steroler er ennå ikke tillatt for salg i Norge, men kan kjøpes i mange andre europeiske land.

Men vanlig mykt margarin er også flotte saker mot det farlige LDL-kolesterolet. Se etter mykt plantemargarin eller margarin som er merket av Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) neste gang du er i butikken.

Sunnere kosthold
En annen fordel med den kolesterol-vennlige dietten, er at den regnes som både slankende og sunn. Grønnsaker, fiber og soyaprodukter vil sannsynligvis gjøre deg både slankere og friskere samtidig som du reduserer risikoen for alvorlige hjertesykdommer.

Dietten ga ingen større bivirkninger enn litt urolig mage hos noen av deltakerne. Statiner har også få alvorlige bivirkninger, men kan gi lette muskelsmerter ved bruk.

Bruker du statiner mot høyt kolesterol? Da bør du uansett snakke med legen din før du bestemmer deg for å kaste pillene i søpla. Men om et bedre kosthold kan senke kolesterolet helt naturlig, kan du snart glemme både legebesøk og dyre resepter.

 

Mozon.no, 09.02.2005