Diabetikere sliter med potensen

Halvparten av alle menn som har diabetes sliter med potensen de første ti årene etter at diagnosen er blitt stilt.

De fleste av oss forbinder stort sett diabetes med kosthold og blodsukkerregulering. Det ikke alle vet er at mannlige diabetikere også kan slite med potensen.

Menn med diabetes har tre ganger så høy risiko for å få problemer med ereksjonen sin enn andre menn. Og hele én av to diabetikere sliter med potensen de ti første årene etter at diagnosen er blitt stilt, i følge legemiddelfirmaet Bayer Health Care.

Halvparten sliter
- Undersøkelser viser at omtrent halvparten av menn med diabetes har problemer med ereksjonen, sier Trond Geir Jenssen, professor ved Rikshospitalet og medisinsk medarbeider ved Norges Diabetesforbund.

Årsaken kan være at diabetikere utvikler skader i de tynne nervene til hud, blodkar og muskulatur.

- Ereksjonen er avhengig av intakte nervesignaler til blodkarene i penis, som dermed svulmer opp. Når blodkarene ikke får riktig nervesignal, blir det vanskeligere å få ereksjon, selv om lysten er der. Hos enkelte kan blodkarene i det lange løp skades i seg selv, som ved forkalkning, sier Jenssen.

Han legger til at det ikke er alle med diabetes som får slike skader. Som hos så mange andre impotente, kan det underliggende problemet være hormonelle eller psykologiske årsaker.

I Norge regner man med at omkring 200 000 personer har diabetes. Og det er stadig flere som behandles.

Impotens (erektil dysfunksjon) er, sammen med for tidlig sædavgang, det vanligste seksuelle problemet hos menn.

Vanlig seksuelt problem
De fleste menn vil oppleve potensproblemer en eller annen gang i løpet av livet, og problemet øker med alderen. I følge Helsenytt er det omkring 200 000 menn som trenger behandling.

Her kan du teste om du har ereksjonssvikt

Fysisk problem
De fleste tror at stress, angst, tretthet, depresjon, for mye alkohol og alder er blant hovedårsakene. Fysiske lidelser er imidlertid den vanligste årsaken til impotens.

Dette dreier seg i første rekke om sykdommer i blodårene og høyt blodtrykk. Impotens kan være første tegn på at blodårene har begynt å tette seg til. Medikamentbruk, ryggmargskader, nyresykdommer, operasjoner mot prostatakreft og kreft i endetarmen kan også føre til impotens.

Hjelpemidler
For de mange tusener som sliter med potensproblemer finnes det heldigvis en rekke behandlingsmetoder. Det viktigste er å innrømme problemet og snakke med lege og partner.

- Alt for ofte forties disse problemene, og man får ikke den hjelpen man kunne fått. Samtidig er det fint å snakke åpent om problemet med partneren sin. Seksuallivet er ikke bare et spørsmål om ereksjon. Man kan utøve et seksualliv på mange måter også med mangelfull ereksjon, sier Jenssen.

Når det gjelder selve ereksjonen behandles mange med tabletter. Det finnes flere tabletter på markedet. Andre hjelpemidler er: injeksjon, hormonbehandling, vakuumpumpe, penisproteser og rådgivning.

Slik kan du trene opp potensen

 

Mozon.no, 27.04.2006