Diabetikere rådet til å ta ny test

En relativt ny test for diabetikere kan forutsi risikoen for å utvikle hjertesykdom.

To studier tyder på at folk med både type 1 og type 2 diabetes bør ta en test som heter hemoglobin A1c (HA1c) i tillegg til en regelmessig sjekk av blodsukkeret.

Testen måler glykosen i hemoglobinet, og er et mål på hvor godt blodsukkeret blir kontrollert.

I én studie analyserte doktor Sherita Golden og hennes kolleger ved Johns Hopkins University i Baltimore data fra 13 studier med nesten 10.000 personer fra Nord-Amerika og Europa og fant ut at de med høye nivåer glykose i hemoglobinet hadde en mye høyere risiko for hjertesykdom.

I tidsskriftet Annals of Internal Medicine skriver de at én prosents økning i HA1c varsler en økt risiko for hjertesykdom på 18 prosent og 28 prosent høyere risiko for blodpropp.

Selv om vi vet at diabetikere har doblet risiko for hjertesykdom, sier Golden at den eksakte sammenhengen er uklar.

- Mange diabetikere overvåker de kjente risikofaktorene for hjertesykdom, som overvekt, kolesterol og blodtrykk - men det er ukjent eksakt hva blodsukkeret har med utviklingen av hjertesykdom å gjøre, sier hun.

En annen studie viser lignende resultater.

Doktor Kay-Tee Khaw fra Cambridge University og hans kolleger ved Britain's Medical Research Council undersøkte 10.030 personer mellom 45 og 79 år i seks år.

De fant en 21 prosents økning i ”hjertetilfeller” for hver prosents økning i HA1c over 5 prosent.

- Folk med HA1c-konsenrasjoner lavere enn 5 prosent hadde den laveste forekomsten av hjertesykdom og død, sier han.

- Det er tilfellet uavhengig av om personene er eldre, tjukke, har høyt blodtrykk eller kolesterolnivå, sier han.

- De to studiene viser tydelig at glykoseinnholdet i hemoglobinet er en uavhengig risikofaktor for hjertesykdom - uavhengig av diabetesstatusen, skriver doktor Hertzel Gerstein fra McMaster University i Ontario, Canada i en kommentar.

- Dette kan nå legges til listen over kjente risikofaktorer for hjertesykdom, sammen med blodtrykk og kolesterolnivå, sier Gerstein.

 

Mozon.no, 21.09.2004