Diabetesmedisin hindrer abort

Diabetesmedisin kan forebygge abort hos en gruppe kvinner. Metformin øker kroppens følsomhet for insulin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Diabetesmedisin hindrer abort

Diabetesmedisin kan forebygge abort hos en gruppe kvinner. Metformin øker kroppens følsomhet for insulin.

Av Hanna Hånes

Kvinner som har tilstanden PCOS - polycystisk ovariesyndrom - har mange små cyster på eggstokkene og derfor problemer med eggløsning og graviditet. I tilegg har kvinnene ofte et høyt nivå av det mannlige kjønnshormonet testosteron og tendens til høyt blodsukker og høy insulinproduksjon. Ikke sjelden har også kvinner med PCOS gjentatte aborter bak seg.

Legemiddelet metformin brukes for å regulere blodsukkeret hos personer med type 2 diabetes. For første gang er det vist at kvinner med PCOS har mindre risiko for abort hvis de bruker metformin.

- Dette er et svært lovende resultat. Nå vi få resultatene bekreftet i større studie, sier dr Duane Alexander, leder for Det nasjonale instituttet for barnehelse og human utvikling (NICHD) i USA. Studien publiseres i februarutgaven av tidsskriftet Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Forskergruppen har i en tidligere studie vist at metformin reduserer det høye testosteronnivået hos kvinner med PCOS, og øker mulighetene for at de skal bli gravide. Metformin øker også blodgjennomstrømmingen i livmoren og styrker slimhinnens funksjon.

I studien ble det funnet at av 68 gravide som hadde fått behandling med metformin, opplevde seks en spontan abort. Det tilsvarer knapt ni prosent. Hos en gruppe som ikke fikk metformin-behandling, endte derimot 13 svangerskap med abort. Det er over 40 prosent. Bare et barn i metformin-gruppen hadde en medfødt skade, dette var en arvelig sykdom.

- Studiens positive resultater tilsier likevel ikke at leger nå straks bør begynne å behandle gravide kvinner med metformin, sier dr Louis DePaolo, prosjektleder for NICHDs sentra innen reproduktiv forskning. En større studie må til først. I studier på drektige dyr gir ikke metformin økt risiko for medfødte skader, men grundige studier er ennå ikke gjennomført hos mennesker.

Mozon.no 28.02.2002.

Les mer om PCOS i relaterte artikler nedenfor: