Diabetes med dårlig sjef

Kvinner med stressende jobb og en uengasjert sjef har økt risiko for å utvikle diabetes.

Det er en svensk undersøkelse som viser dette. Kvinner kan få diabetes hvis de ikke trives på jobben eller har små muligheter til å påvirke arbeidsoppgavene sine.

Stress og mobbing
Diabetes oppstår når bukspyttkjertelen ikke produserer nok insulin til å ta hånd om sukkerinntaket i kroppen. Når insulinmengden er for lav renner all næringen gjennom urinen og sukkerinnholdet blir for høyt. Da får du for høyt blodsukker.

Omtrent 3000 kvinner og 5000 menn mellom 35-56 år har deltatt i undersøkelsen. De fikk blant annet spørsmål om forholdet på jobben og om kosthold.

- Det viste seg at nesten 450 personer av disse 8000 led av diabetes type 2 - eller hadde utviklet et forstadium til sykdommen uten at de visste om det. Blant kvinnene hadde mange oppgitt at de kjente seg uønskede på jobben eller i en lengre periode opplevde stress og mobbing, sier Emelie Agardh, som utførte undersøkelsen, til Expressen.

Røykende kvinner er en ekstra utsatt gruppe for diabetes type2. LES HELE SAKEN:

Bra med kaffe
Diabetes type 2 rammer først og fremst personer over 40 år og regnes som en av de vanligste folkesykdommene i vesten. Også overvekt, røyking, arv og mye stillesitting kan gi diabetes.

Kvinner som drikker minst tre kopper kaffe per dag reduserer risikoen for diabetes. Agardh tror det kan komme av ulike stoffer i kaffen som påvirker kroppens sukkerbalanse på en bra måte.

Personer med søvnproblemer må også passe ektra godt på: LES HELE SAKEN HER

 

Mozon.no, 24.11.2005