- Den beste måten å unngå å få hudkreft er å begrense eksponeringen for UV-stråler samt bruke solfaktor, men hos mange er skaden allerede gjort.... Da kan brokkoli spille en rolle. Foto: 6PA/MAXPPP
- Den beste måten å unngå å få hudkreft er å begrense eksponeringen for UV-stråler samt bruke solfaktor, men hos mange er skaden allerede gjort.... Da kan brokkoli spille en rolle. Foto: 6PA/MAXPPPVis mer

Dette visste du ikke om brokkoli

Enda en positiv egenskap hos brokkoli funnet.

Brokkoli er fra før av kjent for å gi en rekke positive helsegevinster, som at den reduserer risikoen for betennelser, kreft i magen, prostatakreft og andre kreftformer, og i tillegg styrker immunforsvaret og forebygge hjerte- og karsykdommer og aldersrelaterte sykdommer som Parkinsons og Alzheimer sykdom, ifølge Norsk helseinformatikk.

Det nye nå er at at brokkoliekstrakt kan beskytte huden mot de skadelige effektene av UV-stråling, og dermed redusere risikoen for hudkreft.

Det viser i alle fall forsøk på mus.

Men pass på… brokkoli kan gjøre at du promper mye

Kan ha noe å si for deg og meg

Mus uten hår som spiste ekstrakt fra brokkolispirer i 13 uker, utviklet 25 prosent færre tilfeller med hudkreft etter å ha blitt eksponert for UV-stråler, sammenliknet med mus som ikke fikk brokkoliekstrakt.

Og ikke bare det. Musene som spiste brokkoliekstrakt, men som likevel fikk svulster, utviklet svulster som var hele 70 prosent mindre enn hos de andre musene.

Det har forskere ved John Hopkins University kommet fram til, ifølge nettstedet Nutraingredients.com. Studien er publisert i tidsskriftet Photochemistry & Photobiological Sciences.

Les også: Disse er mest utsatt for hudkreft

Men hva har dette å si for deg og meg? Hvis ytterligere studier kan bekrefte samme resultater, og særlig på mennesker, kan «beskyttelse av hud» tilføyes til den listen av helsebringende effekter brokkolien allerede er forbundet med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den beste måten å unngå å få hudkreft er å begrense eksponeringen for UV-stråler samt bruke solfaktor, men hos mange er skaden allerede gjort. Det ser ut til at man ved å spise brokkolispirer vil kunne redusere den skadelige effekten som tidligere soleksponering kan ha påført, sier Albena Dinkova-Kostova ved John Hopkins University.

Flere solkremer beskytter ikke godt nok

Viktige stoffer i kålplanter

Brokkoli, blomkål, rosenkål og andre kålplanter er rik på svovelholdige forbindelser kalt glukosinolater. Disse hjelper kroppen i avgiftning av fremmedstoffer og skadelige forbindelser som kan øke risikoen for sykdom, ifølge Antioksidanter.no.

Stoffet er også kjent for å ha en preventiv virkning mot kreft.

I den nye studien ble hårløs mus kontinuerlig eksponert for UV-stråler i 17 uker, og ble deretter delt i to grupper. En gruppe måtte ta et daglig inntak av ekstrakt fra brokkolispirer, mens den andre gruppen ikke fikk noe ekstrakt.

Les også: Ti sannheter om soling

Etter 13 uker visste det seg altså at musen som hadde spist ekstrakt utviklet 25 prosent færre tilfeller av hudkreft, og at svulstene, hos de som fikk det, var 70 prosent mindre i volum.