Dette virker helt rart

Hvorfor har Nav så mange flere ledige stillinger enn Finn.no?

Hvem har rett? Foto: Faksimile: Finn.no/Nav.no
Hvem har rett? Foto: Faksimile: Finn.no/Nav.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke bestilte vi en oversikt over utlyste ledige stillinger fra Nav. Vi trodde Navs tall dekket hele markedet, også Finn.nos jobbseksjon. Det viser seg at Nav og Finn overhodet ikke har alle de samme stillingene utlyst. I mange tilfeller har Nav flere ledige stillinger i samme seksjon, mens i noen tilfeller har Finn flere ledige stillinger i samme seksjon.

Les saken: Her får du jobb nå - oversikt over alle bransjer

I forhold til arbeidsmarkedets utvikling i forbindelse med finanskrisen så tallene så slett ikke mørke ut, helt til vi begynte å se nøyere på dem og sammenligne dem med Finns ledige stillinger.

Det var en kollega som gjorde oss oppmerksomme: - Er det virkelig 134 ledige journalist- og informasjonstillinger ledig? Jeg finner bare 17 stykker på Finn.no, sa han.

Vi vet virkelig ikke hvem vi skal tro. Nav eller Finn.no, som vi anser som meget store aktører i formidling av ledige stillinger. Bør det ikke i hvert fall Nav gi god indikasjon på hvordan det står til med arbeidsmarkedet?

Vi er klar over at det er en viss sirkulasjon, men vi synes tallene virker rare.

Her er noen eksempelavvik:

 • Elektriker: Nav 259 stillinger/Finn 930 stillinger.
 • Rørlegger: Nav 186 stillinger/Finn 81 stillinger.
 • Snekker/tømrer: Nav 172 stillinger/Finn 53 stillinger.

 • Journalist/informasjonsmedarbeider: Nav 134 stillinger til sammen/Finn 51 stillinger som journalist og informasjonskonsulent 5 stillinger.

 • Barne- og ungdomsarbeider: Nav 988 stillinger/Finn 120 stillinger.
 • Sosionom/barnevernspedagog: Nav til sammen 458 stillinger/Finn henholdsvis 152/50 stillinger.
 • Sykepleier/jordmor: Nav henholdsvis 2.238 til sammen/Finn henholdsvis 1.569 og 117 stillinger.
 • Mekaniker: Nav 348 stillinger/Finn 291 stillinger.
 • Økonom og revisor: Nav 227 stillinger/Finn 292 stillinger.
 • Megler: Nav 72 stillinger/Finn 17 stillinger (eiendomsmeglere, usikkert hva Nav mente med megler, ingen treff på Finn).
 • Kokk: Nav 294 stillinger/Finn 717 stillinger.
 • Les også: Sjefen kan lovlig lese e-posten din

Som du ser er det mange av Navs tall, er Finns tall som overhodet ikke stemmer.

Vi lurer...
... har Nav tilgang på flere ledige stillinger for arbeidsledige som kun er registrert hos Nav?

... vet ikke Nav hvor hvor mørkt markedet er, eller prøver de å fremstille markedet som bedre enn det er?

... er det mange arbeidsgivere som unngår Finn.no og bruker andre kanaler?

- Vi har høyere tall enn Finn

- Det er jo en betydelig omsetning av stillinger i arbeidsmarkedet, også i perioder som nå hvor det er økende arbeidsledighet. Det er derfor en god del ledige stillinger, og det er fortsatt muligheter for å få jobb for de arbeidssøkerne som har kvalifikasjoner som tilfredsstiller de krav som arbeidsgiver stiller til de ledige stillingene, sier Hans Kure, kontorsjef hos Nav til DinSide.

Antall ledige stillinger er lavere enn for et år siden, og det er en klar indikator på et mindre stramt arbeidsmarked.

- Disse stillingene du refererer til ble offentliggjort i løpet av januar. For eksempel journaliststillingene kommer fra både privat og offentlig virksomhet, sier Kure.

Har Nav flere stillingsutlysninger enn for eksempel Finn.no da?

- Tallen over beholdning av stillinger ved utgangen av måneden er mer aktuell å benytte for å beskrive hvor mange stillinger som finnes på et bestemt tidspunkt. Ved utgangen av januar var det 82 ledige stillinger som journalist hos Nav. Alle stillingene er offentliggjort, gjennom enten direkte til Nav, eller gjennom aviser, tidsskrifter eller lignende. Og vi har kvalitetssikret slik at det ikke teller dobbelt opp av samme stilling, sier Kure.

- Jeg er ikke overrasket over at vi har høyere tall enn hos Finn, for vi benytter mange informasjonskanaler.

- La oss for eksempel se på de små enkeltyrkene. For disse kan det være tilfeldig fra måned til måned hvor mange stillinger som er lagt ut, for eksempel hvis en stor arbeidsgiver har lagt ut mange stillinger. For å få bedre oversikt over utviklingen i stillingsmarkedet, kan det være lurt å se på ledige stillinger over flere måneder, sier Kure.

Les også: Disse arbeidsgiverne søker supermann

Det er roligere nå

- Mange arbeidsgivere melder fra til Nav om ledige stillinger, dessuten plukker Nav ut stillingsannonser fra alle avisene. Så det kan være områder hvor vi har færre ledige stillinger, og i andre områder kan vi ha flere enn Nav, sier Frode Nordseth, administrerende direktør i Finn.no.

- Ingen er komplette, men hvis du går på Finn og Nav så dekker du mest sannsynlig alle ledige stillinger. Men dt er nok en del stillinger som bare er hos oss, og noen som bare er hos dem.

Merker dere forskjell på arbeidsmarkedet fra i fjor?

- Det er jo litt roligere i antall nye ledige stillinger i forhold til samme periode ifjor, men da var det ekstremt høyt. I fjor var det all time high, sier Nordseth.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!