Dette vil vi ikke ha til jul

Dinsides eksperter røper gavene som havner i roteskuffen.

STÅR FRAM: Journalister fra Dinside står fram med hva de absolutt ikke vil ha til jul i år. Fra venstre: Berit B. Njarga, Kristin Sørdal, Merethe Hommelsgård, Magnus Arnkværn, Hanna Sikkeland og Bjørn Eirik Loftås.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
STÅR FRAM: Journalister fra Dinside står fram med hva de absolutt ikke vil ha til jul i år. Fra venstre: Berit B. Njarga, Kristin Sørdal, Merethe Hommelsgård, Magnus Arnkværn, Hanna Sikkeland og Bjørn Eirik Loftås. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvilepulsen har endelig lagt seg etter black friday. Men det er ingen grunn til å sette seg godt til rette med julebrusen riktig ennå, for du har trolig en lang vei å gå før alle årets julegaver er i boks.

Du kommer til å finne mange artikler framover som «julegaver til han som har alt» eller «fem ting til tenåringen». Men minst like viktig er alt vi ikke vil ha.

For en rask titt i de fleste kjøkkenskap og skuffer avslører en rekke gaver som kanskje har blitt prøvd, men aldri virkelig brukt.

Vi har bedt våre journalister gi oss sine største antiønsker for jula som kommer.

LES OGSÅ: Se hva butikkene ville at du skulle kjøpe jula 2004

ØNSKER SEG IKKE: Treningsarmbånd uten skjerm. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ØNSKER SEG IKKE: Treningsarmbånd uten skjerm. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


#8: Treningsarmbånd

- Etter å ha jobbet med det som liksom skal være årets julegave i år, må jeg faktisk si at det er aktivitetsbånd jeg ikke ønsker meg til jul, sier journalist Hanna Sikkeland.

For selv om Elektronikkbransjen ganske riktig ga denne kategorien Årets Julegave-status nylig, har ikke Hanna blitt overbevist under arbeidet med en stortest av nyvinningen: De helt uten skjerm liker hun ikke.

- Det hjelper ikke at de «måler puls» når jeg ikke kan se pulsen på armen mens jeg trener. Jeg gidder faktisk ikke trene med mobilen via en app, sier Hanna, som heller vil ha en «skikkelig pulsklokke».

LES OGSÅ: 5 smarte ting du kan gjøre med et aktivitetsarmbånd

ØNSKER SEG IKKE: PC-utstyr som PC-vesker. Foto: TARGUS
ØNSKER SEG IKKE: PC-utstyr som PC-vesker. Foto: TARGUS Vis mer


#7: PC-tilbehør

Du har sikkert en i familien som bruker mer enn normalt mye tid sammen med en datamaskin. Da kan det være fristende å sette kursen mot nærmeste Elkjøp, men hold an.

- Jeg fikk harddisk i julegave av en eks den første jula vi var sammen. Kanskje tidenes minst romantiske julegave? spør teknologijournalist Kirsti Østvang, og fortsetter:

- Bærevesker til PC-en er som regel stygge. Og jeg har allerede kjøpt ti av dem fra før – som alle er så kjipe at jeg ikke bruker noen av dem.

LES OGSÅ: Slik velger du riktig PC!

ØNSKER SEG IKKE: Gavekort. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ØNSKER SEG IKKE: Gavekort. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


#6: Gavekort

Gavekort høres ut som den perfekte gave når man ikke riktig vet hva man skal kjøpe. Da kan jo den heldige mottaker kjøpe akkurat det hun selv vil. Men:

- Jeg vil velge selv hva og hvor jeg skal handle, og med gavekort er man fastlåst til én butikk, sier økonomijournalist Berit B. Njarga.

Dermed kan hun ikke velge hvor hun vil handle, og heller ikke når: Som kjent har gavekort en utløpsdato, og har man glemt de hundrelappene man i praksis har i lommeboka, kan de fort være borte når man først finner dem. Samtidig sier andre i redaksjonen det motsatte: Heller et gavekort enn noe de ikke ønsker seg.

LES OGSÅ: Ikke kjøp MasterCard-gavekort fra DNB

ØNSKER SEG IKKE: Ting og tang til bilen, som Wunderbaum. Foto: WUNDERBAUM
ØNSKER SEG IKKE: Ting og tang til bilen, som Wunderbaum. Foto: WUNDERBAUM Vis mer


#5: Stæsj til bilen

Er du interessert i bil, vil du ha ting til bilen, sant?

Nei, mener biljournalist Magnus Arnkværn. Han har fått det meste allerede.

- Jeg trenger ikke enda en Wunderbaum, CD-mappe eller Statoil-kopp. Eller kobragirstang, sier Magnus.

LES OGSÅ: Ingen Wunderbaum i bakspeilet, men Mercedes S-klasse lover wunderbar lukt i kupeen

ØNSKER SEG IKKE: Ting skapet allerede er fullt av, som kaffekopper. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ØNSKER SEG IKKE: Ting skapet allerede er fullt av, som kaffekopper. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


#4: Kopper, vaser, lysestaker

- Nei takk til en eller annen ovnsform av ukjent merke, to vinglass som ikke står til noe annet jeg har i skapene eller skåler av ukjent opphav, sier Kristin Sørdal.

- Vaser: Man kan få for mange! Og det du tror jeg synes er fint, synes jeg er stygt. Nesten alltid, smeller det nådeløst fra Elisabeth Dalseg, som fortsetter:

- Samme med random te- og kaffekopper. Skapet er fullt. Skal det inn flere varianter, bør det være som et tillegg til en serie. Og morsomme kopper? Nei, takk!

- Jeg ønsker meg ikke lysestaker, Black Design spesielt! tipser matjournalist Merethe Hommelsgård.

LES OGSÅ: Gjetter du hvilken kaffekopp som er best for miljøet?

ØNSKER SEG IKKE: Julepynt når jula allerede er på hell. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ØNSKER SEG IKKE: Julepynt når jula allerede er på hell. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


#3: Julepynt

- Det er 24. desember. Hva i all verden skal jeg med julepynt nå? spør Kirsti Østvang, som altså ikke ønsker seg nisser og glitter til jul.

- Når jeg kommer hjem fra denne julefeiringen, skal jeg jo pakke ned alt som er. Og sannsynligvis er det noen i «kategori bestemor» som er giver av denne julepynten. Det betyr at julepynten er shabby-chic-olicious. Nei, la meg kjøpe julepynten min sjæl!

LES OGSÅ: Slik klager du på naboens amerikanske julehus

ØNSKER SEG IKKE: Billig mobilutstyr som vantette Bluetooth-høyttalere. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
ØNSKER SEG IKKE: Billig mobilutstyr som vantette Bluetooth-høyttalere. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer


#2: Tilbehør til mobilen

Nødladere kan være en reddende engel for dem som stadig går tom for strøm på mobilen, og en slik kjenner de fleste. Også små Bluetooth-høyttalere har blitt en populær gave, og begge ligger ofte i billigkurven ved kassa. Men at noe er billig, gjør det ikke nødvendigvis til en smart gave.

- Jeg ønsker meg ikke nødlader til mobilen. Har altfor mange allerede! sier teknologijournalist Bjørn Eirik Loftås.

- Lyden i billige høyttalere til 300 kroner suger, de ser som regel ut som juggel og de havner i en skuff etter tre gangers bruk, advarer kollega Kirsti Østvang.

LES OGSÅ: Stor test av nødladere – holder de det de lover?

ØNSKER SEG IKKE: Kjøkkenutstyr som ikke blir brukt, som juicemaskin. Foto: PER ERVLAND
ØNSKER SEG IKKE: Kjøkkenutstyr som ikke blir brukt, som juicemaskin. Foto: PER ERVLAND Vis mer


#1: Kjøkkenmaskiner

- Har jeg skrevet at jeg ønsker meg vaffeljern eller kasserolle, er det kjempefint. Men jeg ønsker meg ikke eggekoker eller pizzaovn – som jeg ikke har interesse av å bruke, og bare vil ta opp skapplass, sier Berit Njarga, og får solid støtte fra sine kolleger.

- Jeg har råd til å kjøpe en kniv til 120 kroner, eller en blender til 200 kroner. Skal jeg oppgradere utstyrsparken på kjøkkenet, skal det være til det bedre, sier matjournalist Elisabeth Dalseg, og fortsetter:

- Samme med smarte kjøkkendingser. Jeg har fått et par-tre i året de siste 20 årene. Det er bare to av dem jeg bruker: Avokadokniven og Microplanes zester.

- Suppekoker, smoothiemaskin eller juicer? Nei takk! oppsummerer Kristin Sørdal.

LES OGSÅ: Test av OBH Nordica Pizza Dragon – «én stor hake»

Hva er snittprisen på gavene du gir? (Avsluttet)
200 - 500 kroner(50%) 677
500 - 1000 kroner(20%) 268
0 - 200 kroner(19%) 256
over 2000 kroner(6%) 80
1000 - 2000 kroner(5%) 74
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Så hva skal du kjøpe?

Jo gladere du er i et tema, si mobiltelefoner, jo mer kresen er du. Og ikke minst: Jo mer har du fra før. Derfor ønsker ikke teknologijournalisten seg nødlader, eller matjournalisten seg enda en billig kniv.

Der har du julegavens evige paradoks: Jo nærmere mottakers interessefelt du befinner deg, jo større er sjansen for å feile.

Det betyr at du må sjekke hva personen faktisk ønsker seg og trenger. Eller enda bedre: Finne på noe personlig som er fint å få uansett hobby. Noe som kanskje ikke koster så mye penger, men som betyr destod mer.

Blir dette vanskelig, er det kanskje bedre å skippe hele gaven. Eller spleise med noen som faktisk kjenner mottakeren.

LES OGSÅ: Slik handler du julegaver trygt på nettet

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer