Dette vil tyvene ha

Innbruddstyvene blir bedre i yrket sitt. Og frekkere. De tar seg sakene dine mens du sover eller ser på tv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du hus over to plan bør du lese videre. Tyvene er ikke redde og tar seg inn i første etasje, selv når du er hjemme. Dette opplyser forsikringsselskapet If overfor PR-byrået Newswire.

– Vi ser at innbrudd i folks boliger oftere blir gjennomført av profesjonelle tyver som er mer vågale. Tyver går nå raskere inn og ut av hus. Vil de inn, kommer de seg alltid inn, sier takstkvinne Grete Heyerdahl i If Skadeforsikring.

De løfter glasset ut av vindusrammen og tar seg inn i andre etasje mens folk ser på TV i første etasje. Eller tar seg inn mens du henter posten i postkassen.

Mens du slapper av i andre etasje tar tyvene med seg datautstyr og kameraer. Sikre vinduer, dører og låser og følg med, sier forsikringsselskapet.
Mens du slapper av i andre etasje tar tyvene med seg datautstyr og kameraer. Sikre vinduer, dører og låser og følg med, sier forsikringsselskapet. Vis mer


– Folk bør i større grad tenke på å gjøre det vanskeligst mulig for tyvene, sier Grete Heyerdahl.

Som regel ønsker tyvene å ta seg inn gjennom husets dører, for da er det lettere å få ut tyvegodset.

– Mange inngangsdører har innvendig vrider på låsen, og et vindusfelt ved siden av. Det er drømmen for en innbruddstyv. Det er bare å knuse glasset og vri låsen rundt.

Heyerdahl sier en godkjent sikkerhetslås er en god og billig forsikring som vil stoppe mange innbrudd i norske boliger.

– Den kan med fordel monteres i tillegg til den opprinnelige låsen, slik at døren har to låser. Med sikkerhetslås får tyven det straks vanskeligere, siden det vil være problematisk å få tyvegodset ut gjennom døren.

Sikre vinduer og balkongdører

– Mange tenker bare på å sikre hovedinngangsdøren, mens tyvene ofte er vel så interessert i å ta seg inn gjennom terrassedørene.

Vinduer er også populære adkomstveier hvis dørene er vanskelige å forsere. Tyvene trenger ikke engang å knuse vinduene for å ta seg inn.

– De proffe tyvene ser seg ut lavtliggende vinduer med vanlig listverk. De tar enkelt av listene og løfter selve vindusglasset ut av rammen, nærmest lydløst.

Dette kan enkelt forebygges ved at man kjøper enveisskruer og setter inn i listverket rundt vinduene.

Tyvene gjennomfører oftere enn før raske innbrudd i andre etasje. Det kan skje mens du vasker eller holder på med andre ting i første etasje og har vinduet i luftestilling.

Tyven løfter enkelt opp eventuelle stoppere som holder vinduet på plass.

– Vindusstopper er en barnesikring og ikke en innbruddssikring. Det er imidlertid mulig å montere godkjente vinduslåser som benyttes når vinduet står i luftestilling. Slike vinduslåser er ment for sikrere lufting om natten eller under andre forhold mens man er hjemme, sier Grete Heyerdahl.

Og husk å lukke vinduene når du reiser bort.

Spekulerer i utrykningstid

Boligalarm er blitt svært utbredt i Norge, og alarmer skremmer innbruddstyvene, men tyvene har parallelt blitt mer vågale.

– Det er svært få boliger med alarm som får innbrudd, men noen tyver spekulerer i utrykningstiden til alarmselskapene og går raskt inn og ut av hus mens alarmen uler, sier takstkvinnen i If.

Det er også mange som ikke installerer boligalarm i andre etasje, med det resultat at tyvene spekulerer i nettopp dette, tar seg inn i denne etasjen og kommer seg unna med verdifulle smykker og mindre gjenstander som ikke trenger å bæres ut gjennom en dør.

Det ble i fjor begått 76 innbruddstyverier fra norske boliger hver eneste dag. Totalt ble det begått 27 686 boliginnbrudd i 2006, en svak økning fra året før. Forsikringsselskapene utbetalte erstatninger for 386 millioner kroner i 2006.

AKTUELT