Foto: Per Ervland/Aller Internett
Foto: Per Ervland/Aller InternettVis mer

Dette vil ikke skolen ha

Nekter å ta inn frokosttilbud.

En sunn frokost påvirker både helse og prestasjoner. Flere studier viser at feilernærte barn gjør det dårligere på skolen enn barn som har et godt kosthold.

Det er bare et problem: I Norge har vi studier som viser at 27 prosent av jenter og 21 prosent av gutter i ungdomsskolealder ikke spiser frokost, ifølge Helsedirektoratet. Blant fjerdeklassinger spiser i underkant av 90 prosent frokost hver dag.

Det er imidlertid et stort forbedringspotensial både med hensyn til kostsammensetning og måltidsrutiner, ifølge direktoratet.

Begynn dagen med egg og gå nedi vekt
Vi blir feitere uten frokost

Se for deg at barnet ditt får servert et sunt og økologisk müsliprodukt på skolen, på samme måte som dagens melkeordning. Produktet kan være et supplement til matpakken eller et frokostalternativ på skolen. Det høres enkelt og greit ut, men gründeren bak et nytt økologisk müsliprodukt møter stadig vekk veggen hos skolene.

«Dette er trist. For her prøver man å heve den ernærings-messige kvaliteten i kostholdet til skolebarn»


Møter lite forståelse

- Jeg møter lite forståelse hos lærere og rektorer. På den ene siden orker de ikke mer administrativt arbeide. Men på den andre siden søker de en enklere hverdag med roligere og opplagte elever, men forstår ikke helt at dette kan ha en sammenheng med kostholdet deres å gjøre, sier Thomas Reinholdt i Ren Verden AS, som står bak produktet Axa För.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Seks tips til en våken hverdag

Det hele startet med en drøm. Siviløkonomen og juristen var ferdig utdannet i 2005, og hadde et stort ønske om å bli gründer. Hans interesse for kosthold og mat førte ham til ideen om økologisk skolemat. Han fikk med svenske AXA på prosjektet. Tanken var å rette produktet mot skolen.

- Det måtte jo være enkelt og greit! Men så feil kan man ta!

Reinholdt sier han har merket en positivitet hos foreldre, men stanger fremdeles i veggen på selve skolene.

De beste kostholdsrådene
Enkelt å leve sunt

Har ikke plass

Rektor Ellen Larsen ved Bogstad skole sier de har et oppbevaringsproblem.

- Vi har veldig liten lagerplass, kun et lite melkerom der det ikke er plass til å oppbevare eskene med müsli. Det er en søppel- og avfallsside ved det også. Vi har ingen avfalssortering ennå, og ønsker ikke å produsere mer avfall enn nødvendig uten å kunne håndtere det på en god måte, sier hun til DinSide Helse.

I motsetning til Reinholdt, påpeker Larsen at det heller ikke har vekket stor interesse blant foreldrene.

Grete Kvalheim, rektor ved Disen skole, forklarer at de fleste barn på skolen spiser frokost før de kommer på skolen.

- Barna har også med seg matpakke som spises til formiddagsmat. Elevene kan kjøpe melk til formiddagsmåltidet på skolen. Vi velger derfor å prioritere våre ressurser på godt læringsutbytte for alle elever, sier hun.

En av skolene Reinholdt har snakket med er svært avvisende og sier de "ikke går videre med tilbudet før det kommer et ønske fra foreldrnee."

Klinisk ernæringsfysiolog i Olympiatoppen, Heidi Holmlund, synes det er leit at skolene har vært avvisende til produktet.

Sunt tilbud

- Dette er trist. For her prøver man å heve den ernæringsmessige kvaliteten i kostholdet til skolebarn. Dette produktet kan både brukes som variasjon til brødmåltidene og som mellomåltid i et friminutt. Det er et sunt tilbud, og gjennom dette vil man kanskje unngå at skolebarna, i alle fall de eldre, spiser skolebrød til lunsj, sier hun.

Holmlund er ikke i tvil om hvor viktig det er med en god og sunn frokost.

- Dette er kjempe viktig! Den vil ha en forebyggende virkning hele dagen, og barna vil blant annet være bedre rustet til å takle fysiske utfordringer, som gymtimer, og trening etter skolen, sier hun.

Arver kjærlighet til sofaen

I dag er det ingen skoler som benytter seg av abonnementsordning på frokostproduktet, men Reinholdt håper at en ny nettbasert bestillingsløsningen snart vil gjøre susen.

Frokosttilbud til barn

Synes du barn bør få tilbud om frokost i barneskolen? (Avsluttet)
Ja, definitivt!(49%) 345
Både ja og nei. Hvis de ikke rekker å spise hjemme, er det fint om det finnes muligheter for å få i seg en frokost på skolen. (36%) 258
Nei, barna skal spise frokost hjemme med familien.(15%) 108
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.