Mange har problemer med falske profiler på Facebook og har fått hjelp hos Slettmeg.no. Foto: Per Ervland
Mange har problemer med falske profiler på Facebook og har fått hjelp hos Slettmeg.no. Foto: Per ErvlandVis mer

Dette vil folk slette

Facebook er på topp over nettsteder som gir folk hodebry.

Datatilsynets tjeneste Slettmeg.no ble lansert forrige måned. Tjenesten er en enkel råd- og veiledningstjeneste for personer som føler seg krenket på nett. Etter en måned er det tydelig at det er enkelte problemer som utmerker seg.

Facebook på topp

Så langt ligger Facebook klart foran andre nettsteder når det gjelder antall henvendelser, hele 34,9 prosent av henvendelsene som kommer inn, gjelder faktisk Facebook.

- Naturlig nok, med sin store norske brukermasse og noe utilgjengelige supportavdeling, ligger Facebook så langt klart på toppen. Men vi har samtidig fått henvendelser på en rekke nettsteder vi ikke engang visste eksisterte, sier Ole Morten Knudsen, rådgiver ved Slettmeg.no, i en pressemelding.

Se også: De viktigste sidene på Facebook!

Nettaviser/presse og Google ligger på en henholdsvis andre og tredje plass i antall henvendelse.


Vanlige problemer

Henvendelsene som kommer inn, dreier seg ofte om gammel informasjon folk tidligere har lagt ut på nett og som de nå ønsker fjernet, men det har også kommet inn flere henvendelser som dreier seg om krenkelser lagt ut av andre.


- Vi har bidratt til å slette publiseringer både om tidligere livssituasjoner, krenkende bilder lagt ut av andre og sjikanerende kommentarer. Vi har utvilsomt også bidratt til å slette en rekke uønskede profiler på nettsamfunn. Da både profiler opprettet av den som tar kontakt selv og profiler opprettet i deres navn av andre, sier Knudsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange av dem som henvender seg til Slettmeg.no, ønsker å bli kvitt falske profiler. Datatilsynet erfarer at dette er et problem som langtfra bare gjelder kjente personer.

Kan ikke slettes fra nettet

Flere som henvender seg til tjenesten kommer med et enkelt ønske om å slettes helt fra nett. Noen av disse har nok blitt skuffet over tjenestens muligheter. Det er nemlig ikke all informasjon Datatilsynet kan hjelpe deg å slette.

- Mange av henvendelsene er fra folk som ønsker å slette seg fra skattelistene. Dette hadde vi egentlig regnet med skulle komme, og det er jo lov å spørre, men dette er noe de må ta med politikerne, uttalte Knudsen til DinSide i mars.

Les mer: Du kan ikke slette deg fra Skattelistene