Dette vil du helst unngå

Bankkort er egentlig følsomme saker, og plutselig virker de ikke lenger. Her får du vite hvorfor.

Det er ofte en særdeles behagelig opplevelse å oppdage at bankkortet ikke lenger fungerer, og det midt i lørdagsrushet mens du har skrikende unger på armen og en lang rad gryntende misfornøyde medshoppere bak deg som ikke begriper hvorfor du bruker så lang tid på noe så enkelt som å slå inn en firesifret pin-kode.

Men hvorfor i all verden svikter bankortet akkurat nå? Det fungerte jo så fint før du la det i veska.

En stripe full av liv

Én av de vanligste forklaringene på at den lille firkanta plastbiten slutter å fungere finner du i magnetstripa på baksida av kortet. Her finner en bankkortets indre liv, og selv om det ikke er like komplisert som sjelslivet til en tenåring med kjærlighetssorg, skal det ikke så mye til før det settes ut av spill.

Stripa består nemlig av tre ulike spor, som inneholder informasjon om alt fra blant annet kortinnehavers kort- og/eller kontonummer, utløpsdato og disponibelt beløp per periode, til gjenværende beløp i kortet og informasjon om kortet eventuelt også har datachip.

Hvis kortet ditt blir avvist kan årsaken være så enkel som at du ikke har dekning på kontoen din, eller at du har brukt mer penger i løpet av en periode enn banken din tillater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan også skyldes helt andre ting.

Vesketrøbbel

Daglig leder ved Bankenes Standardiseringkontor, Knut Kvalheim, kan ikke vise til konkrete tall når han får spørsmål om hva som er hovedårsaken til at bankkort slutter å virke, men han har likevel en god idé om hva en bør unngå:

- Nei, vi har ikke noen statistikk som sier at dét eller dét gjør at bankkortet slutter å virke, men kortet er magnetisert, og for eksempel vesker som har magnet i låsen, og som berører kortet, kan ødelegge det. Det er i hvert fall én potensiell årsak, sier Kvalheim, og legger til at alle magnetiske kilder kan skape problemer.

Mobiltelefonen har av mange blitt utpekt som en av de største magnetstripe-fiendene. Den påstanden vil ikke Kvalheim uten videre gå god for, men han avviser heller ikke problemstillingen.

- Akkurat det har jeg ikke noe sikkert svar på, men jeg har ikke sett noen dokumentasjon på det. Er det et magnetisk felt rundt en mobiltelefon kan det være et problem.

Legger du derimot kortet eller lommeboken i nærheten av for eksempel TV-apparatet eller høyttalerne i stua, kan det utgjøre en større trussel.

- Det kan sikkert spille en rolle, men generelt er det slik at enhver magnet som magnetstripa i kortet føres for mye rundt vil kunne påvirke innholdet på den, utdyper Kvalheim.

Badesesong vs. bankkort

«Saltvann ødelegger det meste, så det ville jeg absolutt ikke gamblet med»

Badesesongen er rett rundt hjørnet, og det kan by på store utfordringer når vannet kaller, og du ikke helt vet hvor du skal gjøre av verdisakene på stranda - som for eksempel kredittkortet. Kan du ta det med deg i vannet?


Kortet er ifølge Kvalheim ikke laget for å bade med, men varmen (eller, når det er vinter, kulden) byr ikke på særlig problemer. Saltvann, derimot - det er noe helt annet.

- Saltvann ødelegger det meste, så det ville jeg absolutt ikke gamblet med, advarer Kvalheim.

Fint å se på og veldig fint å bade i, men ikke så fint for bankkortet ditt.
Fint å se på og veldig fint å bade i, men ikke så fint for bankkortet ditt. Vis mer


Virker av og til

Hvis du har fått følelsen av at noen betalingsterminaler er mer kritiske enn andre, så stemmer det - og det stemmer ikke. Bankkortet som fungerte helt fint i baren, fungerer kanskje ikke i det hele tatt når du skal betale drosjeturen hjem.

Det kan skyldes at du for eksempel la kortet i samme lomme som du har husnøklene, og at stripa ble skrapet opp mens du løp til drosjeholdeplassen. Det kan også skyldes terminalen.

- Lesbarheten av dataene fra magnestripa kan variere littegran fra terminal til terminal. Dess finere terminalen er innstilt, jo mindre spillerom har man. Er den stilt inn akkurat på grensa kan det godt være at kortet ditt ikke vil fungere i akkurat den terminalen, men generelt sett skal det være et slingringsmonn, forteller Kvalheim, og presiserer:

- Det skal være slik at terminalene tar alle kort, og vi har ikke noen indikasjoner på at noe annet er tilfelle. Men hvis kortet har vært utsatt for noe kan det virke på terminaler som er stilt grovere.

Tåler chip-kortene mer?

I tillegg til magnetstripa, inneholder alle nyere bankkort i dag en liten datachip. Den skal være enda sikrere ved betalingstransaksjoner enn den tradisjonelle magnetstripa, men tåler den også mer?

Disse kan gjøre livet ditt surt i handlekøen.
Disse kan gjøre livet ditt surt i handlekøen. Vis mer

Tja.


- De nye chipene skal være vanskeligere å ødelegge på disse måtene (som nevnes overfor -journ.anm.), men vi har mye kortere erfaring med chipene, og vet mindre om hva som kommer til å forårsake denne typen problem. Fysisk skraping og magnetkilder vil jeg også her være forsiktig med, sier Kvalheim.

Med de nye kortene vil det derimot være slik at selv om du har beskyttet magnetstripa med livet som innsats, men kanskje ignorert området rundt chipen, så risikerer du til slutt å stå uten et kort som virker.

Generelle råd

- Det ligger informasjon i bankkortet som forteller om kortet har chip, og hvis denne slutter å virke skal kortet i prinsippet ikke virke i det hele tatt. Da må en henvende seg til kortutsteder for å få tak i nytt, forteller Kvalheim.

Basert på det du har lest over, er kanskje ikke hans generelle råd til kortbrukere så overraskende: Styr unna magnetkilder og skarpe gjenstander som kan skrape opp kortet, og glem å ta med deg VISA-kortet i vannet på stranda.

Glem heller ikke pin-koden. Du har bare fire forsøk på å få den riktig, og klarer du ikke det sluker minibanken kortet. Det får du kun tilbake igjen ved å henvende deg til din egen bank. Det tar tid.

Denne artikkelen har også tidligere vært publisert på DinSide.