Dette vet meglerne

Økonomisk teori sier klart at det ikke er mulig å tjene på å låne i ett land og spare i et annet på lang sikt.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Økonomisk litteratur er kanskje litt nedslående lesing for alle med håp om store valutagevinster.

Låne i Yen?:

La oss tenke oss en situasjon hvor det norske rentenivået er mye høyere enn rentenivået i Japan. Ikke bare det, men utsiktene til at den norske kronen om tre måneder er enda mer verdt i japanske yen enn i dag, er veldig sikre. Utsiktene er faktisk så sikre at valutameglere tilbyr kontrakter hvor du risikofritt kan avtale kjøp av yen for norske kroner i dag, og gjenkjøp av norske kroner om tre måneder med kursgevinst. I denne situasjonen vil det være "åpenbart" at det på kort sikt vil være lønnsomt å låne Yen i Japan, veksle dem om til norske kroner, og spare dem i Norge.

Men det er her du må være forsiktig med å stole for mye på det du ser med det blotte øyet. Økonomisk teori (renteparitetsteoremet) sier nemlig at slike situasjoner ikke er stabile - markedet er i ulikevekt. I slike situasjoner vil markedskreftene sette i gang en slags "motaksjon" i valuta- og pengemarkedet, helt til det igjen er oppstått en stabil situasjon (en likevekt).

Når rente- og valutaforholdene er som i vårt eksempel, vil markedet være tilbøyelig til å

  • låne i Japan, eventuelt ved å utstede og selge verdipapirer. Dette vil virke til at renten i Japan går opp.
  • kjøpe norske kroner i spotmarkedet - dermed styrkes den norske kronen i forhold til den japanske yenen
  • kjøpe norske verdipapirer - dermed går det norske rentenivået ned.
  • selge den fremtidige kursgevinsten av NOK for japanske yen - dermed reduseres verdien av den fremtidige kursgevinsten -forventningen til at den norske kronen styrker seg i forhold til japanske Yen går ned.

Når det ser ut som om det ligger store gevinster i å låne i en valuta og spare i en annen, vil markedskreftene virke på denne måten, helt til det ikke lengre er mulig å hente ut en gevinst.

Resonnementet ovenfor er hentet fra læreboken: "International Finance" av Maurice Levi, professor ved University of British Columbia. Videre er det tilpasset aktuelle rente- og valutaforhold.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer