Nå kan du nyte kebab og annen "nattmat" igjen mellom klokka 01 og 06 igjen. Foto: Colourbox.com: Montasje
Nå kan du nyte kebab og annen "nattmat" igjen mellom klokka 01 og 06 igjen. Foto: Colourbox.com: MontasjeVis mer

Dette var en tabbe

Du tar ikke kebaben fra folket.

- Det har aldri vært meningen at bensinstasjoner og andre slike steder skal bli omfattet av denne loven, så det rydder vi opp i umiddelbart, sier næringsbyråd i Oslo kommune, Anette Wiig Bryn til Nrk.

- En av endringene i den nye serveringsloven er at den er utvidet til også å omfatte steder som kun selger varme pølser. Det er imidlertid gitt et amnesti for nye steder som ble omfattet av bevillingsplikten ved lovendringen. Det vil si at steder som kun selger varme pølser, er fritatt fra å søke om serveringsbevilling inntil det skjer et eierskifte ved stedet, skriver næringsetaten på sine nettsteder.

Det finnes fremdeles unntak fra "pølseloven", utsalgene som selger mat som kan spises på stedet, er bevillingspliktige, og må søke Oslo kommune om dette.

Tirsdag 6. januar skrev DinSide om hvordan bensinstasjoner, kiosker og kebabsjapper i Oslo har vært nødt til å holde matserveringen stengt mellom kl. 01 og kl. 06 fra 1. januar i år. Ikke alle har vært nødt til å holde stengt, bare matserveringene som ikke har serveringsbevilling.

- Forbudet gjelder alt av mat, som baguetter, pølser, hamburgere og bakervarer, i tillegg til kaffe. Altså ting vi "lager selv". Potetgull og godteri får man kjøpt da, sa daglig leder på Esso i Trondheimsveien til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken om foreløpig kebabstopp her

- Forbudet gjelder i hele Oslo for alle som nå omfattes av serveringsloven, for eksempel kiosker, bensinstasjoner og kebabutsalg som ikke har serveringsbevilling, bekreftet Gunnhild Haugen, direktør i Næringsetaten i Oslo kommune.

Tar selvkritikk

Næringsbyråd Wiig Bryn sier at kommunen burde forutsett at den nye lovgivningen stengte for matsalg flere steder, og sier de tar selvkritikk.

- Alle som tidligere har hatt lov til å selge mat og drikke, kan gjøre det fra i natt. Men det er viktig at alle nå søker om serveringsbevilling. Det er de pålagt av Stortinget, sier Wiig Bryn til Nrk. Hun kom med uttalelsen torsdag forrige uke.

Les også: Dette ble ulovlig i 2009

Nattmatforbudet vekket lesernes engasjement, og saken fikk 170 leserinnlegg. Her er tre av dem:

  • "Jeg blir provosert. Snart får vi ikke lov til å pisse uten å ha sendt inn søknad til staten om lov. Hva skal skje med dette landet?"
  • "Hva med oss som er yrkessjåfører, som har veien som vårt levebrød? Når du er ute å kjører er det kjekt å få seg litt mat av og til, for det er ikke alle som har mulighet til å sitte på et varmt lunsjrom å spise."
  • "Jeg er skremt over hva det går an og lage regler om! Hadde det ikke vært for at vi er i januar, hadde jeg trodd dette var en aprilspøk!"