Det er helt unødvendig å flatklemme brystene for å få gode bilder under mammografi, viser ny studie.  Foto: colourbox.com
Det er helt unødvendig å flatklemme brystene for å få gode bilder under mammografi, viser ny studie. Foto: colourbox.com Vis mer

Dette trenger ikke gjøre vondt

- Mammografi kan gjøres smertefritt.

Mammografi er en røntgenundersøkelse av brystene der brystet bli presset mellom to plater under avbildningen. Undersøkelsen kan påvise brystkreft før det er mulig å kjenne svulsten eller se noen utvendige forandringer. Mange kvinner gruer seg til å ta mammografi, fordi det kan oppleves ubehagelig at brystene flatklemmes.

Les også: Dropper mammografi

Halvert trykk

Nå viser imidlertid en ny studie at mammografiundersøkelsen kan gjennomføres med et langt lavere kompresjonstrykk enn det som anvendes i dag. Det melder den svenske avisen Dagens Nyheter.

- Testresultatet blir ikke bedre ved bruk av et høyt trykk. Det er som med en ballong eller en ball; den kan ikke bli flatere enn til et visst punkt. Det eneste som skjer er at det virker mer smertefullt på kvinnes bryster, sier sykepleier Tina Matscheko på mammografienheten på länssjukhuset i Kalmar, til avisen.

Les også: Bli kjent med brystene dine

Matscheko fikk idéen om å undersøke kompresjonstrykkets betydning etter at hun selv hadde vært hos onkologen. Hun undret seg over hvorfor det ikke fantes noen dokumentasjon om det harde trykkets betydning. I samråd med avdelingsleder Magnus Rosenberg, og en fysiker tilknyttet sykehuset, gikk hun derfor i gang med å studere hvordan resultatene av undersøkelsen ville komme ut med halvert trykk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Tradisjonelt har man anvendt et relativt høyt trykk når man komprimerer brystet under billedtagningen, forteller Magnus Rosenberg.

Like god billedkvalitet

Allerede ved den første studien, som omfattet 30 kvinner, ble det klart at trykket ikke hadde noen som helst betydning for billedkvaliteten. Bildene viste seg å være like lett å lese uavhengig av styrken på trykket. Deretter undersøkte man om tettheten eller størrelsen på brystet ville ha noen betydning i forhold til hvilket trykk man benyttet, men heller ikke der kunne man se noen forskjell på billedkvaliteten.

Les også: Vet for lite om brystkreft-fare

- Resultatet var slående. Vi kan faktisk halvere trykket, og fremdeles få et like godt resultat, sier Tina Matscheko, og legger til:

- Vi er de første som har gjort en systematisk undersøkelse av dette, og håpet er at dette kan spres til andre land slik at flere kvinner vil møte opp til mammografiundersøkelse. Det er mange kvinner som har vært gjennom smertefulle undersøkelser, eller som er redde for at det skal gjøre vondt, men det er uhyre viktig at alle kvinner tar denne undersøkelsen med jevne mellomrom.

Studien har vekket oppsikt ut over landegrensene, og i mars vil den bli presentert på den årlige europeiske røntgenkonferansen i Wien.