MENER HOSTING KAN DØYVE SMERTEN: Hvordan det virker er litt usikkert. En teori er at hostingen fungerer som en distraksjon. Foto: IP3 PRESS/MAXPPP
MENER HOSTING KAN DØYVE SMERTEN: Hvordan det virker er litt usikkert. En teori er at hostingen fungerer som en distraksjon. Foto: IP3 PRESS/MAXPPPVis mer

Dette trenger ikke gjøre vondt

Studier viser at hosting (!) før og under sprøytestikk gjør smerten mindre.

SI DIN MENING

Synes du det er ubehagelig å ta sprøyter? (Avsluttet)
Nei(54%) 133
Ja(46%) 114
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Trøstende ord og omsorg er noen ganger ikke nok for å berolige en pasient med sprøyteskrekk. Men det kan hende det finnes en enkel og gratis måte å døyve smerten fra et sprøytestikk på. Påstanden er at et lite host kan døyve smerten fra nålen.

LES OGSÅ: Mot smertefrie sprøytestikk

To host

Metoden går ut på at pasienten hoster et moderat host like før stikket, og en gang til i løpet av sprøytestikket.

Hvordan det virker er litt usikkert. En teori er at hostingen fungerer som en distraksjon. Eller, som det står i en artikkel i BMJ, så kan det ha noe med at blodtrykket øker litt en kort stund når man hoster, og at det reduserer opplevelsen av smerte.

LES OGSÅ: Skal danke ut sprøyta

Bevist

Uansett hvilken mekanisme i kroppen det er som gjør at smerten blir mindre - studier har resultert i spennende bevis. I en treukersperiode i 2004 målte leger smerteintensiteten, om pasientene trakk hånden til seg, og hvor mye de svettet i håndflaten mens de ble stukket i hånden med intravenøse nåler. En gang der pasienten hostet, og en gang uten hosting. Og legene konkluderte med at hosting reduserte smerten.

LES OGSÅ: Humor som smertestillende

Uforklarlig forskjell

I en studie publisert i Pediatrics, prøvde forskere ved Mayo-klinikken ut trikset på 68 barn i alderen 4-11, som skulle få vaksine. De fant ut at hostetrikset reduserte smerten hos hvite barn og barn med søramerikansk bakgrunn, men ikke hos svarte barn - et funn forskerne ikke kunne forklare.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og som alle andre metoder, har denne sine åpenbare feil. Hvis pasienten hoster for kraftig, kan legen bomme på målet.