Dette «tilbudet» kan koste deg dyrt

Sleipe svindlere forfalsker avisartikler og lokker med den nyeste iPhonen til én krone.

<b>SLIK LURER DE DEG:</b> Nettsvindlere blir mer og mer kreative, og forfalsker gjerne avisartikler som blant annet lover deg den nyeste iPhone-modellen til én krone. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SLIK LURER DE DEG: Nettsvindlere blir mer og mer kreative, og forfalsker gjerne avisartikler som blant annet lover deg den nyeste iPhone-modellen til én krone. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Hvis du så en anerkjent, norsk avis skrive en artikkel med overskriften: «Hvordan nordmenn kan få den splitter NYE iPhone 6S for 1 krone», ville det ikke vært fristende å sjekke det ut? Det kan i så fall koste deg dyrt.

LES OGSÅ: Kjøpte kamera - fikk ostehøvel

Lokker godtroende

FOR GODT TIL Å VÆRE SANT? Jepp.
FOR GODT TIL Å VÆRE SANT? Jepp. Vis mer


Alle med litt fartstid på internett har nok blitt forsøkt lurt en eller annen gang, enten gjennom «lukrative» tilbud som ramler ned i e-post-innboksen din eller på nettsider som lover dyre produkter for en slikk og ingenting.

Et av de sleipeste svindelforsøkene nå for tiden går ut på å forfalske avisartikler, som lover deg dyre, populære produkter for én krone. Dette er ikke noe nytt, men etter tips fra en leser ønsker vi uansett å advare flest mulig.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


I disse tilfellene vil altså svindlerne utgi seg for å være en anerkjent nettavis, for eksempel Dagbladet eller VG, som har oppdaget et helt utrolig tilbud. Tidligere er det blant annet Teknisk Ukeblad som har fått sitt navn misbrukt i samme type svindelforsøk.

Selv om de fleste ser at dette åpenbart er et svindelforsøk, kan det for mange, ikke minst de med lite netterfaring, fremdeles være lett å gå i fella.

Disse falske nettavis-artiklene dukker som regel opp som popup-vinduer på enkelte nettsteder, og lokker godtroende til å gi fra seg personalia og kortinformasjon, uten å ende opp med noe annet enn et abonnement på en ubrukelig tjeneste til hundrevis av kroner i måneden.

LES OGSÅ: Facebook-svindlernes nye påfunn

Slik avslører du dem

Hvis du går disse nettsidene etter i sømmene er det ganske enkelt å avsløre dem som svindel.

Mange de falske avisartiklene bygget opp på samme måten; de beskriver det utrolige tilbudet, intervjuer en fiktiv person, forteller deg hva du skal gjøre, før de viser til en test utført av redaksjonen.

Helt nederst i saken skriver de ofte at tilbudet utgår den samme dagen, og at det bare er et par igjen på lager.

Under finner du flere gode tips for å kjenne igjen de falske nettsidene. Her kan du dessuten lese mer om hvordan du oppdager om en nettbutikk er falsk.


LES OGSÅ: Menn over 50 mest lettlurte

Et annet tips kan være å ta en titt på foto-bylinen. Det er vanlig praksis i norske aviser å kreditere fotografen, men disse svindelartiklene mangler ofte både bildetekst og navn på fotograf.

Hvis artikkelen i tillegg er skrevet av den fiktive journalisten «Ole Finstad», slik mange av eksemplene er, bør det også ringe noen ekstra store bjeller.