Dette «tilbudet» kan koste deg dyrt

Sleipe svindlere forfalsker avisartikler og lokker med den nyeste iPhonen til én krone.

<b>SLIK LURER DE DEG:</b> Nettsvindlere blir mer og mer kreative, og forfalsker gjerne avisartikler som blant annet lover deg den nyeste iPhone-modellen til én krone. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
SLIK LURER DE DEG: Nettsvindlere blir mer og mer kreative, og forfalsker gjerne avisartikler som blant annet lover deg den nyeste iPhone-modellen til én krone. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis du så en anerkjent, norsk avis skrive en artikkel med overskriften: «Hvordan nordmenn kan få den splitter NYE iPhone 6S for 1 krone», ville det ikke vært fristende å sjekke det ut? Det kan i så fall koste deg dyrt.

LES OGSÅ: Kjøpte kamera - fikk ostehøvel

Lokker godtroende

FOR GODT TIL Å VÆRE SANT? Jepp.
FOR GODT TIL Å VÆRE SANT? Jepp. Vis mer


Alle med litt fartstid på internett har nok blitt forsøkt lurt en eller annen gang, enten gjennom «lukrative» tilbud som ramler ned i e-post-innboksen din eller på nettsider som lover dyre produkter for en slikk og ingenting.

Et av de sleipeste svindelforsøkene nå for tiden går ut på å forfalske avisartikler, som lover deg dyre, populære produkter for én krone. Dette er ikke noe nytt, men etter tips fra en leser ønsker vi uansett å advare flest mulig.

Beklager – dette elementet er ikke lenger tilgjengelig.


I disse tilfellene vil altså svindlerne utgi seg for å være en anerkjent nettavis, for eksempel Dagbladet eller VG, som har oppdaget et helt utrolig tilbud. Tidligere er det blant annet Teknisk Ukeblad som har fått sitt navn misbrukt i samme type svindelforsøk.

Selv om de fleste ser at dette åpenbart er et svindelforsøk, kan det for mange, ikke minst de med lite netterfaring, fremdeles være lett å gå i fella.

Disse falske nettavis-artiklene dukker som regel opp som popup-vinduer på enkelte nettsteder, og lokker godtroende til å gi fra seg personalia og kortinformasjon, uten å ende opp med noe annet enn et abonnement på en ubrukelig tjeneste til hundrevis av kroner i måneden.

LES OGSÅ: Facebook-svindlernes nye påfunn

Slik avslører du dem

Hvis du går disse nettsidene etter i sømmene er det ganske enkelt å avsløre dem som svindel.

Mange de falske avisartiklene bygget opp på samme måten; de beskriver det utrolige tilbudet, intervjuer en fiktiv person, forteller deg hva du skal gjøre, før de viser til en test utført av redaksjonen.

Helt nederst i saken skriver de ofte at tilbudet utgår den samme dagen, og at det bare er et par igjen på lager.

Under finner du flere gode tips for å kjenne igjen de falske nettsidene. Her kan du dessuten lese mer om hvordan du oppdager om en nettbutikk er falsk.


LES OGSÅ: Menn over 50 mest lettlurte

Et annet tips kan være å ta en titt på foto-bylinen. Det er vanlig praksis i norske aviser å kreditere fotografen, men disse svindelartiklene mangler ofte både bildetekst og navn på fotograf.

Hvis artikkelen i tillegg er skrevet av den fiktive journalisten «Ole Finstad», slik mange av eksemplene er, bør det også ringe noen ekstra store bjeller.