Dette tar fødselskiloene

En probiotisk drikke om dagen hjelper.

Forskerne mener at probiotika kan hjelpe kvinner ned i vekt, i tillegg til å gi babyene en god start på livet. Foto: colourbox.com
Forskerne mener at probiotika kan hjelpe kvinner ned i vekt, i tillegg til å gi babyene en god start på livet. Foto: colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste kvinner sliter med noen overflødige kilo etter å ha fått barn. En probiotisk drikke om dagen kan hjelpe kvinner bli kvitt de ekstra kiloene, viser ny forskning.

Probiotika er utvalgte, levende melkesyrebakterier som kan tilsettes mat og drikke, og som har dokumentert positiv effekt på helsen. De er spesielt kjent for å opprettholde en god magefunksjon.

Kvinner som fikk i seg matvarer som inneholdt disse melkesyrebakteriene både under og etter svangerskapet, fikk større reduksjon i både midjemål og den totale mengden kroppsfett, skriver den britiske avisen Telegraph.

Det var halvparten så sannsynlig at de som fikk i seg probiotika hadde ”mage” etter seks måneder. Etter et år var forskjellen mellom kvinnene som spise melkesyrebakterier og de som ikke gjorde det mindre, men de som inntok probiotika var generelt slankere.

Forskerne mener at probiotika kan hjelpe kvinner ned i vekt, i tillegg til å gi babyene en god start på livet.

Skal dere lage barn i sommer?
Bakteriene som holder deg frisk
Probiotika fikser allergi
Forebygg oppblåsthet

Overrasket!

- Vi er overrasket over hvor stor forskjellen var, sier Dr. Kirsti Laitinen, ernæringsfysiolog ved Universitetet i Turku i Finland, ifølge Telegraph.

Årsaken ligger trolig i at probiotika inneholder stoffer som kan redusere kroppens evne til å produsere fett, og distribuere dette rundt i kroppen.

Slik er du sunn som gravid

Studien er gjort på 256 finske kvinner. Etter seks måneder var kun en av fire som tok probiotika klassifisert som fete, med en kroppsmasseindeks (BMI) på over 30, og med midjemål over 80 cm, mot halvparten av de som ikke tok probiotika.

Laitinen mener at probiotika har størst effekt på bukfedme, som regnes som den farligste formen for fedme.

Helsen til barna

Nå ønsker legen å gjøre mer forskning på kvinnene og barna deres, for å se om inntak av probiotika under svangerskapet kan påvirke helsen til barna.

- Bakterier går fra mor til barn via navlestrengen og brystmelk, og forskning indikerer at kosthold så tidlig som dette kan motvirke fedme senere i livet, sier hun.

Biola og Actimel er blant produkter som inneholder probiotika.

Les mer om probiotika på Lommelegen