Tap og vinn med samme sinn? Foto: Kim Jansson
Tap og vinn med samme sinn? Foto: Kim JanssonVis mer

Dette taper vi på pengespill

Det er snakk om 2.500 kroner hver i året.

Spiller du Lotto? Leverer du inn tippekupongen eller spiller på travhester?

Du er ikke alene. Nordmenn er et spilleglad folkeslag. Faktisk er vi så glade i å gamble at vi hvert år spiller bort cirka 2.500 kroner.

Det kommer frem av statistikk The Economist har hentet fra H2 Gambling Capital.

I en oversikt over "the biggest losers" viser The Economist grafer over de femten landene som spiller bort mest penger årlig.

Norge havner på en åttendeplass.

2.500 kroner høres ikke SÅ ille ut, i hvert fall ikke når australiere taper rundt 7.000 kroner på pengespill i året. Like bak kommer Singapore, der hver innbygger taper rundt 6.500 kroner i året.

Statistikken viser altså hvor mye hver innbygger taper på lovlige pengespill. "Verstingene" er altså australiere og singaporere, mens Irland, Canada og Finland havner på plassene bak, med tap på henholdsvis 3.200, 3.100 og 1.050 kroner, sånn omtrent.

Se tabellen hos The Economist

Spiller for 30 milliarder

Vi nordmenn spiller ganske mye. I 2010 spilte vi for 29,9 milliarder kroner, ifølge anslag fra Lotteritilsynet. Hvis vi tar disse tallene til grunn, og deler på antall nordmenn (4,9 millioner), får vi frem at vi bruker 6.100 kroner hver på å spille i året.

Norsk Tipping har landet på iPhone

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kommer ikke helt frem hvordan H2 Gambling Capital har funnet ut at vi hver taper 2.500 kroner av disse, men antagelig har de trukket summen av utbetalte gevinster fra disse 29,9 milliardene og delt på antall mennesker.

I så fall betyr det at hvis vi spilte for 29,9 milliarder i 2011, ble det også utbetalt tilsammen 17,6 milliarder i pengepremier. Det høres voldsomt ut, men i denne summen kommer altså følgende pengespill:

- Norsk Tipping (deriblant Lotto, Joker, Viking-Lotto osv.)
- Norsk Rikstoto
- Bingo
- Lotterier (eksklusivt Flax)
- Utenlandske nettspill
- Spill på skip