Dette slår vitaminer

Verken E- eller C -vitaminer hjelper for hjertet...

Den som er bekymret for hjertet sitt bør sove minst syv og en halv time hver natt. Å stappe i seg vitaminer er det ingen grunn til, ifølge ny forskning. Det skriver Expressen.se

Dårlig nattesøvn er en risikofaktor som kan gi hjerte- og karsykdommer. Den som har for høyt blodtrykk om natten vil dessuten ha enda større risiko. Det viser en studie som ble publisert i tidsskriftet Archives of Internal Medicine.

Les mer om hjerteinfarkt hos Lommelegen

Fedme og diabetes

Søvnen har blitt et problem for stadig flere, og mange lider av søvnmangel. Denne studien viser at spesielt eldre mennesker som sover dårlig og har høyt blodtrykk, er mer utsatt for å rammes av hjerte- og karsykdommer. Tidligere har man trodd at det hjelper å proppe i seg vitaminer for å holde seg frisk, men det motbevises i denne studien.

Over 15.000 leger deltok i undersøkelsen. Enkelte av legene var minst 50 år, og fikk i begynnelsen av 1997 ta E-vitamin mens kontrollgruppen tok sukkerpiller, eller en såkalt placebo. De gjorde akkurat det samme med C-vitamin, der en gruppe fikk daglige doser med C-vitamin , mens den andre fikk nøye seg med en sukkerpille.

Les også: Vitaminguide fra A til Å

Null effekt

Under de åtte årene som studien pågikk ble drøyt 1.200 leger rammet av hjerte-og karsykdom. 511 av disse fikk hjerteinfarkt og 464 fikk slag. 509 av legene døde som følge av hjerte- og karrelatert sykdom. Det var ingen forskjell på de som hadde tatt vitaminer og på de som hadde fått pacebo.

Verken E -vitamin eller C-vitamin hadde noen innvirkning på dødeligheten i forhold til hjerte- og karsykdom. Derimot viste den amerikanske studien at det var en økende risiko for hjerneblødning blant de av legene som hadde fått vitamin-E.