Dette skjuler seg i godteposen

Sannheten bak karminrød E120 er kanskje ikke like smakfull som godteriet det setter farge til.

Denne krabaten gir dropsene dine den delikate røde fargen. Foto: Science Photo Library
Denne krabaten gir dropsene dine den delikate røde fargen. Foto: Science Photo LibraryVis mer

I en søt og tilsynelatende uskyldig gelébønne i godteposen skjuler det seg faktisk både lus, og avfallstoffer fra dyr. Fargestoffet karminrød E120 finnes blant annet i gelégodteri, syltetøy, crabsticks, iskrem og kaviar, og er fremstilt av cochenillelus.

Lusa drepes og knuses

Det er oppdrett av lusene flere steder, som opprinnelig finnes i Sør-Amerika. Det er de voksne hunnene som samles inn, drepes og tørkes. Karmin er et kraftig fargestoff, som egentlig er et giftstoff lusen produserer som beskyttelse ovenfor rovdyr. For å fremstille fargen knuses lusene til et pulver, som kokes og tilsettes ulike ingredienser, ifølge Wikipedia.

Brukes til flere ting...

E120 kan også finnes i melkeprodukter, sauser, fruktblandinger og bakervarer, i Campari, danskepølser og cheddarost, ifølge matvareguiden.no
Karmin brukes også til farging av kosmetikk, leskedrikker, maling og til farging av tekstiler.

Les også: Nå forandrer de Laban

Men er det skadelig?

Bruken i næringsmiddelindustrien har vært omstridt i en rekke land fordi den kan forårsake allergiske reaksjoner, og i verste fall anafylaktisk sjokk - som er den kraftigste allergiske reaksjonen man kan oppleve etter å ha blitt utsatt for noe man ikke tåler.

Som tilsetningsstoff er karminrød en kilde til bekymring for noen, som vegetarianere og folk som følger religioner med kostmessige restriksjoner. I de aller fleste tilfeller er matvarene merket med E120, skriver patofa.com

Ikke bare lus

I en gelebønne er gelatin en viktig ingrediens, og det er laget av avfallsstoffer fra dyr. Gelatin er et gelemiddel, et protein som utvinnes av huder, bein og brusk fra dyr og fra fisk. Gelatin som utvinnes fra fiskers svømmeblære er en av gelatinkildene som har vært i bruk lengst.

Gelatin brukes på mange forskjellige områder, men først og fremst innenfor næringsmiddel- og legemiddelindustrien. Typiske produkter med innhold av gelatin er godteri og legemiddelkapsler. Ellers finnes gelatin i syltetøy, sjokolade, gelé, puddinger, kakekrem og lakris.

Les også: Har du orden på E-ene?

Høye produksjonskrav

Verdensproduksjonen av gelatin er ca 300.000 tonn årlig. Gjeldende bestemmelser i Europa stiller høye krav til bakteriologisk og kjemisk renhet på sluttproduktene. Råvarene kommer fra skrotter som er godkjent som mat for mennesker etter veterinærkontroll.

Frister det lite med gelatin etter dette? Trøst deg med at det finnes alternativer til animalsk gelatin. Fra alger kan det utvinnes forskjellige geléringsmiddel, blant annet agar, ifølge Wikipedia. Også pektin fra bær og frukt kan sammen med sukker danne gelé. Fruktkjernemel fra johannesbrødtre og guarna kan brukes som geléringsmiddel.