Dette skjuler seg i de 16 sifrene

Mye informasjon ligger bak de 16 tallene på kredittkortet.

Alle kredittkort har 16 siffer for kortets forside, men visste du hvilken informasjon som ligger gjemt inni tallene? Foto: Per Ervland
Alle kredittkort har 16 siffer for kortets forside, men visste du hvilken informasjon som ligger gjemt inni tallene? Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste bank- og kredittkort har et 16-sifret nummer på forsiden. Men har du noen gang lurt på hvilken informasjon som faktisk skjuler seg bak tallene?

Det har DinSide funnet ut for deg.

Dette ligger skjult inni tallene

Det fins internasjonale standarder for kortutstedernummer, i Norge er det Standard Norge (SN) som har ansvaret for den internasjonale ordningen som setter kortnumrene i system.

De første seks sifrene av kredittkortnummeret sier noe om kortutstederen. Disse tallene identifiserer hvilken bank eller finansiell institusjon som har utstedt kortet til kunden, samtidig som de aller første av de seks sifrene sier noe om hva slags type kort det er snakk om.

Eksempelvis begynner kortnummeret til et VISA-kort alltid med 4, mens MasterCard begynner med tall mellom 51 og 55. Kort fra American Express begynner med 34, og Diners Clubs internasjonale kredittkort har 36.

De resterende seks sifrene er knyttet til deg og din kontoinformasjon. Og det er praktiske årsaker til at både debet- og kredittkort har et slikt kortnummer.

– De norske debet-kortene som nordmenn bruker mest, er kontokort som er knyttet direkte til for eksempel en lønnskonto. Disse har det 16-sifrede nummeret av rent praktiske og tekniske årsaker, for blant annet å kunne bruke det til betaling på nett, forteller Aud-Helen Rasmussen, kommunikasjonssjef i DNB til DinSide.

For mens det 16-sifrede kortnummeret har samme funksjon for begge kortene, ligger forskjellen i hvor pengene kommer fra. Og nettopp fordi det 16-sifrede kortnummeret er knyttet til kontoinformasjon om deg, anbefaler Rasmussen å ikke gi fra seg denne informasjonen hvor som helst.

Les også: Slik bruker de falske nettbutikker til å svindle deg

Pass godt på denne koden

En annen tallrekke som skjuler seg på kredittkortet, er den såkalte cvc-koden, som er de tre siste sifrene bakerst i signaturfeltet på kortet - eller de fire sifrene på forsiden av American Express-kort, under kredittkortnummeret.

Koden, som skal gi ekstra beskyttelse mot svindel, bør også passes godt på. Den fungerer nemlig i mange tilfeller som en nøkkel til å fullføre en betaling og kan også misbrukes.

En av Storbritannias fremste datasikkerhetseksperter, Wendy Goucher, som besøkte Norge i fjor, anbefalte alle om å lære seg cvc-koden utenat, og ikke ubevisst vise frem kortdetaljer i tide og utide.

- Vet du egentlig hvem som sitter bak deg og følger med på hva du gjør?, påpekte Goucher.

Les også: Dette kortet må med på Europa-ferien!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!