- Det er mange studier som har vist sammenhengen mellom lavt energiinntak, menstruasjonsforstyrrelser (uteblitt menstruasjon) og lav beinmineraltetthet, sier norsk ekspert. Foto: Colourbox.com
- Det er mange studier som har vist sammenhengen mellom lavt energiinntak, menstruasjonsforstyrrelser (uteblitt menstruasjon) og lav beinmineraltetthet, sier norsk ekspert. Foto: Colourbox.comVis mer

Dette skjer ved ekstrem slanking

Derfor bør du unngå å sulte deg - eller rase ned i vekt.

Spiseforstyrrelsen anoreksi er en sykdom som hovedsakelig rammer kvinner, og som går ut på å begrense hva og hvor mye man spiser. En anorektiker tenker på mat og kalorier nesten hele tiden. Denne viljestyrte reduskjonen i matinntaket er ofte kombinert med et overdrevent høyt aktivitetsnivå og stor frykt for å legge på seg.

Av de rundt 120 000 med spiseforstyrrelser i Norge, har rundt 10 prosent anoreksi (cirka 12 000), ifølge Interessegruppa for Kvinner med Spiseforstyrrelser.

Voksne kan også få anoreksi

Felles for mange anorektikere er angsten for fett, men til tross for dette:

- Det er ironisk at fettet til en avmagret kvinne, som ofte har svært lite fett under huden, lagres i benmargen, sier forskere, ifølge News Medical Net, og viser til en ny studie.

- Det er mye som skjer når du sulter deg, sier norsk ekspert. Les mer nederst i artikkelen.

Les også: Mer spiseforstyrrelser blant menn

Mulig årsak til osteoporose

I studien ble det tatt MR-undersøkelser av knærne til 40 unge kvinner på gjennomsnittlig 16 år. Halvparten av disse hadde anoreksi, mens den andre halvparten var sunne og friske jenter.

Jentene med anoreksi hadde høyere fettlagre i knærne, som kjennetegnes med en gulaktig farge, men bare halvparten så lite sunn rød benmarg sammenliknet med de friske jentene. Forskerne så den samme forskjellen i den nederste delen av lårbenet (femur) og øverst på skinnbenet (tibia).

Tidligere studier har vist at hormonelle forandringer hos underernærte personer gjør at stamcellene i benmargen omdannes til fettceller istedenfor å bli til celler som lager ben.

Forskerne tror dette kan være en forklaring på hvorfor anorektikere, som ofte mister benmasse, kan bli mer utsatt for osteoporose (benskjørhet).

Les om ortoreksi – å være opphengt i å spise sunt

Kroppen må lagre energi

- Anorektikere har oftere redusert bendannelse, og det er et problem fordi de er i en vekstfase der dannelsen bør være på sitt høyeste, sier studieleder Dr. Catherine Gordon, endokrinolog og direktør Bone Health Program ved Children's Hospital Boston.

Gordon planlegger flere studier for å finne ut hvorfor dette skjer. En teori er at kroppen prøver å lagre energi og holde på varmen. Det siste fordi anorektikere ofte mangler «isolerende» fett, og er mer utsatt for ekstremt lave kroppstemperaturer.

Les også: Kan få spiseforstyrrelser av dameblader

Studiefunnene er publisert i tidsskriftet Journal of Bone and Mineral Research.

- Mye som skjer når du sulter

Ina Garthe, idrettsfysiolog ved Olympiatoppen og doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole er ikke kjent med studien. Hun synes funnene er interessante, men sier det må flere studier til for å bekrefte de bakenforliggende mekanismene.

Garthe, som har hovedfag i vektregulering, tror ikke det vil komme som en overraskelse for noen ay anoreksi forårsaker dårlig benhelse.

- Det er mange studier som har vist sammenhengen mellom lavt energiinntak, menstruasjonsforstyrrelser (uteblitt menstruasjon) og lav beinmineraltetthet, sier hun.

Les også: Håret avslører anoreksi

Garthe legger til:

- Man har også sett at mange anorektikere har en lipidprofil som tilsier at de er i risikosonen i forhold til hjerte- og karproblematikk, til tross for at de spiser så godt som ingenting. Det er mye som skjer når en sulter seg!