NYTT PRODUKT: Fiskeoljen i Wholemega kommer fra hjernen til vill-laks, som er fanget utenfor Alaska. Den skal inneholde alle omegafettsyrene (16 totalt). Smaken er mildere enn de fleste trantyper.  Foto: Per Ervland
NYTT PRODUKT: Fiskeoljen i Wholemega kommer fra hjernen til vill-laks, som er fanget utenfor Alaska. Den skal inneholde alle omegafettsyrene (16 totalt). Smaken er mildere enn de fleste trantyper. Foto: Per ErvlandVis mer

Dette skal danke ut tran

Fiskeoljen Wholemega skal være både renere og bedre. Men kan du stole på det?

- Ikke ta tran!

Det er, ikke overraskende, budskapet til CEO Thomas M. Newmark i firmaet New Chapter, som lager økologisk kosttilskudd.

Med produktet Wholemega har de ifølge dem selv startet et nytt kapittel i omega-fettsyrens historie. Fiskeoljen kommer fra hjernen til vill-laks (tran er som kjent laget av lever), og er fanget utenfor Alaska. Kapslene inneholder alle omegafettsyrene (16 totalt), samt antioksidanten astaxanthin og vitamin D. Oljen er «hundre prosent naturlig».

Halve Norge tar for lite vitamin D

Mens andre fiskeoljeprodukter må gjennom en kraftig prosess, blant annet for å rengjøres for giftstoffer, som PCB og tungmetaller (som kvikksølv og arsenikk), garanterer Wholemega optimal renhet. Grunnen er at vill-laksen i Alaska er noen av «verdens reneste og minst forurensede fiskestammer».

Men hva sier konkurrenten? Og ikke minst. Hva sier helseeksperten? Sjekk litt lenger ned i artikkelen.

Kaster du bort penger på kosttilskudd?

Hvorfor kaste det bort?

- Fettsyrer som er renset og varmebehandlet utsettes for en så tøff kjemisk behandlingsprosess at det naturen har skapt ødelegges. Hvorfor kaste bort så mye av det vi vet har en god effekt på oss, spør Newmark, som er rask med å tilføye at han respekterer all forskning som er gjort på tran og fiskeolje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor trenger du tran

Newmark gjør en sammenlikning med olivenolje og extra virgin olivenolje, der sistnevnte er kaldpresset og lagd under lavere temperaturer enn førstnevnte. Jo mer varming og raffinering oljen må under, jo flere viktige komponenter mister man. Wholemega lages på 70 grader, mens andre fiskeoljer ofte må gjennom en varmeprosess på inntil 200 grader, ifølge Newmark.

Han tilføyer at de vanligste fiskeoljeproduktene bare inneholder de essensielle fettsyrene; fettsyrer som må tilføres via kosten (omega-3 og omega-6). Wholemega inneholder imidlertid hele rekken av fettsyrer: Omega 3, 5, 6, 7 og 9.

Hva sier Möller's?

Hva har så Möller’s tran å si om produktet?

- De sier at naturlig lakseolje inneholder en balanse av de viktige omega-3-5-6-7 og 9-fettsyrene. Disse 16 ulike sunne fettstoffene, som også inkluderer to essensielle fettsyrer, brukes som næring til både hjernen, øynene, hjertet og nyrene. Vel, alle fiskeoljer innholder disse fettsyrene! Det er minst 21 ulike fettsyrer i fiskeoljen i våre kapsler, men det er jo kun relevant å fremheve de som er relevante i forhold til helsen, sier informasjonssjef i Axellus AS, Kristina Johansen til DinSide Helse.

Jo flere tall produktet opererer med, jo mindre seriøst blir det, mener hun, og legger til at hun egentlig ikke ser noen stor forskjell mellom dette produktet og andre omega-3 produkter på markedet.

Din guide i omega-3 jungelen

- Det nye er at produktet er laget av vill-laks, og det vil sikkert trigge noen forbrukere. Men som før er det viktig å se på mengden av omega-3 fettsyrer. To kapsler av dette produktet inneholder kun 420 mg omega-3 fettsyrer, og det betyr at produktet er blant de svakeste omega-3 produkter på markedet, sier Johansen.

Norske helsemyndigheter anbefaler at man får i seg totalt mellom 1 og 2 gram omega-3 daglig.

Unngå produkter som ikke er renset

Johansen sier at alle omega-3 produkter må renses, og oppfordrer folk til å holde seg unna produkter som ikke har vært renset.

- Vi renser råtranen og det må vi for å kunne garantere for sluttproduktet, men det er en skånsom prosess og det er for øvrig klare regler for hva vi kan gjøre med tranen for at den skal kunne få lov til å kalle seg tran.

Hun legger til:

- Videre kommer tranen vår fra Lofoten/Vesterålen. Vi kan ikke si at denne torsken er «økologisk», fordi vi ikke har kontroll på hva torsken spiser. Den lever jo fritt i havet! Hva gjør en vill-laks mer økologisk enn en «vill-torsk»…, spør Johansen.

Myter og fakta om omega-3

Brun kapsel

NYTT PRODUKT: Fiskeoljen i Wholemega kommer fra hjernen til vill-laks, som er fanget utenfor Alaska. Den skal inneholde alle omegafettsyrene (16 totalt). Smaken er mildere enn de fleste trantyper.  Foto: Per Ervland
NYTT PRODUKT: Fiskeoljen i Wholemega kommer fra hjernen til vill-laks, som er fanget utenfor Alaska. Den skal inneholde alle omegafettsyrene (16 totalt). Smaken er mildere enn de fleste trantyper. Foto: Per Ervland Vis mer


- Thomas Newmark, hvorfor er kapselen til Wholemega helt brun?

- Den bleke, gule fargen på konvensjonelle fiskeoljer er et symbol på at den er renset. Wholemega har en kraftig brun farge, lik den du ser i fersk laksefilet i fiskedisken. Fargen kommer fra den sterke antioksidanten astaxanthin, forklarer Newmark.

Johansen har imidlertid denne forklaringen:

- Det er mange ting som påvirker fargen på en kapsel. Fargen vil for eksempel variere avhengig av om du bruker fiskegelatin, svinegelatin og storfegelatin, forklarer hun.

Dette fettet bør du få i deg

Forvirret?

Etterlyser dokumentasjon

Er du forvirret over hva slags produkt du skal velge? Vi spør professor i biokjemi Bjarne Østerud ved Universitetet i Tromsø, som er ekspert på omega-3.

Han etterlyser først og fremst dokumentasjon.

- Disse kommer med liknende påstander som vi har sett andre produsenter av omega-3 gjøre. Her etterlyser jeg dokumentasjon på at produktet har noe som helst effekt. På samme måte som med krillolje hevdes det at produktet er unikt siden det inneholder de naturlige fettsyrene. Fettsyrene blir ikke forandret i noen grad ved raffinering, så da er det de andre produktene i denne oljen som skiller seg ut. Jeg ser frem til den nye loven i EU blir håndhevet hvor det forlanges at man skal ha dokumentasjon, sier han til DinSide Helse.

Les også: Omega-3 for hele kroppen

Han tror ikke det er noe som tilsier at det er usunt å ta tran fordi de inneholder uheldige komponenter.

- Men hvis man mangler effektive antioksidanter i kosthodet er det sannsynlig at effekten av slike produkter er minimale, sier Østerud.

Han har et råd helt til slutt: Det er bedre å spise laks for da får man et større opptak av omega-3 fettsyrer enn ved å ta inn et omega-3 produkt, noe som vi har funnet i kliniske forsøk på friske personer.

Østerud er også medeier i firmaet OliVita AS som selger et patentert oljeprodukt.