<strong>Illustrasjonsfoto:</strong> Colourbox.com Foto: Colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: Colourbox.com Vis mer

Dette saboterer forholdet

Hvorfor blir parforhold ødelagt? Det har forskere prøvd å finne svar på under simulerte forhold.

Publisert
Sist oppdatert

Mobilen til kjæresten din ringer, og du ser navnet til eksdama lyse opp i displayet. Når han tar med seg telefonen og går ut, blir du da sint og konkluderer med at typen din er på vift med gamle flammer? Blunker du knapt og antar at han er i ferd med å avslutte et forhold uten å måtte brenne noen broer? Eller er du bitter i noen dager, men legger det til side og kommer deg videre?

En ny studie har sett på dette, og har under simulerte forhold forsøkt å få innsikt i ekte romantikk og fastslå hvordan enkelte personlighetstrekk kan sabotere et sunt forhold.

Sykelig sjalu

Din reaksjon avgjør
For det er din reaksjon i slike situasjoner, enten du blir sjalu eller holder deg rolig og avslappet, som avgjør hva slags kjemi dere har. Det viser studien som er publisert i tidsskriftet Personality and Social Psychology Bulletin, der målet var å teste hvordan reaksjonene våre kan påvirke kvaliteten på forholdet vi er i.

559 personer var med i den elektroniske studien, som tok deltakerne gjennom en rekke scenarier i et forhold med en oppdiktet partner. Alle deltakerne var i samme forhold med samme ”person”, men reaksjonene var likevel svært forskjellige.

Forskerne fant nemlig at det er ikke så farlig hvilke romantiske kort du får utdelt, det er hvordan du spiller dem som er avgjørende.

Les mer her: Slik krangler stjernetegnene

Verst for de engstelige
Det viste seg at det var større risiko for at de som var mer engstelige av natur eller de som unngikk intimitet, ville trekke forholdet i en negativ retning. Disse personene endte også opp som de minst tilfredsstilte.

Psykolog og forsker, Frode Thuen, ved Universitetet i Bergen er ikke ukjent med at personlighetstrekk kan bidra til å ødelegge et forhold.

- Absolutt! Det kan bli problematisk dersom en part har en personlighetstype som gjør det vanskelig å finne seg til rette i forholdet, sier Thuen, som ikke har sett studien.

Tidligere studier har også sett på individuelle situasjoner i et forhold, og hvordan personer med visse personlighetstrekk reagerer i gitte romantiske situasjoner. Men disse studiene viser ikke hvordan et forhold fungerer over tid, der hver handling påvirker den neste.

Test her om det er ekte kjærlighet

Brukte ukonvensjonelt verktøy
I denne studien ville forskere bruke en annen modell, der hver handling er en del av en lang rekke begivenheter, og der hver episode har potensial til å forandre retningen på et forhold.

- Dette er mer som et ekte forhold, sier medforfatter Amanda Vicary ved University of Illinois til MSNBC.

I studien brukte de et ukonvensjonelt verktøy basert på en bokserie som heter ”Choose Your Own Adventure”, der leseren selv bestemmer hvordan hovedpersonen reagerer på ting. Vicary brukte bokens interaktive formel og opprettet ”Choose Your Own Relationship”, der testpersonene selv bestemte hvordan handlet overfor partneren sin .

Valgene til testpersonene var i stor grad avhengig av personlighetstrekkene deres, ifølge forskerne, som konkluderer med at det er mindre sannsynlig at sky personer er i et tett og nært forhold eller snakker om følelser. Personene som hadde mye angst var også i vanskeligere forhold, da de hadde problemer med å stole på kjæresten sin og var ofte sjalu.

Sjalu i sommer?

Må vise ekstra innsats
Vicary fant at personer med disse personlighetstrekkene oftere ville ta gale valg i et forhold, som å gå gjennom alle tekstmeldingene til kjæresten.

Så hvordan kan man på best mulig opprettholde et sunt forhold der ulike personlighetstrekk ikke drar forholdet i gal retning?

- Hvis forutsetningene ligger galt til rette må man være bevisst og finne løsninger som er å leve med. Ulike personer kan absolutt trives sammen, men det krever bare litt mer, og det skal ikke undervurderes at litt ekstra innsats må til, sier Thuen.

Les også: Kampen for kjærligheten

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer