Stadig flere unge jenter får soppinfeksjoner i underlivet, og de som rammes hardest må avstå fra sex i perioder. Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Stadig flere unge jenter får soppinfeksjoner i underlivet, og de som rammes hardest må avstå fra sex i perioder. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Vis mer

Dette ødelegger sexlivet

Stadig flere jenter rammes av soppinfeksjon i underlivet. Det skaper problemer i senga.

- Vi får stadig flere henvendelser fra jenter som har irritasjoner i underlivet, og de fleste får hjelp ved å bruke legemidler mot plagene. De som rammes ekstra hardt, må avstå fra sex i perioder og spesielt under behandling, sier daglig leder Siv Gamnes i Klinikk for seksuell opplysning til DinSide Helse.

Hun mener at det kan være flere årsaker til de økte plagene.

- Vi vet ikke om p-pillebruk kan ha en effekt på irritasjoner i underlivet, men enkelte sier at problemene oppstår etter bruk av pillen. Mye dusjing og såpe kan gi sår hud og irritasjon. Selv ph-vennlige såper beregnet for underlivet skal brukes med omhu, da de kan forstyrre kroppens natulige bakterieflora, understreker Gamnes.

Les også: Dette tør du ikke spørre legen om

Flere seksualpartnere

Også i Sverige er soppinfeksjoner et økende problem, og statistikk fra apotekene viser at salget av legemidler mot plagene har økt betraktelig de siste årene. Overlege Nina Bohm-Starke ved Danderyds sykehus sier hun daglig mottar kvinnelige pasienter med soppinfeksjon.

- Dette er et kjempestort problem som rammer veldig mange, sier hun til Expressen.se, og legger til at mange lider i stillhet.

- Det er ikke noe en prater høyt om i lunsjen akkurat, sier hun

Overlegen understreker at det finnes lite forskning på temaet, men at en studie har vist en sammenheng mellom kronisk stress og soppinfeksjon. Hun tror imidlertid at det først og fremst dreier seg om livsstilsfaktorer.

Bohm-Starke trekker viser til at kvinner i dag lever et mer stressende liv enn for 20 til 30 år tilbake. Samtidig har de flere seksualpartnere og rammes oftere av urinveisinfeksjoner og seksuelt overførbare sykdommer enn tidligere.

Denne oppfatningen deler også Siv Gamnes.

- Når man bytter seksualpartner ofte, er man mer utsatt for underlivsplager fordi to ukjente bakteriefloraer møtes, noe som skaper uorden i systemet, sier hun.

Les også: Slik stopper du underlivssopp


Les også: Kløe - hva kan det skyldes