Dette merket kan være falskt

Særlig leker som er solgt på gata bør du være oppmerksom på. For sikkerhetsmerket kan være fabrikert.

MERKET KAN VÆRE FALSKT: Vær sikker på at lekene til barna dine er trygge. Les rådene under.
MERKET KAN VÆRE FALSKT: Vær sikker på at lekene til barna dine er trygge. Les rådene under. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sommeren er endelig her, og dette er månedene hvor vi tilbringer mye mer tid ute. Med de økende uteaktivitetene våre er det mange som ser potensiale i dette, der i blant gateselgere. Likevel er det ikke alt som du skal kjøpe uten å tenke over det to ganger. Leker som blir solg på gaten kan både være helseskadelige og miljøskadelige.

- I vår har vi stanset containere med leker til fem importører som planlegger å selge dem ved gatesalg og på markeder. Produktene overholder ikke kravene til sikkerhet, og mange av lekene er dessuten ikke korrekt merket, sier avdelingsdirektør Marit Kjeldby i Klima- og forurensningsdirektoratet i en artikkel på Klima- og forurensningsdirektoratet sine sider.

Les også: Hvilke leker er bra?


Skal være CE-merket

Barn er mer utsatt for farlige produkter enn voksne. Spesielt små barn som ikke bare bruker hendene når de har fått en ny leke, men skal gjerne også skal smake på den. Dette kan gjøre at de får i seg mange farlige kjemikalier. Andre produkter kan rettes mot feil aldersgruppe og inneholde for små deler som kan utgjøre en kvelningsfare.

For å være sikker på produktet, skal det alltid være CE-merket som beviser at produktet oppfyller sine sikkerhetskrav. Men du skal allikevel være obs, for mange av de billigste og dårligste lekene som selges i gatene er påført et falskt CE-merke. Så pass på å se på kvaliteten på produktet, hvor det selges og at kontaktinformasjon til produsent eller importør står på pakken.

– Våre kontroller viser at mange produsenter og importører av produkter til gatesalg og på markeder har liten eller ingen kunnskap om de strenge kravene i Norge og resten av Europa. Det må kunne dokumenteres at leker og andre varer ikke er helse- og miljøskadelige og at de er sikre. Ellers er de forbudte, sier Kjeldby.

Les også: Billig, men ikke bare bra

Felles aksjon i Europa

Gjennom en aksjon utført av Norge og myndighetene i 12 andre land er det allerede stoppet salget av mange leker. Aksjonens målgruppe var produsenter, imprtører, distributører og forhandlere av leker. landene kontrollerte omkring 14.000 leketøy hvor 580 av disse ble sendt til grundigere undersøkelser i labratoriet.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif), som sammen står for forvaltningen av forskriften om sikkerhet og ved leketøy, fikk stoppet salget av 16 leker i Norge.

12 av disse lekene hadde feil eller mangler i forhold til sikkerhetskravene og/eller alders-, advarsels- og sikkerhetsmerking stort sett grunnet løse deler som kunne utgjøre en kvelningsfare. 4 andre ble stoppet som følge av at de inneholdt for mye bly eller krom.

Les også: Giftige leker til Fido