Dette mener bransjen 4G betyr

Hevder det spiller liten rolle om 4G-mobiler brukes med 4G eller 3G.

<B>IKKE DETTE:</B> Operatørene forsøker å overbevise Forbrukerombudet om at ren nedlastningshastighet, som her blir testet på 4G-nettet til Netcom, ikke er det eneste som definerer 4G-fart.  Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
IKKE DETTE: Operatørene forsøker å overbevise Forbrukerombudet om at ren nedlastningshastighet, som her blir testet på 4G-nettet til Netcom, ikke er det eneste som definerer 4G-fart. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For en måned siden skrev DinSide om Forbrukerombudets undersøkelse av teleoperatørenes 4G-reklamer, og om disse kunne være ulovlige.

Mange reklamerer nemlig med "4G-fart" uten å oppgi like tydelig at mange kunder får strupet hastigheten ned til mer "3G-aktig fart" om de ikke betaler mer.

Ombudet stilte derfor en rekke spørsmål til Telenor, Netcom og Chess (som ikke oppgir å strupe hastighet) om hvordan de forholdt seg til 4G-begrepet.

Nå har svarene kommet, og her er kortversjonen.

Les også:
Operatørene må svare for seg – OneCall mener 4G-reklamene kan være ulovlige
4G-ikonet på mobilen din trenger ikke å bety skikkelig 4G-fart – så mye koster hastighet hos de ulike operatørene

1. Hvilke forbedringer får kundene deres ved bruk av 4G?

"Raskere responstid og jevnere kvalitet i 4G-nettet gjør at hastigheten oppleves raskere enn i 3G-nettet" skriver Netcom og Chess i sine brev, som for det meste er identiske, da begge er en del av TeliaSonera Norge.

"STORT SETT RASKERE": Netcom skriver på sine nettsider at 4G "stort sett er raskere enn bredbåndet du har hjemme". Men det kommer an på hva slags abonnement du velger.  Foto: Netcom.no
"STORT SETT RASKERE": Netcom skriver på sine nettsider at 4G "stort sett er raskere enn bredbåndet du har hjemme". Men det kommer an på hva slags abonnement du velger. Foto: Netcom.no Vis mer


Telenor hevder at normalhastigheten i 4G-nettet ligger på mellom 10 til 40 megabit per sekund (Mbps) ned, 10 til 30 Mbps opp, og en responstid («ping») på mellom 25 og 30 millisekund. I 3G-nettet ligger det imidlertid mellom 2 til 6 Mbps ned, 1 til 3 Mbps opp og mellom 80 til 150 ms i responstid.

Samtidig forteller Telenor at de har en teoretisk makshastighet på hele 42 Mbps i 80 prosent av 3G-nettet, men de fortsetter: "Imidlertid er det (i hovedsak) bare 4G-telefoner som kan benytte denne teknologien".

Dessuten mener de responstiden, altså tiden fra du trykker på en lenke til mobilen begynner å laste ned innholdet, er "viktigere enn mange kan synes å tro".

Apple mener HSPA+ er 4G – derfor tviholdt de på iPad-reklamen

2. Er 4G strupet ned til 10 eller 20 Mbps raskere enn ustrupet 3G?

"Ubetinget ja" skriver Telenor, og Netcom er enig.

"Terminaler med HSDPA-DC kan i enkelte tilfeller gi hastigheter opp mot 15-20 Mbps, men normalt sett ligger det lavere enn dette. 20 Mbps jevn hastighet er derimot ikke uvanlig i et 4G-nett" skriver Netcom, og understreker at hastigheten vil være langt jevnere på et 4G-nett med bedre kapasitet enn de eldre 3G-nettene.

STRUPER IKKE: Chess oppgir 80 Mbps som sin makshastighet på alle abonnementer. Dette er langt høyere enn hva Netcom og Telenor opererer med i selv sine raskeste abonnementer.  Foto: Chess.no
STRUPER IKKE: Chess oppgir 80 Mbps som sin makshastighet på alle abonnementer. Dette er langt høyere enn hva Netcom og Telenor opererer med i selv sine raskeste abonnementer. Foto: Chess.no Vis mer


Telenor viser til at det først og fremst er 4G-kompatible telefoner som får utnyttet de aller høyeste 3G-hastighetene, og at en 4G-telefon dermed kan by på hastigheter i 4G-sjiktet selv på et 3G-nett.

"Dette samspillet forenkler en vanskelig teknologisk hverdag for kunden, fordi brukerutstyret er det samme, men nettene er forskjellige. Med andre ord trenger kunden bare se etter en 4G-telefon og behøver ikke å forstå eller forholde seg til hvilket nett han er på" skriver Telenor til Forbrukerombudet.

3. Hva betyr "4G-fart"?

"Begrepet 4G-fart er ment å omfatte helhetsopplevelsen kunden får med en 4G-telefon hva gjelder responstid, nedlastningshastighet og opplastningshastighet" skriver Telenor, som også forteller at begrepet er skapt som en "forenkling overfor kundene i en kompleks teknologisk verden".

"Med 4G mener vi både bedre kvalitet som fører til opplevd bedre hastighet og også potensiale for vesentlig høyere hastighet enn det som er teoretisk og praktisk mulig i 3G-nettet" skriver Netcom.

"Med et abonnement som ikke har begrensninger på 4G, så vil 4G-brukeren normalt sett oppleve vesentlig bedre hastighet sammenlignet med en-3G bruker" skriver Chess, som oppgir 80 Mbps som makshastighet på alle sine abonnementer.

4G kan også brukes til å gi deg internett i stua!

"RASKERE NETT": I denne 4G-reklamen fra Telenor nøyer operatøren seg med å hevde at 4G er et "raskere nett".  Foto: Youtube.com/user/TelenorNorway
"RASKERE NETT": I denne 4G-reklamen fra Telenor nøyer operatøren seg med å hevde at 4G er et "raskere nett". Foto: Youtube.com/user/TelenorNorway Vis mer


4. Vet dere hva slags fart kundene deres faktisk får ved bruk av 4G?

Chess oppgir å ikke ha noen slike tall, mens Netcom ikke svarer på spørsmålet.

Men Telenor har visst nok målinger, som videre sier de ikke oppgir teoretiske hastigheter, men anslag av hva kundene faktisk vil oppleve, basert på de kontinuerlige målingene.

Ingen av selskapene har planer om å oppgi resultater fra slike målinger.

5. Blir kunder med høyere maksfart i abonnementet prioritert i nettet?

Ingen av operatørene oppgir å prioritere datatrafikk til abonnenter med dyrere abonnementer, i situasjoner hvor det er mindre kapasitet tilgjengelig.

En mindre 4G-mobil til terningkast seks – test av Sony Xperia Z1 Compact

Synes du operatørene er flinke nok til å opplyse om 4G-begrensninger?

(Avsluttet)
Nei(87%) 1415
Spiller ingen rolle for meg(7%) 115
Ja(6%) 94
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


"Vanskelige vurderinger"

Spørsmålet Forbrukerombudet nå må ta stilling til, er først og fremst hvorvidt operatørene kan reklamere med 4G-fart på abonnementer som har begrensninger ned til 10 Mbps.

På mange måter blir det et tolkningsspørsmål rundt hva denne "4G-farten" egentlig bør innebære. Operatørene svarer som sagt i brevene sine at det dreier seg mer om "opplevelsen" enn ren nedlastingshastighet - selv om sistnevnte er det de fleste vil tenke på, noe operatørene også delvis innrømmer.

– Vi setter oss nå ned og går gjennom svarene, sier forbrukerombud Gry Nergård til DinSide.

– Jeg regner med det vil ta et par uker før vi kan si noe særlig om hvilke konklusjoner vi trekker. Det er jo vanskelige og viktige vurderinger.